Palokin koskilla järjestetään kantaaottava soututapahtuma

Tempauksella halutaan edistää Palokin koskien ennallistamista ja patojen purkua. Ennallistaminen on tärkeää uhanalaisten kalakantojen elvyttämiseksi. Tapahtuma järjestetään sunnuntaina 17.9.

Palokin koskien purkuehdotus ja uhanalaiset lohikalakannat ovat herättäneet runsaasti huomiota pitkin vuotta. Niin kalatalouskeskukset kuin luonnonsuojelujärjestötkin ovat vaatineet koskien ennallistamista. Myös hallitusohjelmassa on mainittu Palokin patojen purkaminen.

Pohjois-Karjalan Heinävedellä sijaitsevat yhdeksän koskea padottiin 1960-luvulla vesivoiman tarpeisiin. Patoamisen vuoksi osa koskista on peittynyt veden alle ja patojen alapuoliset kosket ovat kuivuneet. Alueen vaelluskalakanta on romahtanut kalateiden puuttuessa.

Tällä hetkellä järvilohi on Suomessa äärimmäisen uhanalainen ja järvitaimen erittäin uhanalainen laji. Palokin alueen ennallistaminen olisikin yksi tärkeimmistä yksittäisistä toimenpiteistä Suomen sisävesien uhanalaisten lohikalakantojen elvyttämiseksi.

Koskien vapauttaminen olisi tärkeää paitsi lohikalakannoille myös luontomatkailulle. Ennen voimalaitoksen rakentamista Palokin upeita maisemia pidettiin eteläisen Suomen koskiluonnon kruununjalokivenä, ja alue oli suosittu virkistys- ja kalastuspaikka.

Luontoliitto järjestää soututapahtuman 17.9.

Luontoliiton virtavesiryhmä järjestää Heinävedellä sunnuntaina 17.9. soututapahtuman.

“Nyt on on aika toimia Palokin koskien puolesta. Seuraavat vuodet ovat kriittisiä Suomen sisävesien lohikalakantojen selviämisen kannalta”, sanoo tapahtumakoordinaattori Adalmiina Helttula Luontoliiton virtavesiryhmästä.

Tapahtuma alkaa kello 12 savottamuseo Kämppä Riskin pihalta, Koskijärven rannalta. Aluksi kuullaan Palokin koskien puolesta -kansanliikkeen käynnistäjän Mauno Räsäsen sekä Luontoliiton toiminnanjohtajan Riku Eskelisen puheenvuorot koskien ennallistamisesta ja padonpurusta.

Tempaukseen etukäteen ilmoittautuneet pääsevät soutamaan tai melomaan koskijärvellä, ja pienemmille lapsille on tarjolla virtavesiaiheista puuhaa. Luontoliitto tarjoaa kaikille kahvit.

“Jos haluat tulla puhumaan tapahtumaan tai tukea muuten tapahtumaa, ole yhteydessä”, kannustaa Helttula.

Tapahtuman lähtöpaikan osoite: Patoontie 10, Varistaipale, Heinävesi.

Ilmoittaudu tapahtumaan täältä.

Lisätiedot:
Adalmiina Helttula
adalmiina.helttula@gmail.com
040 1239471

Lue myös Luontoliiton muita uutisia

Valokuvakilpailun virtuaalinäyttely

Luontoliiton ja Suomen Luonnonvalokuvaajat ry:n keväiseen valokuvakilpailuun osallistui suuri määrä eri-ikäisiä lapsia ja nuoria. Kisan taso oli korkea, ja voittajiksi valittiin 14-vuotias Kaapo ja 17-vuotias Aino. Halusimme koota pienen virtuaalinäyttelyn kilpailuun osallistuneista upeista valokuvista. Valtavat kiitokset kaikille ihania kevätkuvia lähettäneille! 

Lue lisää