Leirit
Luontoliiton leireillä vietetään aikaa luonnossa sekä tutkitaan ja opitaan luonnosta. Järjestämme luontoleirejä lapsille, nuorille ja perheille ympäri Suomen.
Luontoliiton leirilupaus
Luontoliiton leireillä toiminta on aina hauskaa, turvallista ja luonnonläheistä: leirialueet valitaan huolella, osallistujien terveydestä ja turvallisuudesta huolehditaan tarkasti, leiriohjelma on laadukasta, ja sillä on ympäristökasvatuksellisia tavoitteita. Tutustu Luontoliiton leirilupaukseen täältä.
Leireillämme noudatetaan turvallisen tilan periaatteita.
Vakuutusyhtiö Pohjantähti on läpikäynyt turvallisuussuunnitelman osana Luontoliiton ja Pohjantähden yhteistyösopimusta.
Vakuutusyhtiö Pohjantähti on Luontoliiton valtakunnallisen leiri- ja kerhotoiminnan virallinen tukija vuonna 2024. Taloudellisen tuen lisäksi Pohjantähti on toiminut asiantuntijaroolissa Luontoliiton leirien ja kerhojen turvallisuusohjeistuksien päivittämisessä.
Perinteikkäät kesäleirit ja opettavaiset teemaleirit
Kesäisiä yöleirejä Bengtsårissa, talvisia koko perheen leirejä Nuuksiossa, vaellusleirejä Lapissa. Tule luontoleirille yksin, perheen tai ystävän kanssa. Meillä vietetään aikaa rennossa seurassa upeissa luontokohteissa.
Luontoliitto on järjestänyt lasten ja nuorten kesäleirejä jo vuodesta 1951. Nykyisin järjestämme vuosittain yli 80 luontoleiriä ja -retkeä. Kesä on edelleen leirien sesonkiaikaa, mutta joitakin leirejä pidetään myös muina koulujen loma-aikoina.
Luontoliitto järjestää
- lastenleirejä
- perheleirejä
- nuortenleirejä
- nuorten aikuisten leirejä
- teemaleirejä esim. lasten norppaleiri, ympäristötoimintaleiri ja ennallistamisleiri
- toimintaryhmien leirejä kuten Itämeri-leiri, virtavesileiri.
Leirejä järjestetään sekä päiväleireinä että yön yli -leireinä, ja niiden kestot vaihtelevat kolmesta päivästä viikkoon. Luontoliiton kouluttamat leirinjohtajat ja -ohjaajat vastaavat leirien ohjelmasta. He ovat käyneet Luontoliiton leirinohjaajakoulutuksen, ja heiltä on tarkistettu rikosrekisteriote. Kiinnostaako sinua lähteä ohjaajaksi luontoleirille? Seuraa toimintakalenteria ja lähde mukaan koulutukseen!
Leirit tarjoavat elämyksiä ja tietoa
Haluatko oppia uutta luonnosta? Tutustua samanhenkisiin ihmisiin?
Luontoliiton leireillä opitaan ja rentoudutaan luonnon helmassa. Leiriohjelmaan kuuluu esimerkiksi:
- retkeilyä ja erätaitojen opettelua
- kasvien, lintujen ja hyönteisten tutkimista
- taiteen tekemistä luonnonmateriaaleista
- pelejä ja leikkejä
- keskustelua ympäristöaiheista
- yhteisen iltanuotion ääressä istumista.
Päivät koostuvat monipuolisesta ohjelmasta, mutta yhtä tärkeää on hauskanpito vanhojen ja uusien kavereiden kanssa sekä ihanien muistojen luominen.
Luontoleirejä ja luontoretkiä ympäri Suomen
Kartan kautta pääset tutustumaan eri piirien leiritoimintaan. Muista myös toimintaryhmien leirit ja teemaleirit, joita voit hakea tapahtumakalenterin kautta
Ajankohtaista
Luontoliiton kesäleireille osallistui yli 1100 lasta, nuorta ja vanhempaa
Lasten ja nuorten ympäristöjärjestö järjesti kesän 2024 aikana leirejä 12 paikkakunnalla Hangosta Ouluun. Leireillä rentouduttiin luonnon helmassa, luotiin ihania kesämuistoja, opittiin uutta luonnosta ja tutustuttiin uusiin ystäviin.
