Kevätpäivät 2024 – ilmoittautuminen on nyt auki

Luontoliiton Kevätpäivät järjestetään tänä keväänä ensimmäistä kertaa Savo-Karjalan Luontoliiton alueella Rautavaaralla 26.–28. huhtikuuta. Tapahtuman teema on tänä vuonna erityisesti metsäluonto, ja Kevätpäivien järjestyspaikkana on Nuorisokeskus Metsäkartano Tiilikkajärven kansallispuiston kupeessa.  

Click here to read about Kevätpäivät in English.

Kevätpäivät ovat Luontoliiton vuoden suurin yhteinen kaikille avoin tapahtuma, joka tavoittaa kaikki luontoliittolaiset ja luonnonystävät. Osallistujia Kevätpäiville saapuu ympäri Suomen. Kevätpäivät ovat myös erinomainen mahdollisuus tulla tutustumaan Luontoliiton toimintaan ja toimijoihin. 

Kevätpäivät alkavat Metsäkartanolla perjantaina noin klo 17.30 ja loppuvat sunnuntaina noin klo 14.30. Tapahtumapaikalle lähtee yhteiskuljetus Kuopion matkakeskukselta perjantaina klo 16, ja palaamme Kuopion matkakeskukselle sunnuntaina klo 16. Tarkempia tietoja lähetetään ilmoittautuneille. 

Kevätpäivät ovat Luontoliiton vuoden suurin yhteinen kaikille avoin tapahtuma.

Lisätietoa Metsäkartanosta ja majoitusrakennuksestamme Sirnikasta löydät täältä: https://www.metsakartano.com/. Metsäkartanon rakennukset ovat esteettömiä. Kevätpäivillä voi halutessaan nukkua myös omassa teltassa Metsäkartanon pihapiirissä. 

Luvassa on paljon ja monenlaista ohjelmatarjontaa, joista voi osallistua mieleisimpiin, mutta pääasiana tässä viikonlopussa tulee olemaan rento yhdessä olo, samanhenkisiin ihmisiin tutustuminen ja luonnosta nauttiminen. Ohjelmanumeroihin osallistuminen ei ole pakollista, ja ohjelmanumeroita on useampia samaan aikaan. Ilmoittautumisen yhteydessä kerrotaan halukkuudesta osallistua tiettyihin ohjelmanumeroihin. Joka ilta pääsee myös halutessaan rentoutumaan rantasaunassa, pelaamaan lautapelejä ja istumaan nuotion tai takkatulen ääressä. Jos soitat jotain instrumenttia, ota se mukaasi, niin voimme iltaisin musisoida yhdessä tulen ääressä. 

Kevätpäivien ilmoittautuminen on nyt auki! Tietoja ohjelmasta löydät alta. 
Ilmoittautuminen sulkeutuu 10.4. (tai maksimiosallistujamäärän täytyttyä). 
Tapahtuman osallistumishinta on 30 € Luontoliiton jäsenille ja 45 € ei-jäsenille. 

Ilmoittaudu mukaan klikkaamalla tästä! 

Kevätpäivien ohjelma:

Lauantai 27.4. 

Aamupäivä 

Luonto- ja historiaretki Pumpulikirkolle lumikengillä 

Pumpulikirkon parkkipaikalle ajetaan autoilla kimppakyydeillä noin 8 kilometriä metsätietä. Parkkipaikalta pumpulikirkolle on 1,5 kilometrin matka, joka kuljetaan lumikengillä edestakaisin, eli yhteensä 3 kilometrin matka. Retken pituus on 3 tuntia. 

Pumpulikirkko on geologinen muodostuma, jonka jääkauden sulamisvaiheen vedet ovat synnyttäneet. Kyse on suuresta hiidenkirnusta, joka on myöhemmin romahtanut yhdeltä sivultaan ja saanut näin poikkeavan muodon. Loppumatka Pumpulikirkkoon kulkee kalliosolan pohjalla, mikä antaa paikalle korostetun jylhän vaikutuksen. Sola on varjoisa, lumenpiipymä paikka, jossa saattaa säilyä lumi pitkälle kesään. Valaistus ja kosteus antavat hyvät kasvuolosuhteet sammalille. Punarinta viihtyy hyvin ympäristössä ja pikkusieppoa ja peukaloista on tavattu silloin tällöin. Kesto on noin 3 h. 

