“Etsitään elämyksiä somen sijaan luonnosta”, kannustaa lumilautailija Enni Rukajärvi

Luontoliitto juhlii 80-vuotista taivaltaan yhdessä juhlavuoden kummien kanssa. Olympia- ja X Games -mitalisti, lumilautailija Enni Rukajärvi tekee joka päivä valintoja luonnon puolesta ja nauttii ulkoilmaharrastusten lisäksi luonnossa rauhoittumisesta ja lepäämisestä.

Mitä luonto merkitsee sinulle?

Olen kotoisin Kuusamosta, joten olen kasvanut luonnon ympäröimänä ja tottunut siihen, että ympärillä on puhtaat vesistöt ja mahdollisuus hyödyntää marjoja ja sieniä. Huomasin jo nuorena, kuinka luonnossa liikkuminen tekee hyvää mielelle ja keholle. Reissaamisen myötä luonnon merkitys on kasvanut entisestään.

Milloin huomasit, että luonto kaipaa suojelua?

Aloin kiinnittää enemmän huomiota luontoa koskeviin uutisiin reilut kymmenen vuotta sitten, kun minulla oli jo muutama vuosi ammattilaisuraa ja reissaamista takana.  Rukan seudulla alettiin silloin viritellä kaivoshankkeita. Kaivosteollisuus ei valitettavasti ota luontoa kovin hyvin huomioon, joten minussa nousi halu puhua puhtaan luonnon puolesta.

Näihin samoihin aikoihin myös ilmastonmuutoksen vaikutukset alkoivat näkyä aiempaa selvemmin ammatissani. Ilmastonmuutoksesta puhuttiin paljon jo ala-asteella ollessani, mutta vasta reissailun myötä tuli todellinen herätys. Lähdin  mukaan Suomen Protect Our Wintersin toimintaan, jotta voisin osaltani vaikuttaa asiaan.

Miten olet osaltasi suojellut luontoa?

Teen jokapäiväisessä elämässä valintoja luonnon puolesta. En osta mitään turhaa ja ostaessani ruokaa tai tavaroita valitsen tuotteita, jotka aiheuttavat mahdollisimman vähän harmia luonnolle. Olen myös tarkka kierrättäjä. 

Ammattini vuoksi matkustan melko paljon, mutta olen pyrkinyt vähentämään lentämistä mahdollisuuksieni mukaan ja kompensoin päästöjä hiilipörssin kautta soiden ennallistamiseen. Minulle on myös tärkeää, että pääsen levittämään tietoa ja vaikuttamaan asioihin. Ulkoilmaharrastusten parissa on paljon ympäristöasioista kiinnostuneita ihmisiä, joilla on hyvä luontosuhde.

Mikä on paras luontoon liittyvä muistosi?

Upeita luontomuistoja on kertynyt valtavasti, mutta erityisen vahvasti mieleen ovat jääneet yläasteen seikkailukurssilla koetut retket. Pääsimme melomaan kanooteilla Oulankajokea pitkin ja yövyimme hienoissa maisemissa. Teimme myös syysreissun Riisitunturille ensimmäisten yöpakkasten aikaan. Kiipesimme tunturille ja yöllä saimme nauttia tähtitaivaasta. Sillä on suuri merkitys, että pääsee kokemaan tällaisia juttuja yläasteikäisenä ja hyvällä porukalla.

Lopuksi, mitä haluaisit sanoa Luontoliiton kummina?

Kannattaa viettää mahdollisimman paljon aikaa luonnossa ja ottaa mukaan kavereita, jotka eivät sinne muuten lähtisi. Jaetaan luontokokemuksia ja kannustetaan ihmisiä nauttimaan hienosta luonnostamme. Se tekee niin hyvää!

Lue myös Luontoliiton muita uutisia

Valokuvakilpailun virtuaalinäyttely

Luontoliiton ja Suomen Luonnonvalokuvaajat ry:n keväiseen valokuvakilpailuun osallistui suuri määrä eri-ikäisiä lapsia ja nuoria. Kisan taso oli korkea, ja voittajiksi valittiin 14-vuotias Kaapo ja 17-vuotias Aino. Halusimme koota pienen virtuaalinäyttelyn kilpailuun osallistuneista upeista valokuvista. Valtavat kiitokset kaikille ihania kevätkuvia lähettäneille! 

Lue lisää