Ilvesten tappoluvat peruttava  

Luontoliitto vaatii, että Suomen riistakeskuksen myöntämät ilveksen tappoluvat perutaan. Riistakeskus on myöntänyt yhteensä 300 kannanhoidollista poikkeuslupaa ilveksen tappamiseksi poronhoitoalueen ulkopuolella.  

Ilves on luokiteltu EU:n luontodirektiivin tiukasti suojeltuihin lajeihin, ja sen tappaminen on kiellettyä EU:n luontodirektiivin artiklan 12 perusteella. Ilveksen tappaminen tulisi sallia vain erittäin poikkeuksellisissa tilanteissa mikäli mitään muita vaihtoehtoja ei ole. Tästäkin huolimatta siihen myönnetään vuosittain metsästyslupia, joilla pyritään estämään ilveskannan kasvu ja rajoittamaan lajin luontaista levittäytymistä. Euroopan komission mukaan poikkeusluvilla ei ole tarkoitus rajoittaa tiukasti suojeltujen lajien kuten ilveksen kantojen kasvua. 

Ilveksen metsästys on trofeemetsästystä 

Ilveksen metsästyksessä on kyse trofeemetsästyksestä, sillä kannanhoidollisesti ammutun ilveksen osia saa pitää itsellään. Luontoliitto katsoo, että metsästysharrastus ei ole  riittävän painava syy poiketa luontodirektiivissä asetetusta eläinlajien tiukasta suojelusta. Ilvesten metsästämisen sijaan tavoitteena tulisi olla rinnakkaiselon edistäminen luonnonvaraisten villieläinten kanssa. 

“On aiheellista kysyä, miksi rauhoitettuja ilveksiä halutaan tappaa? Myönnettyjen kaatolupien perusteluissa puhutaan siitä, että myöntämällä kannanhoidollisia poikkeuslupia perinteisen suomalaisen metsästyskulttuurin jatkumo turvataan ja ilveksen arvostus riistaeläimenä säilyy edelleen. Metsästysyhteisön keinotekoisen eräkulttuurin ylläpitäminen ei ole perusteltua, kun sen hintana on suojeltujen eläinten henki”, sanoo Luontoliiton suurpetovastaava Francisco Sánchez Molina. 

Metsästys ei myöskään lisää luonnonvaraisissa eläimissä ihmisarkuutta. Muiden riistaeläinten saalistamista voidaan päinvastoin kuin lupahakemuksista voisi kuvitella pitää perusteluna nimenomaan sille, että ilvestä ei metsästetä: jos ilves ja muut pedot voisivat lisääntyä ja saalistaa ilman metsästyskuolleisuutta, kanta säätelisi paitsi itseään myös riistaeläinten kantaa.  

”Ilves on hyötyeläin, joka lisää luonnon monimuotoisuutta. Ilveskantaa pitäisikin kasvattaa tuntuvasti, ja lajin kannanhoidollinen metsästys tulisi lopettaa”, sanoo Luontoliiton susiryhmän puheenjohtaja Mari Nyyssölä-Kiisla. 

Luontoliitto jätti elokuussa 2023 lausunnon maa- ja metsätalousministeriölle koskien ilveksen metsästystä metsästysvuonna 2023–2024. 

Lisätiedot: 

Francisco Sánchez Molina, Luontoliiton suurpetovastaava 
p. 044 516 6227 
francisco.sanchez@luontoliitto.fi  

Mari Nyyssölä-Kiisla, Luontoliiton susiryhmän puheenjohtaja 
p. 045 126 8068 
susiryhma@luontoliitto.fi

Kuva: Markus Wittmann from Pixabay

Lue myös Luontoliiton muita uutisia

Luontoliiton susiryhmä ja Suomen eläinoikeusjuristit ry: Maa- ja metsätalousministeriön suurpetopolitiikka ei ole lain hengen mukaista

Suurpedot kuten susi, karhu ja ilves kuuluvat EU:n luontodirektiivin (92/ 43/ETY) liitteen IV tiukasti suojeltuihin lajeihin. Tiukasti suojeltujen lajien tahallinen tappaminen (metsästys) on kiellettyä luontodirektiivin artiklan 12 perusteella. Suurpetojen tappaminen tulisi sallia vain tapauskohtaisesti ja erittäin poikkeuksellisissa tilanteissa, mikäli mitään muita vaihtoehtoja ei ole.

Lue lisää
osallistu valokuvauskilpailuun -teksti ja kettu

Osallistu luontokuvakilpailuun ja voita 300 euroa 

Luontoliitto ja Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry järjestävät alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille oman luontokuvakilpailun. Kisan voittaja saa 300 euron rahapalkinnon, ja hänen kuvistaan teetetään Luontoliitolle viisi joulukorttia. Osallistumisaikaa on 13.10. asti.

Lue lisää
Luontokuvia voi ottaa myös kännykällä.

Luontokuvaus kännykällä – parhaat vinkit

Luontokuvaukseen ei tarvita aina järjestelmäkameraa. Kännykälläkin voi ikuistaa luonnon kauneutta! Luontoliitto järjesti jäsenilleen maksuttoman luontokuvaus kännykällä -webinaarin torstaina 4.9. Webinaarin veti luontokuvaaja, yksi Suomen kysytyimmistä

Lue lisää

Kiitos tuestasi

Allekirjoituksesi on vastaanotettu. Toimitamme vetoomuksen pian sen vastaanottajalle. Yhdessä voimme toimia äänenä ja voimana luonnon puolesta!

Jaa vetoomus myös somessa:

Voit tukea Luontoliiton arvokasta työtä myös lahjoittamalla.

Vahvistamme vuosittain tuhansien lasten ja nuorten luontosuhdetta järjestämällä luontokerhoja ja -leirejä sekä rakastettuja kouluvierailuja joka puolella Suomea. Luontoliiton valtakunnalliset toimintaryhmät toimivat hupenevien metsien, uhanalaisen suden, padottujen virtavesien, haavoittuvan Itämeren ja kuumenevan ilmaston puolesta. Voit tehdä yleislahjoituksen tai kohdentaa tukesi suoraan haluamallesi toimintaryhmälle.

Haluatko tilata sähköisen uutiskirjeemme ja pysyä ajan tasalla Luontoliiton toiminnasta ja tapahtumista?
Voit peruuttaa uutiskirjeen milloin tahansa jokaisesta sähköpostikirjeestämme löytyvästä linkistä.