Korutyöpaja  

Valmistetaan paikallisen asiantuntevan ohjaajan opastuksella koru tai amuletti kotiin vietäväksi. Materiaalina käytetään juukalaista vuolukiveä. Kesto on noin 2–3 h. 

Pajatyö  

Valmistetaan paikallisen asiantuntevan ohjaajan opastuksella pieni metallinen muistoesine kotiin vietäväksi. Ohjaaja kertoo aluksi turvallisuus- ja taontaohjeistuksen, jonka jälkeen päästään takomaan aidon ahjon ääreen. Taonta tapahtuu parityöskentelynä, ja jokaisella parilla on oma alasin. Kesto on noin 2–3 h. 

“Mehtä” pakopeli 

Kisaillaan Mehtä-pakopelin merkeissä Metsäkartanon pihalla. Hauska, leikkimielinen kisailu saa jalat liikkeelle ja aivosolut töihin, eikä naurukohtauksiltakaan ole vältytty! Luontotietämyksestä on hyötyä. Pelin kesto on noin 45 minuuttia. 

Iltapäivä 

Ennallistamistyöpaja 

Soiden ennallistaminen ja kosteikkojen rakentaminen lisää luonnon monimuotoisuutta, vähentää metsätalouden vesistökuormaa ja lisää hiilinieluja. Työpajassa tutustutaan päällisin puolin ennallistamisen suunnitteluun, toteutukseen ja vaikutuksiin. Kesto on noin 1,5 h. 

ÄOM-päivän työpaja (jatkoa edelliseltä vuodelta

Luontoliiton Suomessa lanseeraamaa Älä osta mitään -päivää vietetään marraskuun viimeisenä perjantaina vastakampanjointina Black Fridayn kulutushysteriaa vastaan. Työpajassa ideoidaan tekemistä ja kampanjointia Älä osta mitään -päivää varten ja kehitetään päivän sisältöä sekä paikallisesti piiritasolla että yleisesti koko järjestössä. Kesto on noin 1,5 h. 

Karjalanpiirakoiden teko  

Leivotaan Euroopan unionin aidoksi perinnetuotteeksi rekisteröityjä karjalanpiirakoita vegaanisella reseptillä paikallisen asiantuntevan ohjaajan opastuksella. Piirakat nautitaan seuraavan ruokailun yhteydessä. Kesto on noin 2 h. 

Lumikenkäretki aarniometsään 

Joutenuksen lammen sekä Luokkikankaan aarniometsät sijaitsevat Tiilikan kansallispuiston kaakkoispuolella metsäautotieverkoston varsilla. Ajamme kimppakyydeillä ensin Joutenuksen aarniometsän lähettyville ja jatkamme matkaa lumikengillä. Tutkimme ympäristöä ja tutustumme aarniometsän piirteisiin. Aikataulun niin salliessa käymme myös Luokkikankaan aarniometsässä. Alueen linnustoon kuuluvat mm. idänuunilintu, peukaloinen, pikkusieppo, pohjantikka, kuukkeli, pohjansirkku sekä sinipyrstö. Mikäli sinulla on omat lumikengät, tuo ne mukanasi. Lisäksi omia luppeja ja kiikareita saa ottaa mukaan. Kesto on noin 2 h. 

Ilta 

Musiikkia ja perinnetanssia 

Lauantai-iltana saamme kuunnella salissa perinteistä musiikkia, kun Metsäkartanon musisoijat soittavat perinteistä ja tanssittavaa musiikkia. Musiikkia kuunnellessa halukkaat voivat osallistua perinteisiin ryhmätansseihin. Lisäksi saamme kuulla muutamia kappaleita paikalliselta Duo Ikiruuhelta. Ikiruuhi juhlistaa musiikissaan suomalaisugrilaista laulutraditiota ja laulaa luonnonläheisiä lauluja. Duo esittää tunteellisia kappaleita seilaa ikiaikaisilla vesillä. Arkaaisissa maisemissa, mutta tässä ajassa ja näillä aalloilla. Laulut tulevat syvältä ja menevät ihan metsään. 

