Hyvää maailman luontopäivää 3.3.!

Luonto ympärillämme on täynnä värikkäitä kasveja, sammalia, jäkäliä ja sieniä – pieniä ja isoja otuksia mönkii, matelee, uiskentelee, pörisee, lentelee, juoksee ja kiipeilee kaikkialla. Mitä enemmän on erilaisia elinympäristöjä, sitä suurempi on elonkirjo eli luonnon monimuotoisuus ympärillämme. Ja mitä enemmän on luonnon monimuotoisuutta, sitä paremmin myös me ihmiset voimme, koska olemme osa elonkirjoa.

Hyvinvoiva villi luonto tarjoaa lukemattomia hyötyjä, kuten puhdasta ilmaa ja vettä, ravintoa, virkistystä ja henkistä hyvinvointia. Ihmisten tärkein tehtävä onkin huolehtia, että luonnon monimuotoisuus kukoistaa. Samalla huolehdimme omasta hyvinvoinnistamme ja turvaamme kestävän tulevaisuuden seuraaville sukupolville. Pienet teot ovat helppo alku suuremmalle muutokselle. 

Teknologia voi olla avuksi myös luonnonsuojelussa: esimerkkinä Kevätseuranta

Tänä vuonna maailman luontopäivä keskittyy erityisesti siihen, kuinka digitaalista teknologiaa ja innovaatioita voidaan hyödyntää luonnonsuojelussa. Tuttuja esimerkkejä teknologian käytöstä luonnonsuojelussa ovat GPS- ja satelliittiseuranta, riistakamerat sekä esimerkiksi metsäkadon raportointia helpottavat digialustat ja mobiilisovellukset. 

Luontoliiton rakastettu Kevätseuranta-kampanja toimi vuosikymmeniä postitse lähetettävien paperisten havaintolomakkeiden varassa. Nykyään käytössä on digitaalinen lomake, jonka kautta lajihavainnot eri puolilta Suomea saadaan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan nopeammin ja vaivattomammin. Kevätseurannan kautta saatuja tietoja hyödynnetään muun muassa ilmastonmuutoksen tutkimisessa. 

Tänä vuonna Kevätseurannassa tarkkaillaan muuttuvaa metsää: metsäluontotyypeistä 76 % on arvioitu uhanalaisiksi. Metsätalouden lisäksi metsäluontoa muuttaa ilmastonmuutos. Ennen vain etelässä tavatut lajit leviävät olosuhteiden muuttuessa yhä pohjoisempaan. Kevätseuranta-havainnot kertovat kevään etenemisen lisäksi lajien levinneisyydestä ja piirtävät kuvaa mahdollisesta muutoksesta.

Lue lisää Kevätseuranta-kampanjasta ja osallistu: kevatseuranta.fi/

Lue myös Luontoliiton muita uutisia

Voiko lastenkulttuurilla muuttaa maailmaa?

Taide koskettaa, nostaa esiin yhteiskunnallisia epäkohtia ja jopa muuttaa ajattelutapojamme. Kulttuurialan ammattilaiset keskustelevat 26.11. pidettävässä Luonnonvalo-illassa, miten lastenkulttuuri voi edistää luonnonsuojelua ja luoda parempaa maailmaa.

Lue lisää

Rovaniemellä alkaa luontokerho

3–5-luokkalaisille suunnattu maksuton luontokerho kokoontuu keskiviikkoisin pääsääntöisesti Valdemarin rannassa ja lähiympäristössä. Ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä, ja mukaan mahtuu 6–12 kerholaista.

Lue lisää

Kiitos tuestasi

Allekirjoituksesi on vastaanotettu. Toimitamme vetoomuksen pian sen vastaanottajalle. Yhdessä voimme toimia äänenä ja voimana luonnon puolesta!

Jaa vetoomus myös somessa:

Voit tukea Luontoliiton arvokasta työtä myös lahjoittamalla.

Vahvistamme vuosittain tuhansien lasten ja nuorten luontosuhdetta järjestämällä luontokerhoja ja -leirejä sekä rakastettuja kouluvierailuja joka puolella Suomea. Luontoliiton valtakunnalliset toimintaryhmät toimivat hupenevien metsien, uhanalaisen suden, padottujen virtavesien, haavoittuvan Itämeren ja kuumenevan ilmaston puolesta. Voit tehdä yleislahjoituksen tai kohdentaa tukesi suoraan haluamallesi toimintaryhmälle.

Haluatko mukaan Luontoliiton toimintaan?

Kiinnostaako sinua saaristoluonnon ennallistaminen tai virtavesien vapauttaminen? Haluatko suojella metsiä tai susia? Toimia kouluvierailijana tai kirjoittaa tärkeistä aiheista?

Haluatko tilata sähköisen uutiskirjeemme ja pysyä ajan tasalla Luontoliiton toiminnasta ja tapahtumista?
Voit peruuttaa uutiskirjeen milloin tahansa jokaisesta sähköpostikirjeestämme löytyvästä linkistä.