Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Nuorten Luonto -jäsenlehdessämme ja sen verkkoversiossa.
Ennallistamalla ympäristö voidaan palauttaa takaisin luonnontilaan. Leirille osallistuneet nuoret kertovat, millaista oli viettää neljä päivää saarella kansainvälisessä porukassa.
Miltä kuulostaa neljä päivää saarella keskellä Itämerta? Entä luonnonsuojelutyö, jota tehdään kirjaimellisesti hartiavoimin?
“Leirillä oli aivan mahtavaa”, sanoo Pariisissa asuva Holly Bartley, 24.
“Nautin siitä, että sain olla luonnon keskellä ja tehdä fyysistä työtä, esimerkiksi kiskoa puskia maasta. Oli myös jännittävä kokemus nähdä lunta.”
Örön saarella järjestettiin 18.–21.4. nuorten kansainvälinen ennallistamisleiri. Hollyn tavoin nuoria saapui paikalle ympäri Eurooppaa, pisimmillään jopa Kreikasta asti.
“Tulin leirille, koska halusin päästä tapaamaan nuoria muista maista. Leirillä opin uutta luontoon liittyvää sanastoa ja opin muutenkin puhumaan englantia paremmin”, kertoo helsinkiläinen Roope Turunen, 16.
Leiri oli osa viiden eurooppalaisen organisaation yhteistä Restoration Academy -hanketta, jonka tavoitteena on edistää nuorille suunnattua ennallistamistoimintaa. Luontoliitto on yksi hankkeen organisaatioista.
Saaristoluontoa, paahdenummia ja hiekkarantoja. Harvinaisia kasveja ja arvokkaita perhosia.
Örön saarelta löytyy kaikkea tätä. Se on yksi Etelä-Suomen tärkeimmistä uhanalaisten lajien ja luontotyyppien keskittymistä. Örö sijaitsee Saaristomeren kansallispuistossa Turun edustalla.
Leiriläiset ennallistivat paahdeympäristöjä Metsähallituksen asiantuntijoiden johdolla. Ennallistamalla ihmisen muokkaama ympäristö pyritään palauttamaan takaisin luonnontilaan.
Ennallistamista tarvitaan, sillä ihmisen toimet ovat muuttaneet noin 75 prosenttia maapallon maaperästä. Euroopan unionissa noin 80 prosenttia elinympäristöistä on huonossa kunnossa ja joka kolmannen mehiläis- ja perhoslajin määrät laskevat.
Koko maailmassa jopa miljoona eläin- ja kasvilajia on vaarassa kuolla sukupuuttoon.
Nuoret kertovat oppineensa leirillä paljon uutta ja saaneensa työkaluja myös jatkoa ajatellen.
“Opiskelen biologiaa, mutta opin silti valtavasti uutta ennallistamisesta. Tästä innostuneena aiomme ennallistaa luontoa myös Oulussa”, sanoo Enni Manninen, 25, Luontoliiton Pohjois-Suomen piiristä.
Entä mikä leirillä oli parasta, siis ennallistamisen lisäksi? Vastaus tulee kuin yhdestä suusta: Jaakko Kullberg! Kullberg on yksi Suomen tunnetuimmista perhosasiantuntijoista.
“Todella mielenkiintoinen persoona! Opin paljon uutta erityisesti yöperhosista”, Enni sanoo.
Hankkeen työntekijä Hanna Pöllänen pitää leiriä onnistuneena.
“Leiri oli vielä paljon kansainvälisempi kuin olimme osanneet edes toivoa. Myös kokonaisuus ylitti odotukset. Kun otettiin syväsukellus yhteen aiheeseen, saatiin kasaan todella hyvä paketti.”
Restoration Academyn seuraava leiri järjestetään elokuun lopulla Slovakiassa.
Projektin lopullisena päämääränä on tuottaa työkalupakki, jonka avulla jokainen voi ennallistaa luontoa omalla alueellaan.
Miten toimintaan pääsee mukaan? Tutustu Restoration Academyyn!
Teksti: Heidi Nummi
Kuvat: Martin Sopinec
Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Nuorten Luonto -jäsenlehdessämme ja sen verkkoversiossa.