Sunnuntai 28.4. 

Varhaisaamun linturetki 

Varhaisen aamun linturetki halukkaille sunnuntaiaamuna ennen klo 8 alkavaa aamupalaa. 
Ota omat kiikarit mukaan! 

Luontoliiton kerhohetki  

Tervetuloa luontokerhoon! Kerhossa osallistujat pääsevät heittäytymään luontoaiheisten tehtävien ja leikkien maailmaan. Ohjelma on suunniteltu valmiiksi, joten pääset vain hypähtämään kerholaisen rooliin. Kesto on noin 1 h. 

Metsäpolitiikkatyöpaja  

Oletko kiinnostunut Suomen metsistä ja siitä, miten politiikka vaikuttaa niihin? EU-vaalit ovat tulossa, ja nyt on hyvä aika oppia lisää ja ottaa kantaa!   

Tässä työpajassa opit Suomen metsien tilasta, EU:n ja Suomen päätöksentekoelimistä, vaikuttamismahdollisuuksista, metsäalan sidosryhmistä, sekä siitä, mitkä lait vaikuttavat metsiimme.  Osallistuminen ei edellytä ennakkotietoja aiheesta. Työpaja pidetään englanniksi, mutta voit osallistua kaikkiin keskusteluihin suomeksi, me käännämme tarvittaessa! Työpaja kestää noin 1,5 h. 

Kevätseurantahetki 

Tule tutustumaan klassiseen Kevätseurantaan! Tämän vuoden teemana on muuttuva metsä. Pääset oppimaan rennosti uutta Kevätseurannasta, ideoimaan omia kevätretkiä ja testaamaan lajitietämystäsi. Aloitamme sisällä ja jatkamme siitä ulos tutkailemaan alueen lähiluontoa. Kesto noin 1–1,5 h. 

Työpaja: ihmiskuvien ansat ja mahdollisuudet ympäristötoiminnassa  

“Ihminen on maailman syöpä!” – vai onko? Niin mediassa kuin arkipäivän keskusteluissakin jatkuvasti vahvistamme, rakennamme ja puramme erilaisia tarinoita siitä, mitä merkitsee olla ihminen tässä maailmassa. Jotkut näistä ihmiskuvista ovat varsin negatiivisia eivätkä kannusta meitä näkemään ihmiskuntaa osana luontoa ja ihmisiä kykenevinä edistämään muiden lajien hyvää. Millaisia voisivat olla kannustavat tarinat ja esimerkit ihmisyydestä? Tule työpajaan ottamaan selvää! Tässä työpajassa pohdimme yhdessä erilaisia tapoja nähdä ihmisyys ja luomme rakentavia ihmiskuvia, jotka vahvistavat toivoa, yhteenkuuluvuuden tunnetta suhteessa muuhun luontoon ja toimintatarmoa yhteisen planeettamme hyväksi. Lämpimästi tervetuloa juuri sellaisena kuin olet! Työpajaa ohjaa ekopsykologi ja Tunne ry:n ympäristötunteiden asiantuntija Juni Sinkkonen. Kesto on noin 1,5h. 

Meditaatiohetket 

Ohjelmanumeroiden välissä ja esimerkiksi iltaisin on mahdollisuuksia osallistua meditaatiohetkiin. Teemme kehollisia rentoutuksia ja tarjoamme kehomielen työkaluja jaksamiseen. Tervetuloa minilomalle, jossa saa hetken rentoutua ja rauhoittua. 

In English: 

This spring, for the first time, Luontoliitto’s Kevätpäivät (“Spring Days”) 2024 will be held in the Savo-Karelia regional group’s area in Rautavaara on 26.–28. of April! The theme of this year’s event is forest nature, and the venue will be the Youth Centre Metsäkartano next to Tiilikkajärvi National Park.   

