Lähde roskaretkelle ja auta keräämään miljoona roskapussia

Luontoliitto on mukana Ylen Miljoona roskapussia -kampanjassa. Kannustamme kaikenikäisiä luonnonystäviä keräämään roskia ja siten huolehtimaan ympäristöstä sekä suojelemaan koti- ja luonnoneläimiä!

Miljoona roskapussia on kaksi kuukautta kestävä valtakunnallinen kampanja, joka haastaa suomalaiset keräämään ympäristöstään miljoona pussillista roskia. Kerätyt roskapussit merkitään kampanjasivun roskalaskuriin, ja 14. kesäkuuta selviää, missä Suomen kunnassa on kerätty ahkerimmin roskia. Puhtaamman ja viihtyisämmän ympäristön lisäksi tavoitteena on herättää ihmiset huomaamaan ympäröivän roskan määrä ja vähentää roskaamista.

Luontoliiton paikallisjärjestöt ovat lähteneet mukaan roskienkeruutalkoisiin: Varsinais-Suomen piiri järjesti huhtikuun lopussa roskaretken Turun Kupittaanpuiston ympäristössä.

“Keräsimme tunnissa kolme pussillista roskia. Eniten oli tupakantumppeja ja nuuskapusseja”, kertoo Milla Aalto Vaspin hallituksesta.

Roskien kerääminen sopii ihan kaikille

Miljoona roskapussia -kampanjaan voi osallistua, vaikka omalla alueella ei järjestettäisi roskienkeruutapahtumia. Voit järjestää koko perheen roskaretken lähiluonnossa tai talkoilla kaveriporukan kanssa suositulla rannalla. Hyvä seura ja tarkoituksenmukaiset välineet tekevät hommasta mukavaa ja turvallista. Lue alta vinkit ja turvallisuusohjeet ja lähde ulkoilemaan roskienkeruun merkeissä!

Mitä välineitä tarvitsen? 

  • Kerää roskat sopivaan roskapussiin, koolla ei ole väliä!
  • Suojaa kätesi paksuilla puutarhahansikkailla ja jalkasi riittävän paksupohjaisilla kengillä.
  • Roskapihtien avulla ei tarvitse kumarrella. Sellaiset voit usein lainata kaupungin tai kunnan kirjastosta.
  • Jätä lasinsirpaleet ja neulat viiltosuojakäsineellä varustautuneen aikuisen kerättäväksi!

Mistä kerätä roskia? 

  • Luonnossa roskat ovat erityisen haitallisia, joten kannattaa suunnata metsään, pellolle tai vesistön varrelle!
  • Myös tienvarsilta saa kerätä roskia, mutta silloin on tarpeen noudattaa erityistä varovaisuutta, käyttää kirkkaan väristä huomioliiviä ja pysyä kaukana autoista.
  • Jos löydät luvattoman kaatopaikan, älä kaivele ja kerää roskia omin päin vaan ilmoita kuntasi ympäristöviranomaiselle.

Minne kerätyt roskat viedään?

  • Laita keräämäsi roskat aina sekäjätteeseen
  • Suosi omaa jäteastiaasi tai vie roskapussit kunnan omistamiin, yleisiin roska-astioihin.
  • Jos aiot järjestää roskienkeruutalkoot ja tarvitset apua suurempien roskamäärien poisvientiin, ole yhteydessä kuntasi ympäristöviranomaiseen.

Roskaretken jälkeen…

  • käy merkitsemässä kerättyjen roskapussien määrä laskuriin sen kunnan kohdalle, josta roskat on kerätty.
  • voit halutessasi jakaa roskaretkikuvia somessa tunnisteella #miljoonaroskapussia. Kuvia voit lähettää myös sähköpostiosoitteeseen miljoonaroskapussia@yle.fi.

Lue lisää: https://yle.fi/aihe/miljoona-roskapussia

Varsinais-Suomen piirin roskaretkellä kerätyistä roskista suurin osa oli tupakantumppeja ja nuuskapusseja.

Lue myös Luontoliiton muita uutisia

Voiko lastenkulttuurilla muuttaa maailmaa?

Taide koskettaa, nostaa esiin yhteiskunnallisia epäkohtia ja jopa muuttaa ajattelutapojamme. Kulttuurialan ammattilaiset keskustelevat 26.11. pidettävässä Luonnonvalo-illassa, miten lastenkulttuuri voi edistää luonnonsuojelua ja luoda parempaa maailmaa.

Lue lisää

Rovaniemellä alkaa luontokerho

3–5-luokkalaisille suunnattu maksuton luontokerho kokoontuu keskiviikkoisin pääsääntöisesti Valdemarin rannassa ja lähiympäristössä. Ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä, ja mukaan mahtuu 6–12 kerholaista.

Lue lisää

Kiitos tuestasi

Allekirjoituksesi on vastaanotettu. Toimitamme vetoomuksen pian sen vastaanottajalle. Yhdessä voimme toimia äänenä ja voimana luonnon puolesta!

Jaa vetoomus myös somessa:

Voit tukea Luontoliiton arvokasta työtä myös lahjoittamalla.

Vahvistamme vuosittain tuhansien lasten ja nuorten luontosuhdetta järjestämällä luontokerhoja ja -leirejä sekä rakastettuja kouluvierailuja joka puolella Suomea. Luontoliiton valtakunnalliset toimintaryhmät toimivat hupenevien metsien, uhanalaisen suden, padottujen virtavesien, haavoittuvan Itämeren ja kuumenevan ilmaston puolesta. Voit tehdä yleislahjoituksen tai kohdentaa tukesi suoraan haluamallesi toimintaryhmälle.

Haluatko mukaan Luontoliiton toimintaan?

Kiinnostaako sinua saaristoluonnon ennallistaminen tai virtavesien vapauttaminen? Haluatko suojella metsiä tai susia? Toimia kouluvierailijana tai kirjoittaa tärkeistä aiheista?

Haluatko tilata sähköisen uutiskirjeemme ja pysyä ajan tasalla Luontoliiton toiminnasta ja tapahtumista?
Voit peruuttaa uutiskirjeen milloin tahansa jokaisesta sähköpostikirjeestämme löytyvästä linkistä.