Luontokerho­verkosto

Perusta luontokerho ja liity Luontoliiton kerhoverkostoon! Maksuton verkosto tarjoaa kerhonohjaajille matalan kynnyksen tukea ympäristökasvatukseen, jotta jokainen lapsi saisi nauttia mukavista luontokokemuksista. Kerhotoiminnan toteutukseen on lukuisia erilaisia tapoja ja ratkaisuja. Tärkeintä on, että lapset saavat viettää aikaa luonnossa säännöllisesti.

Luontokerhon aloittamiseen ei tarvita erityisiä taitoja – kuka vain voi ryhtyä kerhonohjaajaksi! Kerhon voi aloittaa esimerkiksi kutsumalla lähialueen perheitä tai lapsia mukaan luontoretkelle. Jos tällaisia retkiä järjestetään vaikkapa kerran kahdessa kuussa, luontokerho on syntynyt!

Kerhon osallistujat voivat olla samat tai vaihtua kerrasta toiseen. Ohjaaja varaa säännöllisesti aikaa kerhotoiminnalle ja huolehtii retken turvallisuudesta. Ohjaajan tärkein työväline on tutkiva ja ihmettelevä mieli. Luonto itsessään elvyttää, opettaa ja kutsuu tutkimaan.

Kerhonohjaajille tarjotaan pienimuotoista koulutusta. Pienikin kerho kannattaa ilmoittaa mukaan kerhoverkostoon, jotta se saa käyttöönsä kaikki verkoston tukipalvelut.

Luontokerhoverkoston jäsenenä saat:

  • maksutta lasten luontolehti Siepon tai Nuorten luonto -lehden
  • luontokerhoverkoston infokirjeet sähköpostitse
  • kutsut verkostolle suunnattuihin koulutuksiin ja tapahtumiin
  • ajankohtaisia toimintaideoita ja vinkkejä hyödyllisistä materiaaleista, koulutuksista ja tapahtumista
  • Kevätseuranta-kampanjan materiaalit maksutta.

Luontokerhosta on moneksi!

Luontokerhoverkostoon voivat liittyä monenlaiset kerhot:

  • Oman perheen luontokerho – laatuaikaa ja kivaa yhteistä tekemistä!
  • Perheiden keskenään toteuttama luontokerho – perheet voivat suunnitella toimintaa yhdessä. Vetovastuu ohjelmasta voi vuorotella.
  • Päiväkodin, hoitopaikan, eskarin, koululuokan tai iltapäivätoimintaryhmän luontokerhot.
  • Eri toimijoiden vapaa-ajan harrastusryhmät – Luontoliiton omat luontokerhot, seurakunnan kerhot tai partioryhmät.
  • Erilaiset ja eripituiset teemakerhot – Kevätseurantaan, lintujen tarkkailuun tai retkeilyyn painottuvat harrastusryhmät.

Mitä tehdä luontokerhossa?

Luontokerhossa voi retkeillä lähiluonnossa, leikkiä ulkona, seurata eri vuodenaikoja, tutkia muurahaisen liikkeitä tai vaikka ihmetellä oravan metsään jättämiä jälkiä. Säännöllisesti kokoontuvan luontokerhon jäsenet oppivat, miltä lähimetsä näyttää eri vuodenaikoina.

Ulkoa löytyy jännää tutkittavaa säällä kuin säällä, mutta kerhohetkiä voi järjestää myös sisätiloissa. Ohjelmassa voi olla kierrätysaskartelua tai lasten luontolehti Siepon tehtävien ratkomista sekä luontosatuihin uppoutumista. Kirjoja tai internetiä yhdessä tutkimalla saadaan vastauksia luontoretkellä herääviin kysymyksiin.

Haluatko oppia lisää luontokerhoista tai luontokerhon perustamisesta?

Luontoliitto pyrkii järjestämään vuosittain koulutuksia kerho-ohjaajille. Koulutuksia järjestetään paikallisesti yhteistyössä piirien kanssa sekä valtakunnallisesti etäkoulutuksina. Tarkista seuraavat koulutukset tapahtumakalenterista

Luontoliiton kerhotoimintaa järjestetään alueellisesti ympäri Suomea. Mikäli haluat tietää lisää luontokerhotoiminnasta omalla paikkakunnallasi tai haluaisit perustaa luontokerhon esimerkiksi koulun iltapäivätoiminnan yhteyteen, ota yhteyttä  kerhoverkosto@luontoliitto.fi.

Tutustu myös materiaalipankkiin, josta löydät esimerkiksi Luontoliiton kerhokansion.

yhteystiedot_luontokysymykset_orava-png

Heräsikö kysyttävää? Ota yhteyttä: kerhoverkosto@luontoliitto.fi

Liity kerhoverkostoon!