Kevätpäivät are the biggest open event of the year for everyone, reaching out to all Luontoliitto members and nature lovers. Participants come from all over Finland. Kevätpäivät are also an excellent opportunity to get to know Luontoliitto and its activities and members.  

The event will start at Metsäkartano on Friday at around 5:30 PM, and on Sunday the event will end around 2:30 PM. A shuttle bus will leave from Kuopio Matkakeskus on Friday at about 4 PM. We will return to Kuopio Matkakeskus on Sunday at 4 PM. More information will be sent to registered participants. 

Kevätpäivät are the biggest open event of the year for everyone.

For more information about Metsäkartano and our accommodation building Sirnikka, please visit: https://www.metsakartano.com/. The buildings of Metsäkartano are accessible. If you wish, you can also sleep in your own tent in the grounds of Metsäkartano during the event. 

There will be a wide variety of activities to choose from, but the main focus this weekend will be on relaxing together, meeting like-minded people and enjoying nature. 

There is no obligation to participate in the activities, and there will be more than one programme at the same time. When registering, please let us know your interests in participating in the programme activities. Each evening you can also choose to relax in the lakeside sauna, play board games and sit around a campfire outdoors or at the fireplace indoors. If you play an instrument, please bring it with you, so we can make music together by the fire in the evenings.

Registration for Kevätpäivät is now open! For information on the programme, see below.  
Registration closes on 10th of April (or when the maximum number of participants has been reached).  
The participation fee for the event is 30 € for members and 45 € for non-members.  

Click here to register

Description of the programme activities

Saturday 27.4. 

Morning  

Nature and history trip to Pumpulikirkko on snowshoes 

We will drive in cars for about 8 km to the closest parking space to Pumpulikirkko from Metsäkartano. From the parking lot to Pumpulikirkko is a 1,5 km walk, which is done on snowshoes back and forth, for a total of 3 km.  

Pumpulikirkko is a geological formation created by the waters of the glacial melt. It is a large “Giant’s kettle” which has later collapsed on one side, giving it an extraordinary shape. The final stretch to the Pumpkin Church runs along the bottom of a rocky gorge, which gives the site an added sense of grandeur. The gorge is a shady, snow-covered place where snow may remain well into the summer. Lighting and humidity provide good growing conditions for mosses. Robins are common in the environment and red-breasted flycatchers and Eurasian wren have been seen occasionally. The duration of the trip is about 3 h. 

Jewelry workshop   

Make a piece of jewellery or an amulet to take home with you under the guidance of a local expert.The material used is soapstone from Juuka. The duration of the workshop is about 2-3 h. 

Metal forging workshop 

Make a small metal souvenir to take home with you under the guidance of a local expert. The instructor will start with safety and forging instructions, and then you get to forge a real forge. The duration of the workshop is about 2-3 h. 

Afternoon 

Restoration workshop 

Restoring peatlands and building wetlands increases biodiversity, reduces the water impact of forestry and increases carbon sinks. The workshop will cover the main aspects of restoration planning, implementation and impacts. The duration is about 1,5 h. 

Buy nothing day workshop 

Launched by Luontoliitto in Finland, “Buy nothing day” is celebrated on the last Friday of November as a counter-campaign against Black Friday consumer hysteria. The workshop will brainstorm activities and campaigning for the day and develop content both across local groups across the whole organisation. The duration is about 1,5 h. 

Escape game (forest themed)  

We will compete in a forest-themed escape game in the yard of Metsäkartano. Fun, playful racing gets your legs moving and your brain cells working. Knowledge of nature is useful in the game. The duration of the game is about 45 minutes. 

Baking vegan Karelian pies   

Bake Karelian pies registered as a traditional product of the European Union with a vegan recipe under the guidance of an expert local instructor. The pies will be enjoyed at the next meal. The duration is about 2 h. 

