Tule mukaan virtavesi­ryhmään

Tervetuloa mukaan toimintaamme! Virtavesiryhmässä osallistumme virtavesien kunnostus- ja ennallistamistalkoisiin ja jaamme tietoa Suomen virtavesien ja niistä riippuvaisten lajien tilanteesta. Yhdessä kannustamme ja vaikutamme vaellusesteiden poistamiseen ja virtavesiekosysteemien elvyttämiseen.

Lue lisää ryhmämme tavoitteista!

Näin tulet mukaan virtavesiryhmään

1.

Osallistu tapahtumiimme

Katso alla olevasta tapahtumakalenterista tulevat tapahtumamme ja tule rohkeasti mukaan.

2.

Ota yhteyttä oheisella lomakkeella

Virtavesiryhmän tavoitteet

Suomen virtavesien tilanne on huolestuttava, sillä merkittävä osa joista ja puroista on padottu tai perattu maa- ja metsätalouden sekä rakentamisen tarpeisiin. Suomen virtavesissä on kymmeniä tuhansia patorakenteita, kuten vesivoimaloita ja tierumpuja. Patorakenteet estävät vapaan virtauksen, jonka seurauksena lähes kaikki Suomen vaelluskalalajit ovat uhanalaisia. Virtaavia vesiä tarvitsevat elinympäristökseen myös monet muut lajit, kuten simpukat, ravut sekä useat lintu- ja kasvilajit.

Toimimme monimuotoisen virtavesiluonnon puolesta

90-luvulla Luontoliitossa toimi Kalaryhmä, joka keskittyi lähinnä vaelluskalakantojen suojeluun. Virtavesiryhmän tavoitteena on pyrkiä toimimaan laajemmin monimuotoisen virtavesiluonnon ja virtaavista vesistä riippuvaisten eläin- ja kasvilajien puolesta. Tätä tavoitetta toteutetaan mm. osallistumalla konkreettisesti virtavesien kunnostus- ja ennallistamistalkoisiin ja herättämällä keskustelua Suomen virtavesien ja niiden lajiston tilanteesta.

Muuta suunniteltua toimintaa ovat esimerkiksi virtavesiluonnon kartoitukset, leirit, poliittiseen keskusteluun osallistuminen, yhteistyö muiden virtavesien suojelua edistävien tahojen kanssa sekä yleinen vaikuttaminen aihepiirin ympärillä niin perinteisessä kuin sosiaalisessa mediassa. 

Tervetuloa mukaan suojelemaan virtavesiä!