Luontoliiton leirit olivat tänäkin vuonna kesän kohokohta
Luontoliitto järjesti heinäkuussa leirejä lapsille, nuorille ja perheille ympäri Suomea. Kurkkaa, millaista oli Pohjois-Suomen ja Pirkanmaan leireillä!
Ei kesää ilman Luontoliiton leirejä!
Luontoliiton kesäleirit ovat käynnistyneet, ja ensimmäisillä kesälomaviikoilla on leireilty muun muassa Tampereella, Lappeenrannassa ja Espoossa. Järjestämme tänäkin kesänä luontoleirejä lapsille, nuorille ja perheille ympäri Suomen.
Usein kysyttyjä kysymyksiä leireistä
Leiriläiset ovat vakuutettuja leirin aikana sekä välittömillä meno- ja paluumatkoilla. Tapaturmavakuutuksissa on yleisesti hyvä huomioida, että ne ovat tapaturmaa varten, ei sairastumista tai sairaskohtauksia varten. Tämän vuoksi myös leiriläisten omat vakuutukset kannattaa olla kunnossa.
Punkit levittävät kahta ihmiselle haitallista tautia, borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta. Puutiaisaivotulehdusta voidaan estää rokotteella. Mikäli leiri järjestetään riskialueella, voi perhe itse arvioida rokotteen tarpeellisuutta. Puutiaisaivotulehduksen riskialueet löydät THL:n sivuilta.
Leireillä tehdään päivittäin punkkitarkastus, johon huoltajilta pyydetään kirjallinen lupa. Mikäli leiriläisessä on havaittu punkki, annetaan huoltajille leiriltä kotiin lisätietoja kiinnityskohdasta, jotta sitä voidaan tarkkailla myöhemmin kotona.
Leireillä uimista valvoo aina täysi-ikäinen ja uima- ja pelastustaitoinen ohjaaja. Leirinjohtaja varmistaa, että uimavahdilla on tarvittavat tiedot ja taidot. Uimavalvojalla ei ole samaan aikaan muita tehtäviä.
Leiriläisen uimataito kysytään ilmoittautumisen yhteydessä sekä leirille mukaan tulevassa Kuka-Mitä-Häh-lomakkeessa. On tärkeää, että huoltaja kertoo tarkasti ja totuudenmukaisesti leiriläisen uimataidosta.
Jokaiselle leirille laaditaan turvallisuussuunnitelma, jossa otetaan huomioon mahdolliset riskit, ml. uiminen ja vesillä liikkuminen.
Luontoliiton leirejä järjestävien piirien eli paikallisyhdistysten peruutusehdot voivat poiketa toisistaan. Pääsääntöisesti sairastapauksista pyydetään esittämään lääkärintodistus, jolloin osa leirimaksusta voidaan palauttaa. Tarkemmat tiedot voit tarkistaa piiriltä, jonka leirille olet menossa.
Leirikirje lähetetään sähköpostiin muutama viikko ennen leiriä, joten sitä ei lähetetä heti ilmoittautumisen jälkeen. Jos leirikirjettä ei kuulu, tarkista roskaposti ja varmista ettei sähköpostissa ole suojauksia päällä. Mikäli leirikirjettä ei kuulu, voit kysyä siitä leiriä järjestävän piirin leirikoordinaattorilta, joka toimittaa kirjeen sinulle sähköpostitse.
Bussiaikataulut ja lähtöpaikan näet leirikirjeestä. Mikäli haluat kysyä mahdollisuudesta nousta kyytiin/poistua kyydistä matkan varrelta, ole yhteydessä suoraan leirinjohtajiin ja sovi asia heidän kanssaan erikseen. Leirinjohtajien yhteystiedot löydät leirikirjeestä.
Poikkeustapauksista sovitaan aina leiritiimin kanssa. Mutta mikäli leiriläinen pääsee leiripaikalle/leiripaikalta huoltajan kyydillä/omin toimin, ei estettä aikaisempaan poistumiseen tai myöhässä saapumiseen yleensä ole.
Jokaisella leiriläisellä on oma nimetty ohjaaja (telttakummi), jonka puoleen leiriläinen voi kääntyä kaikissa tilanteissa – myös yöaikaan.
Leirikirjeeseen on koottu pakkauslista, josta näet, mitä tulee ottaa mukaan. On hyvä muistaa, että säänmukainen varustus on leireillä tärkeää, sillä leireillä ollaan paljon ulkona.