Luontoliiton vuoden 2023 onnistumisia

Luontoliiton vuosi 2023 on ollut varsin tapahtumarikas. Vuoteen on mahtunut useita onnistumisia. Kokosimme tähän niistä muutamia.

Ilman teitä, Luontoliiton tukijoita, emme olisi onnistuneet. Kiitos teille siitä!  

Luontoliitto täytti 80 vuotta

On melkoinen saavutus, että lasten ja nuorten oma ympäristöjärjestö, Luontoliitto, on päässyt kunnioitettavaan 80 vuoden ikään. Vuonna 1943 perustettu järjestö on pitkän taipaleensa aikana ollut edistämässä lasten ja nuorten omaehtoista luonnonsuojelu- ja ympäristövaikuttamistyötä, joka on tänä päivänä tarpeellisempaa kuin koskaan. 

Juhlavuoden kunniaksi Luontoliitossa tehtiin valtava brändinuudistus. Uusi ilme muodostuu erilaisista väreistä ja muodoista, jotka kuvastavat monimuotoista luontoa ja Luontoliiton monimuotoista toimintaa. Saimme myös uuden logon ja muutimme nimemme Luonto-Liitosta Luontoliitoksi. Uuden ilmeen myötä uudistimme myös verkkosivumme.

Toimintaryhmissä puolustettiin menestyksekkäästi Suomen luontoa

Luontoliiton toimintaryhmät ovat vuoden mittaan olleet estämässä hakkuita, avaamassa virtavesiä, keräämässä roskia rannoilla, ennallistamassa niittyjä ja puolustamassa susia ja ilveksiä.

Tässä muutamia näkyvimpiä onnistumisiamme:

Virtavesiryhmä on ollut edistämässä Palokin voimalan purkua järvilohen pelastamiseksi sukupuutolta. Virtavesiryhmä järjesti muun muassa tempauksen, jossa keskusteltiin koskien ennallistamisesta ja kuultiin paikallisia.

Metsäryhmä oli alkuvuodesta estämässä Aalistunturin ja nyt syksyllä Stansvikin metsien hakkuita. Stansvikin hakkuut pysäytettiin yhteisen aktiivisen kampanjoinnin tuloksena. Tilanne on kuitenkin vielä auki, ja metsäryhmä seuraa sitä aktiivisesti sekä jatkaa vaikuttamistyötä. Sekä Aalistunturin- että Stansvikin-toiminta ovat saaneet aikaan runsaasti mediahuomiota ja lisänneet yhteiskunnallista keskustelua metsien suojelusta.

Susiryhmä on vuosia kritisoinut ilvesten metsästystä, koska se on trofeemetsästystä eikä millään tavalla perusteltavaa. Viime aikoina ryhmä on tarttunut kriittisesti riistakeskuksen myöntämiin ilveksen kaatolupiin muun muassa järjestämällä mielenosoituksen, ja viimein myös media on huomioinut toimintaa laajemmin ja yhteiskunnallinen keskustelu on voimistunut. Susiryhmä tuomitsee maa-ja metsätalousministeriön aikeet myöntää lukuisia poikkeuslupia susien tappamiseen ja tekee susien trofeemetsästyksen lopettamiseksi samaa pitkäjänteistä ja monimuotoista työtä.

Luontoliiton piireissä tapahtuu

Luontoliiton piireissä ympäri Suomen on järjestetty vuoden mittaan monipuolisesti leirejä, retkiä ja muita tapahtumia.

Uudenmaan piiri, LUP, sai uuden kerhohuoneen, johon perustettiin syksyllä jokaviikkoiset nuorten illat. Myös Vantaan kerhotilanne parantui, ja Vantaalla järjestetään tällä hetkellä peräti viittä eri kerhoa. Myös perheretkillä on ollut selvästi enempää osallistujia kuin viime vuonna.

