Luontomarssi vaatii päättäjiltä järempiä toimia luontokadon ja ilmastokriisin hillitsemiseksi

tapahtumakalenteri_mielenosoitus-scaled

Lauantaina 18.3. ympäri Suomea järjestettävä Luontomarssi vaatii päättäjiltä riittäviä toimia luontokadon pysäyttämiseksi ja hiilinielujen pelastamiseksi. 

Luontomarssi järjestetään lauantaina 18.3. kello 13 ainakin 18 paikkakunnalla, esimerkiksi Helsingissä, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Kemissä ja Äkäslompolossa. Mielenosoitukset kokoavat yhteen tuhansia mielenosoittajia vaatimaan päättäjiltä toimia luontokadon pysäyttämiseksi ja ilmastokriisin torjumiseksi.

Marssia toteuttavat järjestöt painottavat, että luontokato on mahdollista ratkaista vain vähentämällä metsien hakkuita ja lisäämällä suojelua. Greenpeacen maajohtajan Touko Sipiläisen mukaan tapahtumalla halutaan muistuttaa seuraavaa hallitusta sen tärkeästä tehtävästä: 

“Tätä ei voi sanoa kyllin painokkaasti: tuleva hallituskausi on ratkaiseva, jotta luontokato saadaan Suomessa pysäytettyä ja nieluromahdus korjattua. Valtion metsiä on suojeltava vähintään 500 000 hehtaaria – mukaan lukien kaikki jäljellä olevat luonnonmetsät. Metsät ovat nyt ratkaisevassa asemassa sekä luonnon että ilmaston näkökulmasta”, Sipiläinen sanoo.

Suomen luonnonsuojeluliiton suojelupäällikkö Paloma Hannonen muistuttaa, että Suomen ilmastotavoitteet ovat vaarantuneet hiilinielujen romahtamisen vuoksi.

“On selvää, että hakkuita on vähennettävä niin monimuotoisuuden, ilmaston kuin vesistöjenkin takia. Meidän on yhteiskuntana pakko priorisoida, mihin haluamme puuta käyttää. Metsämme eivät riitä kaikkeen”, Hannonen sanoo.

“Ahdistuksen sijaan on aika toimia”

23-vuotias metsätieteiden opiskelija, Luontoliiton metsäryhmän ja Elokapinan aktivisti Ida Korhonen sanoo osallistuvansa Luontomarssille ja myös pitävänsä puheen siellä siksi, että Suomen luonto on antanut hänelle paljon; on aika antaa jotain takaisin.

“Paljon on puhuttu siitä, että hyvinvointivaltiomme on rakennettu metsiä kaatamalla. Jos näin on, olemme metsille velkaa sen, että huolehdimme nyt niiden monimuotoisuuden suojelemisesta ja ennallistamisesta”, Korhonen sanoo.

Korhosen mukaan on myös aika herätä huomaamaan, kuinka huonosti Suomen luonnolla menee.

“Sen huomaaminen on epämukavaa, mutta välttämätöntä. Sen sijaan että koemme syyllisyyttä ja ahdistumme tai kiellämme meneillään olevan sukupuuttoaallon, on aika toimia. Niin valtion, kuntien kuin yritysten on aika kantaa vastuunsa luontokadon pysäyttämiseksi nyt.”

Lisätietoja marsseista, niiden vaatimuksista, järjestäjistä ja aikatauluista osoitteessa https://www.luontomarssi.fi/ 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: 

Touko Sipiläinen

Maajohtaja, Greenpeace

044 239 4404 / touko.sipilainen@greenpeace.org 

Paloma Hannonen

Suojelupäällikkö, Suomen luonnonsuojeluliitto

050 532 3219 / paloma.hannonen@sll.fi

Camilla Sederholm

Toiminnanjohtaja, Natur och Miljö

045 2700 313 / camilla.sederholm@naturochmiljo.fi 

Riku Eskelinen

Toiminnanjohtaja, Luontoliitto

0505727782 / riku.eskelinen@luontoliitto.fi 

Noora Jussila

Viestintäpäällikkö, WWF

050 478 5942 / noora.jussila@wwf.fi 

Ida Korhonen 

Aktivisti, Luontoliiton metsäryhmä ja Elokapina

050 370 2907 / idamari.korhonen@gmail.com  

Varpu Sairinen 

Kampanjakoordinaattori, Ei polteta tulevaisuutta -kampanja

0400 907133 / info@eipoltetatulevaisuutta.fi 

Jaakko Kilpeläinen 

Tiedottaja, Greenpeace

044 301 2007 / jaakko.kilpelainen@greenpeace.org 

Lue myös Luontoliiton muita uutisia

Voiko lastenkulttuurilla muuttaa maailmaa?

Taide koskettaa, nostaa esiin yhteiskunnallisia epäkohtia ja jopa muuttaa ajattelutapojamme. Kulttuurialan ammattilaiset keskustelevat 26.11. pidettävässä Luonnonvalo-illassa, miten lastenkulttuuri voi edistää luonnonsuojelua ja luoda parempaa maailmaa.

Lue lisää

Rovaniemellä alkaa luontokerho

3–5-luokkalaisille suunnattu maksuton luontokerho kokoontuu keskiviikkoisin pääsääntöisesti Valdemarin rannassa ja lähiympäristössä. Ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä, ja mukaan mahtuu 6–12 kerholaista.

Lue lisää

Kiitos tuestasi

Allekirjoituksesi on vastaanotettu. Toimitamme vetoomuksen pian sen vastaanottajalle. Yhdessä voimme toimia äänenä ja voimana luonnon puolesta!

Jaa vetoomus myös somessa:

Voit tukea Luontoliiton arvokasta työtä myös lahjoittamalla.

Vahvistamme vuosittain tuhansien lasten ja nuorten luontosuhdetta järjestämällä luontokerhoja ja -leirejä sekä rakastettuja kouluvierailuja joka puolella Suomea. Luontoliiton valtakunnalliset toimintaryhmät toimivat hupenevien metsien, uhanalaisen suden, padottujen virtavesien, haavoittuvan Itämeren ja kuumenevan ilmaston puolesta. Voit tehdä yleislahjoituksen tai kohdentaa tukesi suoraan haluamallesi toimintaryhmälle.

Haluatko mukaan Luontoliiton toimintaan?

Kiinnostaako sinua saaristoluonnon ennallistaminen tai virtavesien vapauttaminen? Haluatko suojella metsiä tai susia? Toimia kouluvierailijana tai kirjoittaa tärkeistä aiheista?

Haluatko tilata sähköisen uutiskirjeemme ja pysyä ajan tasalla Luontoliiton toiminnasta ja tapahtumista?
Voit peruuttaa uutiskirjeen milloin tahansa jokaisesta sähköpostikirjeestämme löytyvästä linkistä.