Lähde roskaretkelle ja auta keräämään miljoona roskapussia

Luontoliitto on mukana Ylen Miljoona roskapussia -kampanjassa. Kannustamme kaikenikäisiä luonnonystäviä keräämään roskia ja siten huolehtimaan ympäristöstä sekä suojelemaan koti- ja luonnoneläimiä!

Miljoona roskapussia on kaksi kuukautta kestävä valtakunnallinen kampanja, joka haastaa suomalaiset keräämään ympäristöstään miljoona pussillista roskia. Kerätyt roskapussit merkitään kampanjasivun roskalaskuriin, ja 14. kesäkuuta selviää, missä Suomen kunnassa on kerätty ahkerimmin roskia. Puhtaamman ja viihtyisämmän ympäristön lisäksi tavoitteena on herättää ihmiset huomaamaan ympäröivän roskan määrä ja vähentää roskaamista.

Luontoliiton paikallisjärjestöt ovat lähteneet mukaan roskienkeruutalkoisiin: Varsinais-Suomen piiri järjesti huhtikuun lopussa roskaretken Turun Kupittaanpuiston ympäristössä.

“Keräsimme tunnissa kolme pussillista roskia. Eniten oli tupakantumppeja ja nuuskapusseja”, kertoo Milla Aalto Vaspin hallituksesta.

Roskien kerääminen sopii ihan kaikille

Miljoona roskapussia -kampanjaan voi osallistua, vaikka omalla alueella ei järjestettäisi roskienkeruutapahtumia. Voit järjestää koko perheen roskaretken lähiluonnossa tai talkoilla kaveriporukan kanssa suositulla rannalla. Hyvä seura ja tarkoituksenmukaiset välineet tekevät hommasta mukavaa ja turvallista. Lue alta vinkit ja turvallisuusohjeet ja lähde ulkoilemaan roskienkeruun merkeissä!

Mitä välineitä tarvitsen? 

 • Kerää roskat sopivaan roskapussiin, koolla ei ole väliä!
 • Suojaa kätesi paksuilla puutarhahansikkailla ja jalkasi riittävän paksupohjaisilla kengillä.
 • Roskapihtien avulla ei tarvitse kumarrella. Sellaiset voit usein lainata kaupungin tai kunnan kirjastosta.
 • Jätä lasinsirpaleet ja neulat viiltosuojakäsineellä varustautuneen aikuisen kerättäväksi!

Mistä kerätä roskia? 

 • Luonnossa roskat ovat erityisen haitallisia, joten kannattaa suunnata metsään, pellolle tai vesistön varrelle!
 • Myös tienvarsilta saa kerätä roskia, mutta silloin on tarpeen noudattaa erityistä varovaisuutta, käyttää kirkkaan väristä huomioliiviä ja pysyä kaukana autoista.
 • Jos löydät luvattoman kaatopaikan, älä kaivele ja kerää roskia omin päin vaan ilmoita kuntasi ympäristöviranomaiselle.

Minne kerätyt roskat viedään?

 • Laita keräämäsi roskat aina sekäjätteeseen
 • Suosi omaa jäteastiaasi tai vie roskapussit kunnan omistamiin, yleisiin roska-astioihin.
 • Jos aiot järjestää roskienkeruutalkoot ja tarvitset apua suurempien roskamäärien poisvientiin, ole yhteydessä kuntasi ympäristöviranomaiseen.

Roskaretken jälkeen…

 • käy merkitsemässä kerättyjen roskapussien määrä laskuriin sen kunnan kohdalle, josta roskat on kerätty.
 • voit halutessasi jakaa roskaretkikuvia somessa tunnisteella #miljoonaroskapussia. Kuvia voit lähettää myös sähköpostiosoitteeseen miljoonaroskapussia@yle.fi.

Lue lisää: https://yle.fi/aihe/miljoona-roskapussia

Varsinais-Suomen piirin roskaretkellä kerätyistä roskista suurin osa oli tupakantumppeja ja nuuskapusseja.

Lue myös Luontoliiton muita uutisia

Valokuvakisa

Osallistu luontokuvakisaan ja voita 300 €

Luontoliitto ja Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry järjestävät alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille oman valokuvakilpailun. Kilpailussa etsitään talvisia luontokuvia, joista teetetään Luontoliitolle viisi talvikorttia. Voittajalle on

Lue lisää