Snowshoe trip to old-growth forest 

The old-growth forests of Joutenus Pond and Luokkikangas are located south-east of Tiilikkajärvi National Park along a forest road network. We carpool first to Joutenus and then continue on snowshoes. We explore the surroundings and get to know the features of the old-growth forest. If the schedule allows it, we will also visit the old-growth forest of Luokkikangas. The birdlife in the area includes the greenish warbler, the Eurasian wren, the red-breasted flycatcher, the Eurasian three-toed woodpecker, the Siberian jay, the rustic bunting and the red-flanked bluetail. If you have your own snowshoes, bring them along. You may also bring your own loop magnifying glass and binoculars. The duration is about 2 hours. 

Evening 

Music and traditional dance  

On Saturday evening, we can listen to traditional music in the hall, as the musicians of Metsäkartano play traditional and dance music. While listening to the music, those who wish can take part in traditional group dances. We will also hear some songs from the local Duo Ikiruuhi. Ikiruuhi celebrates the Finno-Ugric song tradition in their music and sings nature themed songs. 

Sunday 28.4. 

Early morning bird trip  

Early morning birdwatching trip on Sunday morning before 8 AM breakfast. Bring your own binoculars! 

Nature club session  

Welcome to participate in a Luontoliitto nature club for one hour! The session allows participants to throw themselves into a world of nature-themed activities and games in a similar way as children do in Luontoliitto nature clubs. The programme is pre-planned, so you can just jump into the role of a club member. The duration is about 1 h. 

Workshop on influencing forest policy 

Are you interested in forests in Finland and the ways policy affects them? EU elections are coming and now is a good time to learn more and speak up!  

In this workshop you will learn about the state of Finland’s forests, EU and Finnish decision making bodies, forest stakeholders, what laws affect our forests and ways to influence.  Participation does not require any prior knowledge of the subject. The workshop will be held in English, but you can join all the conversations in Finnish, and we will do our best to translate whenever needed! The workshop takes around 1,5 h. 

Spring observation trip  

Come and learn about a classic Luontoliitto activity: Spring Observation! This year’s theme is the changing forest. You’ll get to learn new things about spring observation in a relaxed way, test your species knowledge and possibly plan your own spring excursions. We’ll start indoors and continue outdoors to explore the local wildlife. Duration is about 1-1,5 h. 

Workshop: the pitfalls and opportunities of human images in environmental action   

“Humans are the cancer of the world!” – Or are we? In the media as well as in everyday conversations, we constantly reinforce, construct and deconstruct different stories about what it means to be human in this world. Some of these images of humanity are quite negative and do not encourage us to see humanity as part of nature and humans as capable of contributing to the well-being of other species. What could be encouraging stories and examples of humanity? Come to the workshop to find out! In this workshop, we will reflect together on different ways of seeing humanity and create constructive images of humanity that strengthen hope, a sense of connection with the rest of nature, and the will to act for the benefit of our shared planet. A warm welcome to you just as you are! The workshop will be led by Juni Sinkkonen, an ecopsychologist and expert on environmental feelings in Tunne ry. The duration is about 1,5h. 

Meditation sessions  

Between the programme sessions and in the evenings there are opportunities to take part in meditation sessions. We do bodily relaxations and offer mind-body tools for daily well-being. Welcome to a mini vacation where you can take a moment to relax and unwind. 

OP Pohjois-Savo on mukana mahdollistamassa tapahtumaa.

Lue myös Luontoliiton muita uutisia

Valokuvakilpailun virtuaalinäyttely

Luontoliiton ja Suomen Luonnonvalokuvaajat ry:n keväiseen valokuvakilpailuun osallistui suuri määrä eri-ikäisiä lapsia ja nuoria. Kisan taso oli korkea, ja voittajiksi valittiin 14-vuotias Kaapo ja 17-vuotias Aino. Halusimme koota pienen virtuaalinäyttelyn kilpailuun osallistuneista upeista valokuvista. Valtavat kiitokset kaikille ihania kevätkuvia lähettäneille! 

Lue lisää