Luontoliitto täyttää tänään 80 vuotta

Vuonna 1943 perustettu lasten ja nuorten ympäristöjärjestö Luontoliitto tunnetaan nykyisin parhaiten Kevätseuranta-kampanjasta, Älä osta mitään -päivästä sekä suosituista kesäleireistään ja kouluvierailuistaan. Pitkän taipaleensa aikana järjestö on ollut etulinjassa edistämässä lasten ja nuorten omaehtoista luonnonsuojelu- ja ympäristövaikuttamistyötä, joka on tänä päivänä tarpeellisempaa kuin koskaan. 

Lasten ja nuorten ympäristöjärjestö Luontoliiton (alun perin Luonto-Liitto) perustamisesta tulee lokakuun 16. päivä 80 vuotta.  

“Luontoliitto sai alkunsa vuonna 1943 toisen maailmansodan loppuvaiheissa, ja nyt 80 vuoden kuluttua järjestö tarjoaa yhä lapsille ja nuorille mahdollisuuksia luonnonharrastukseen ja ympäristövaikuttamiseen. Epävakaina aikoina on äärettömän tärkeää, että on olemassa valtakunnallinen taho, joka tuo lapsia ja nuoria yhteen, oli sitten kyse leireillä vietetyistä päivistä, paikallistoimintaan osallistumisesta tai mielenosoituksessa marssimisesta. Uskoa ja luottoa tulevaan valetaan yhteisöllisyydellä ja saamalla lasten ja nuorten ääni kuuluviin yhteiskunnallisessa päätöksenteossa, Luontoliiton toiminnan kulmakivissä”, sanoo Luontoliiton liittovaltuuston puheenjohtaja Eki Engblom

Sisäpiiriyhteisöstä merkittäväksi ympäristövaikuttajaksi ja -kasvattajaksi

Luontoliitto syntyi kemiankerhojen liittoumaksi, ja olikin ensimmäiset vuosikymmenensä koululaisjärjestö ja luontoharrastajien sisäpiiriyhteisö. 1960-luvun lopulla Luontoliitosta tuli kaikille avoin luontoharrastajien ja ympäristönsuojelijoiden nuorisojärjestö. Euroopan luonnonsuojeluvuonna 1970 luontoliittolaiset järjestivät Suomen ensimmäisen ympäristönsuojelumielenosoituksen. Nykyään Luontoliiton valtakunnallisissa toimintaryhmissä kampanjoidaan metsien, Itämeren, virtavesien, suurpetojen ja luonnon monimuotoisuuden puolesta. 

Luontoliitto on paitsi merkittävä luonto- ja ympäristövaikuttaja myös kansallisesti merkittävä ympäristökasvattaja, joka tavoittaa vuosittain tuhansia suomalaisia lapsia ja nuoria luontoleireillä, kouluissa, kerhoissa ja luonto- ja ympäristötoiminnan parissa. Järjestölle on tärkeää olla mukana kehittämässä lasten ja nuorten luontosuhdetta ja kasvattamassa ympäristötietoisempaa sukupolvea. 

Luontoliiton ilme uudistui juhlavuoden kunniaksi 

80-vuotissynttäreiden kunniaksi Luontoliitto sai uuden brändi-ilmeen ja verkkosivut. Uudistuksen yhteydessä Luontoliiton siililogo päivitettiin ja järjestön nimen kirjoitusasusta poistettiin yhdysmerkki.  

Uudistusten lisäksi Luontoliiton vuotta värittävät erilaiset juhlavuosihaasteet ja kilpailut: piirustus- ja kirjoitushaasteet, vastamainoskisa, valokuvauskisat, L.I.E.D.-sävellyskisa ja monet muut.   

Luontoliitto juhlistaa varsinaista merkkipäivää kutsuvieraiden kanssa lauantaina 21.10. Juhlapäivä alkaa kaikille avoimella Syysmyrsky-tapahtumalla. Perinteisessä koko perheen syystapahtumassa suoritetaan hauskoja rasteja ja nautitaan eväitä.

Lisätiedot

Riku Eskelinen, toiminnanjohtaja 
p. 050 572 7782  
riku.eskelinen@luontoliitto.fi  

Lue myös Luontoliiton muita uutisia

Osallistu

Ilmastoryhmä kutsuu toimintaan

Lauantaina 9.12. klo 12–16 Luontoliiton ilmastoryhmä soluttautuu joulumarkkinoille ja pystyttää jollekin Helsingin keskustan aukiolle ympäristölle haitallisten tukien infopisteen. Aktio osuu aikaan, jolloin maailmanlaajuinen huomio on kiinnitetty YK:n ilmastokokoukseen, COP28:een, jonka suurena teemana on fossiilisista irtautuminen.

Lue lisää

Joulukalenteri pyörähtää käyntiin pe 1.12.

Tällä viikolla perjantaina vietetään joulukuun ensimmäistä päivää. Se tarkoittaa myös Luontoliiton perinteisen somejoulukalenterin käyntiin pyörähtämistä Instagramissa ja Facebookissa.  Joulukalenterissa on luvassa on talviluonnon ihmeitä ja

Lue lisää