Luontokuvaajan eettiset periaatteet ohjaavat toimimaan luontoa ja muita kunnioittaen

Kuvassa on perhonen pajun oksalla.

Luontokuvaaminen on mainio tapa tutustua lähiluontoon, ja sen voi aloittaa vaikka puhelimen kameralla. Kuten kaikkien luonnossa liikkujien, myös luontokuvaajien on toimittava vastuullisesti ja luontoa kunnioittaen.

Talven taittuessa tekee mieli lähteä kameran kanssa luontoon virkistymään. Luontokuvaus on luonnonharrastusta, jossa ei tarvitse olla lajituntemusta: kuvaamisen kautta oppii vähitellen tunnistamaan lajeja, jos siihen on kiinnostusta. Luontokuvaamiseen ei tarvitse järjestelmäkameraa, vaan puhelin käy aivan mainiosti välineeksi.

Parhaimmillaan luontokuvaus on harrastus, jonka kautta löytyy vahva suhde luontoon ja siten herää halu suojella luontoa. Kamera on ihmeellinen väline, joka auttaa havainnoimaan luontoa ja sen yksityiskohtia syventyneesti. Luontokuvaajan tärkein väline on kunnioitus luontoa kohtaan.

Luontoliiton yhteistyökumppani Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry sopi yhteisistä eettisistä periaatteista ensimmäisen kerran vuonna 2008, ja ohjeistus päivitettiin vuosi sitten. Eettisten periaatteiden tarkoitus on saada luontokuvaajat pohtimaan omaa toimintaansa luonnossa, ja ohjeiston noudattamisen tulisi olla jokaiselle luontoa kuvaavalle itsestään selvää ja kunnia-asia.

Koostimme Suomen luonnonvalokuvaajien eettisen ohjeiston pohjalta lapsille ja nuorille ohjeet luontoa kunnioittavaan valokuvaukseen:

  1. Luontoa kuvatessa on tärkeintä kunnioittaa luontoa eläimineen ja kasveineen.
  2. Luonnossa kuvataan aina hienotunteisesti, ja luonnon etu menee aina oman edelle.
  3. Hiljaisuus ja rauhallisuus ovat valttikortteja luonnossa liikkuessa kameran kanssa. Jos käyttää apuna äänellä ja ruokinnalla houkuttamista, on hyvä tunnistaa niiden vaikutukset eläimien luonnolliseen käyttäytymiseen.
  4. Luonnonkuvaaja ottaa huomioon pesimärauhan, joka alkaa maaliskuun puolestavälistä ja kestää heinäkuun loppuun. Luontokuvaus ei saa häiritä eläimiä.
  5. Kuvauspaikkojen koordinaatit on hyvä pitää omana tietona.
  6. Eläviä kuvauskohteita ei siirretä tai lavasteta niin, että ne voivat vahingoittua.
  7. Luonnonkuvaaja noudattaa jokaisen perusoikeuksia.
  8. Roskat kannetaan mukana, ja luontoon ei jätä jälkiä itsestä.
  9. Luonnonystävän luontokuvat ovat aitoja, eikä niillä levitetä harhaanjohtavaa informaatiota.

Vinkki: Kuvan paju on kevään ensimmäinen kukkija ja oikea aarreaitta pölyttäjille. Erilaisia pajuja kasvaa ympäri Suomen, ja niitä löytää teiden varsilta, metsistä ja peltojen pientareilta. Rauhoitu kukkivan pajun luokse, hengitä muutama kerta syvään ja seuraile rauhassa pörriäisiä pajun kukilla. Samalla voit ottaa kuvia kevään ensimmäisistä rohkelikoista. Nauti hetkestä, kun saat seurailla kevättä kameran kanssa.

Ihania seikkailuja luonnossa!

Kirjoittaja Riina Pippuri on Luontoliiton somevastaava, graafinen suunnittelija ja intohimoinen luontokuvaaja. Jutun kuvat ovat hänen ottamiaan.


Luontoliiton ja Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille suunnattu valokuvakisa alkaa 1.3. Kilpailussa etsitään keväisiä ja kesäisiä luontokuvia varainkeruukortteja varten, ja voittajalle on luvassa 300 euron palkinto. 

Lue myös Luontoliiton muita uutisia

Valokuvakilpailun virtuaalinäyttely

Luontoliiton ja Suomen Luonnonvalokuvaajat ry:n keväiseen valokuvakilpailuun osallistui suuri määrä eri-ikäisiä lapsia ja nuoria. Kisan taso oli korkea, ja voittajiksi valittiin 14-vuotias Kaapo ja 17-vuotias Aino. Halusimme koota pienen virtuaalinäyttelyn kilpailuun osallistuneista upeista valokuvista. Valtavat kiitokset kaikille ihania kevätkuvia lähettäneille! 

Lue lisää