Luontoliiton kesäleirit tarjoavat lapsille ja nuorille luontoelämyksiä, kivaa seuraa ja turvallisen ympäristön kesäpäivien viettoon. Tänä vuonna vakuutusyhtiö Pohjantähti tuki leiriohjaajille järjestettäviä turvallisuuskoulutuksia.
Kesän luontoleirit ovat olleet Luontoliiton toiminnan keskiössä alusta alkaen: ensimmäinen Luontoliiton järjestämä suurleiri pidettiin vuonna 1951 Luhangassa, ja sille osallistui noin 80 nuorta. Vuosikymmenten kuluessa leiritoimintamme on kasvanut, ja tänä vuonna järjestimme 31 kesäleiriä, joille osallistui yhteensä 740 leiriläistä.
Luontoliiton leireillä opitaan luonnosta luonnossa, mikä lisää tietoa luonnon monimuotoisuudesta ja sen suojelun tärkeydestä. Luontoympäristöllä on valtavasti muitakin hyötyjä: mieli rauhoittuu ja keskittymiskyky paranee, metsän mikrobit vahvistavat vastustuskykyä, ja epätasaisella alustalla liikkuminen kehittää tasapainoa.
Luontoleirit tarjoavat lapsille ja nuorille monipuolisen kokemuksen, joka edistää heidän fyysistä, henkistä ja sosiaalista kehitystään ja samalla lisää heidän ymmärrystään luonnosta. Osaavat leirinohjaajat ja turvallisuudesta huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta kaikki leiriläiset – ja heidän vanhempansa – voivat nauttia kokemuksesta huoletta. Vakuutusyhtiö Pohjantähti on toiminut Luontoliiton leirien turvallisuuskoulutuksen yhteistyökumppanina.
“Meille Luontoliitossa on tärkeää tarjota laadukasta luontoleiritoimintaa turvallisessa leiriympäristössä. Turvallisuuskysymykset ovat olennainen osa leirinohjaajien koulutuksia, ja näihin on myös panostettu kuluneen vuoden aikana. Turvallinen ympäristö on hauskan ja huolettoman leirin edellytys”, kertoo Luontoliiton leiritoiminnasta vastaava ympäristökasvatuspäällikön sijainen Heini Ojala.
Pohjantähti rahoitti Luontoliiton juhlavuoden kansainvälistä ympäristötoimintaleiriä
Luontoliitto täytti 16. lokakuuta 80 vuotta, ja juhlavuoden kunniaksi järjestimme Pohjantähden tukemana kansainvälisen ympäristötoimintaleirin Lassilan tilalla Tuusulassa. Kesäkuussa pidetyllä leirillä kaikenikäiset luonnonystävät pääsivät tekemään käytännön ennallistamistöitä, tutustumaan taidelähtöisiin menetelmiin ja pohtimaan uusia suuntia ympäristö- ja ilmastopolitiikalle.
Leirin tavoitteena oli antaa osallistujille uusia tapoja vaikuttaa ja luoda hyvinvointia niin itselleen kuin yhteisölleen. Lassilan tilalta lähdettiinkin leirin päätyttyä kotimatkalle levänneinä ja inspiroituneina.