Hämeen piirissä, LHP:ssä, käynnistyi täysin uusi toimintamuoto: vauvojen ja taaperoiden luontotreffit. Luontotreffit ovat olleet yleisömenestys! Tampereelle perustettiin myös metsäryhmä, jossa toimii erittäin aktiivinen ja innokas nuorten porukka. Syksyllä Hämeen piiri järjesti lämminhenkisen ja kiitosta saaneen Luontoliiton 80-vuotisjuhlatapahtuman, jossa oli monipuolista ohjelmaa, esiintyjiä ja upea talkooporukka.

Pohjois-Suomen piirin, Possun, vuosi 2023 oli varsin tapahtumarikas. Keväällä possulaiset järjestivät Luontoliiton perinteiset Kevätpäivät Hailuodossa, mikä vaati piiriltä suuria ponnistuksia. Lopulta tapahtuma oli sekä järjestäjien että palautteen mukaan varsin onnistunut! Piiri sai tapahtumalla lisää näkyvyyttä ja puhtia toimintaansa. Ensi vuonna käynnistyvätkin taas lasten luontokerhot ja kesällä leiritoiminta. Vuodesta 2024 tulee vieläkin parempi kuin tästä vuodesta!

Pohjanmaan piiri, Polp, järjesti syksyllä Itämeripäivän siivoustalkoot, johon osallistui lähes 100 lukiolaista. Lisäksi piiriläisiä osallistui Vaasan ympäristöseuran Black Sunday -retkelle Vaasaan sekä retkelle, jolla suunnattiin Mustasaareen kaavoitetulle akkutehdasalueelle. Alueella on tehty valmistelevina töinä vajaan 300 hehtaarin avohakkuut. Itsenäisyyspäivän aattona Polpissa vietettiin perinteisiä pikkujouluja Vaasan Alkulan tilalla.

Luontoliiton kampanjat jatkavat suosiotaan

Luontoliiton Kevätseuranta ja Talviseuranta ovat vuodesta toiseen suosittuja kampanjoita, joissa innostetaan ihmisiä liikkumaan luonnossa asuinpaikasta tai iästä riippumatta. Kummankin kampanjan aikana keräsimme runsaasti arvokkaita kansalaishavaintoja ja saimme upeaa medianäkyvyyttä, jonka ansiosta yhä suurempi kohderyhmä voi innostua tarkkailemaan keväistä ja talvista luontoa. 

Myös Syksyn Älä osta mitään -kampanja sai valtavaa huomiota, ja 30 vuotta täyttänyt kampanja näkyi muun muassa Ylen uutisissa, Helsingin Sanomissa ja Huomenta Suomessa. Kulutuskriittisyys kiinnostaa vuodesta toiseen!

Syksyn 2023 aikana Luontoliitto lanseerasi myös HAAMU- eli Haavoittuva monimuotoisuus – ilmastonmuutos ja luontokato -kouluvierailut. Vierailuissa käsitellään ilmastonmuutoksen ja luontokadon välistä suhdetta. Kohderyhmänä ovat yläkoululaiset ja sitä vanhemmat nuoret.

Tässä oli vain pieni otos kaikesta siitä, mitä Luontoliitossa on tapahtunut vuoden mittaan. 2023 oli touhukas ja antoisa.

Kiitos kuluneesta! Tehdään ensi vuodesta vieläkin vaikuttavampi!

Luontoliiton väki

Lue myös Luontoliiton muita uutisia

Metsäpolku

20 syytä lähteä luontoon

1. Saat keuhkoihisi raikasta ilmaa astumalla luontoon, pois teiden varsilta. Raikkaan ilman hengittäminen virkistää mieltä ja kehoa. 2. Luonto vähentää stressiä. Tutkimusten mukaan luonnossa oleilun

Lue lisää
Kotimetsän puolustajat

Kotimetsän puolustajat -hankkeen koulutukset alkavat! 

Suomen luonnonsuojeluliitto ja Luontoliitto kouluttavat Suomen suurimpien kuntien asukkaita suojelemaan lähimetsiään. Koulutukset starttaavat loppukesästä Helsingissä ja Turussa. Luonnonsuojeluliitto ja Luontoliitto käynnistävät metsiensuojelukoulutuksen, joka tarjoaa tavallisille

Lue lisää