Presidenttiehdokkaiden mielestä susi kuuluu Suomen luontoon

Luontoliiton susiryhmä halusi tietää, mitä presidenttiehdokkaat ajattelevat ihmisen ja suden rinnakkaiselosta. Kysymyksiimme vastasivat Mika Aaltola, Li Andersson, Sari Essayah ja Olli Rehn.

Vastauksissaan kaikki ehdokkaat ovat yhtä mieltä siitä, että susi kuuluu Suomen luontoon samoin kuin kettu tai hirvi. Yhtä mieltä he olivat myös siitä, että suden salametsästys on saatava kuriin.

Lähes kaikki vastanneet ehdokkaat olivat sitä mieltä, että suden paluu Länsi- ja Etelä-Suomeen on tärkeää luonnon monimuotoisuuden kannalta ja suden on annettava elää myös Lapissa.

Pieniä mielipide-eroja tuli näkyviin, kun kysyimme ehdokkailta suden aiheuttamien riskien todellisuudesta ja siitä, pelkäävätkö he mennä metsään susireviirillä.


Lue lisää presidenttiehdokkaiden susimielipiteistä: 


1. Susi kuuluu Suomen luontoon samoin kuin esimerkiksi kettu tai hirvi.

Sari Essayah     Kyllä
Olli Rehn           Kyllä
Mika Aaltola     Kyllä
Li Andersson    Kyllä


2. On tärkeää, että susi on palannut läntiseen ja eteläiseen Suomeen rikastuttamaan luontoa.

Sari Essayah      Kyllä
Olli Rehn             En osaa sanoa
Mika Aaltola       Kyllä
Li Andersson      Kyllä


3. Toisin kuin mediassa kerrotaan, suden aiheuttamat riskit ovat pieniä.

Sari Essayah      Ei
Olli Rehn            Ei
Mika Aaltola      En osaa sanoa
Li Andersson     Kyllä


4. Pelkään mennä metsään suden reviirillä.

Sari Essayah      Ei
Olli Rehn            En osaa sanoa
Mika Aaltola       Ei
Li Andersson      Ei


5. Suden on annettava elää myös Lapissa.

Sari Essayah      Kyllä
Olli Rehn            Kyllä
Mika Aaltola      En osaa sanoa
Li Andersson     Kyllä


6. Suden salametsästys on saatava kuriin.

Sari Essayah      Kyllä
Olli Rehn             Kyllä
Mika Aaltola       Kyllä
Li Andersson      Kyllä


7. Miten edistäisit suden ja ihmisen rinnakkaiseloa?


Sari Essayah:

”Suotuisan suojeluntason ja sosiaalisen hyväksyttävyyden tasapainoilla, johon kuuluu vahinkoperusteinen ja kannanhoidollinen metsästys.”


Olli Rehn:

”Susi kuuluu Suomen luontoon, mutta samalla on tunnistettava ja tunnustettava kasvavan susikannan aiheuttamat vahingot esimerkiksi metsästyskoirille ja kotieläimille sekä ihmisten kokema turvattomuus. Kannatan kannanhoidollisen metsästyksen aloittamista. Sen avulla susikanta pystyttäisiin pitämään ihmisarkana, kuten karhunmetsästyksen avulla tehdään.”


Mika Aaltola:

”On tärkeää, että sudet pysyvät poissa ihmisten ilmoilta ja pelkäävät ihmisiä. Ihmisen ja suden välisen rajapinnan tulehtuminen ei edesauta positiivista luontosuhdetta. Todellisista riskeistä on hyvä puhua asiapohjalta. Kotieläimiin kohdistuvaa haittaa on myös torjuttava.”


Li Andersson:

”Suden ja ihmisen rinnakkaiselon edistämiseksi tarvitaan sekä tietoa että tukea. Ihmisten on saatava julkisista lähteistä ajantasaista ja luotettavaa tietoa susikannan kehityksestä, jotta erilaiset huhupuheet eivät levitä turhaa pelkoa. Aktiivinen vuoropuhelu reviirialueilla asuvien ihmisten kanssa on tärkeää. Toinen tärkeä asia on susivahinkojen ennaltaehkäisy, eli tarvitaan monipuolisia tukitoimia niille, joita susikannan vahvistuminen uhkaa. Esimerkkeinä petoaitoja ja erilaisia karkotusvälineitä eläintiloille, tai suojaliivejä metsästyskoirille. Kolmanneksi on huolehdittava hallinnon sujuvuudesta, kuten esimerkiksi petovahinkojen korvaus ja haittaa aiheuttavien yksilöiden poikkeuslupien myöntäminen, jotta salametsästykseen ei tarvitsisi turvautua.”  

Lue myös Luontoliiton muita uutisia

Luontoliiton susiryhmä ja Suomen eläinoikeusjuristit ry: Maa- ja metsätalousministeriön suurpetopolitiikka ei ole lain hengen mukaista

Suurpedot kuten susi, karhu ja ilves kuuluvat EU:n luontodirektiivin (92/ 43/ETY) liitteen IV tiukasti suojeltuihin lajeihin. Tiukasti suojeltujen lajien tahallinen tappaminen (metsästys) on kiellettyä luontodirektiivin artiklan 12 perusteella. Suurpetojen tappaminen tulisi sallia vain tapauskohtaisesti ja erittäin poikkeuksellisissa tilanteissa, mikäli mitään muita vaihtoehtoja ei ole.

Lue lisää
osallistu valokuvauskilpailuun -teksti ja kettu

Osallistu luontokuvakilpailuun ja voita 300 euroa 

Luontoliitto ja Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry järjestävät alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille oman luontokuvakilpailun. Kisan voittaja saa 300 euron rahapalkinnon, ja hänen kuvistaan teetetään Luontoliitolle viisi joulukorttia. Osallistumisaikaa on 13.10. asti.

Lue lisää
Luontokuvia voi ottaa myös kännykällä.

Luontokuvaus kännykällä – parhaat vinkit

Luontokuvaukseen ei tarvita aina järjestelmäkameraa. Kännykälläkin voi ikuistaa luonnon kauneutta! Luontoliitto järjesti jäsenilleen maksuttoman luontokuvaus kännykällä -webinaarin torstaina 4.9. Webinaarin veti luontokuvaaja, yksi Suomen kysytyimmistä

Lue lisää

Kiitos tuestasi

Allekirjoituksesi on vastaanotettu. Toimitamme vetoomuksen pian sen vastaanottajalle. Yhdessä voimme toimia äänenä ja voimana luonnon puolesta!

Jaa vetoomus myös somessa:

Voit tukea Luontoliiton arvokasta työtä myös lahjoittamalla.

Vahvistamme vuosittain tuhansien lasten ja nuorten luontosuhdetta järjestämällä luontokerhoja ja -leirejä sekä rakastettuja kouluvierailuja joka puolella Suomea. Luontoliiton valtakunnalliset toimintaryhmät toimivat hupenevien metsien, uhanalaisen suden, padottujen virtavesien, haavoittuvan Itämeren ja kuumenevan ilmaston puolesta. Voit tehdä yleislahjoituksen tai kohdentaa tukesi suoraan haluamallesi toimintaryhmälle.

Haluatko tilata sähköisen uutiskirjeemme ja pysyä ajan tasalla Luontoliiton toiminnasta ja tapahtumista?
Voit peruuttaa uutiskirjeen milloin tahansa jokaisesta sähköpostikirjeestämme löytyvästä linkistä.