Aarni Holappa, 17, voitti Luontoliiton valokuvakisan: kuvat painetaan talvikortteihin

hiiripöllö

Luontoliiton ja Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n järjestämän alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille suunnatun valokuvakilpailun voittajaksi valittiin helsinkiläinen Aarni Holappa, 17. Retkeilyharrastuksen ohessa alkanut luonnon kuvaaminen muuttui intohimoksi pari vuotta sitten. 

Aarni on ollut aina innokas luonnossa liikkuja: perheen kanssa luonnossa vietetty aika ja lapsuuden suunnistusharrastus ovat rakentaneet hänelle vahvan luontosuhteen. Nykyään luontoon vetää valokuvaamisen lisäksi retkeily, vaellukset pohjoiseen sekä hiihtäminen ja vapaalasku.  

“Yksi parhaimmista luontoon liittyvistä muistoistani on ensimmäinen vapaalaskukertani Lapissa. Maisemat ja laskeminen ovat tavalliseen lasketteluun verrattuna huomattavasti palkitsevampia, kun on joutunut tekemään paljon työtä päästäkseen mäen huipulle”, Aarni kuvaa viimevuotista kokemustaan. 

Valokuvaamisen Aarni kertoo aloittaneensa “kunnolla” vasta kaksi vuotta sitten, kun hän sai joululahjaksi järjestelmäkameran. Sitä ennen hän oli kuvannut metsää ja jäkäliä retkeillessään luonnossa, mutta pitkäaikainen haave eläinten kuvaamisesta alkoi toteutua vasta paremman kuvauskaluston hankkimisen myötä.  

Nyt luontokuvaaminen on vienyt Aarnin mukanaan: 

“Menen pari kertaa viikossa suoraan koulusta kuvaamaan lintuja, ja tietenkin myös viikonloppuisin”, hän kertoo. 

Helsingissä asuvan Aarnin kotiseudulta löytyy runsaasti kiinnostavaa kuvattavaa, ja vinkkejä eläinten suosimista paikoista saa, kun on päässyt “sisälle skeneen”. Talvikorttien kuvat hiiripöllöstä, harmaahaikarasta ja pyrstötiaisesta on napattu pääkaupunkiseudulla. 

 
“Parasta on, kun eläin katsoo suoraan kameraa kohti” 

Rakkaus luontoon ja retkeilyyn sekä Instagramin luontokuvat ovat inspiroineet Aarnin valokuvausharrastusta. Luontoliiton juhlavuoden kumminakin toimivaa Konsta Punkkaa ihaileva nuori luontokuvaaja arvelee, että kuvaamisesta ei ole helppo tehdä ammattia. Tällä hetkellä Aarnin tavoite onkin ansaita kuvauskalustoon sijoittamansa rahat takaisin. 

Aarni kertoo kuvaavansa mieluiten petoeläimiä kuten pöllöjä, haukkoja ja kotkia. Siitä huolimatta hänen oma suosikkinsa kilpailukuvista on pyrstötiaisesta napattu otos:  

“Se on niin uniikki kuva. En itsekään ensin tajunnut ottaneeni kuvaa, jossa pyrstötiainen näyttää nukkuvan. Se on ollut ihan superpieni hetki, jolloin lintu on luultavasti ollut juuri laskeutumassa”, hän kertoo. 

Kun Aarnilta kysyy vinkkejä luontokuvaamisesta kiinnostuneille nuorille, hän kehottaa pitämään kuvausvälineen aina mukana ja ottamaan paljon kuvia kaikenlaisista kohteista.  Luontokuvaaminen vaatii kärsivällisyyttä, ja kylmyyden jähmettämät sormet ja sateen kastelema kameran näyttö hankaloittavat kuvaamista. Joskus voi käydä niin, että pitkän odottelun jälkeen tulee täydellinen tilaisuus, mutta kamerassa onkin väärät asetukset tai muistikortti täynnä.  

Parasta luontokuvaamisessa Aarnin mielestä onkin, kun eläin katsoo kameraa kohti ja hän onnistuu saamaan juuri sellaisen kuvan, kuin on toivonut. Epäonnistumisten jälkeen onnistuminen on erityisen palkitsevaa. 

Löydät Aarnin luontokuvia Instagramista https://www.instagram.com/h_aarni/.

Luontoliiton talvikorteilla kerätään rahaa tärkeään työhön

Luontoliitto lähettää joulun alla koteihin talvikortteja, joiden avulla tuetaan Luontoliiton tärkeää työtä. Liity listalle tai lahjoita toimintaamme täällä: www.luontoliitto.fi/lahjoita

Lue myös Luontoliiton muita uutisia

Osallistu

Ilmastoryhmä kutsuu toimintaan

Lauantaina 9.12. klo 12–16 Luontoliiton ilmastoryhmä soluttautuu joulumarkkinoille ja pystyttää jollekin Helsingin keskustan aukiolle ympäristölle haitallisten tukien infopisteen. Aktio osuu aikaan, jolloin maailmanlaajuinen huomio on kiinnitetty YK:n ilmastokokoukseen, COP28:een, jonka suurena teemana on fossiilisista irtautuminen.

Lue lisää

Joulukalenteri pyörähtää käyntiin pe 1.12.

Tällä viikolla perjantaina vietetään joulukuun ensimmäistä päivää. Se tarkoittaa myös Luontoliiton perinteisen somejoulukalenterin käyntiin pyörähtämistä Instagramissa ja Facebookissa.  Joulukalenterissa on luvassa on talviluonnon ihmeitä ja

Lue lisää