Alkukevät on lintujen kevät

Alkukevät on lintujen kevät

Päivä on pidentynyt ja mustarastas laulaa iltamyöhäisellä. Aurinko lämmittää ja kuivaa maatakin pilkottaa jään ja lumen alta – ilmassa todella on kevään tuntua!

Ensimmäisen Kevätseuranta-viikonlopun jälkeen kevät tuntui lähtevän eteläisessä Suomessa rytinällä käyntiin, kun aurinko alkoi porottaa ja ilmat hieman lämmetä. Vaikka lunta on edelleen koko maassa, on Kevätseurantaan tullut jo ensimmäisiä havaintoja leppäkertuista ja kekomuurahaisista, joita lämpö on herätellyt pesistään.  

Eniten havaintoja on seurantaan tullut laulujoutsenesta. Vaikka kevät on selkeästi pidemmällä eteläisessä Suomessa ja havainnot painottuvat lounaiseen Suomeen, on sisämaassakin tehty havaintoja kansallislinnustamme jopa Jyväskylässä asti. 

Kuluneella viikolla onkin sitten todella nautiskeltu keväisemmästä ja aurinkoisemmasta säästä. Sääennusteet lupaavat upeaa keliä myös loppuviikolle koko maahan, joten saamme toivottavasti viettää myös toista Kevätseuranta- viikonloppua 12–13.3. aurinkoisessa säässä.

Alkukevät on lintujen kevättä! Suuntaa siis ensi viikonloppuna seuraamaan kevään tuloa aukeille paikoille ja sulien vesien ääreen esimerkiksi rannikolle, rannoille tai vaikkapa pellon reunaan! Voit kohdata sulan veden äärellä viihtyvän laulujoutsenpariskunnan, kuulla kiurun lentolaulun peltomaan yllä tai nähdä kottaraisen vesijoutomaalla. Kottaraisesta on tullut seurantaan vain muutama havainto. Ehkä tulevana Kevätseuranta-viikonloppuna kohtaamme useamman kottaraisen! 

Erityisen kiinnostuneita olemme ensi viikonloppuna juuri kevätseurantalajeista tehdyistä havainnoista. Havainnot voi lähettää sähköisesti osoitteessa www.kevatseuranta.fi.  

Lasten kevätseurantakortit voit postittaa osoitteeseen Luonto-Liitto, Mannerheimintie 109, 00280 Helsinki tai vaihtoehtoisesti lähettää sähköisesti osoitteeseen: sieppo.toimitus@luontoliitto.fi 

Muistathan jakaa omia keväisiä kuviasi Instagramissa aihetunnisteella #kevätseuranta ja merkitä mukaan myös Kevätseurannan tilin @kevatseuranta sekä Luonto-Liiton tilin @luontoliitto. Jaamme Kevätseurannan tilillä joka sunnuntai kolme parasta keväistä kuvaa tarinoissa maininnan kera! 

Lisätiedot:  

Saara Heikkinen, Kevätseurantakoordinaattori, saara.heikkinen@luontoliitto.fi  
Puh. 044 338 1543 

Ilona Tuovinen, Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö, ilona.tuovinen@luontoliitto.fi  
Puh. 045 1271226 

Anna Stenius, Luonto-Liiton viestintäpäällikkö, anna.stenius@luontoliitto.fi  
Puh. 050 4659328  

  
Kevätseurannan omat sosiaalisen median kanavat:  
  
www.facebook.com/kevatseuranta  
www.instagram.com/kevatseuranta 

Lue myös Luontoliiton muita uutisia

Valokuvakilpailun virtuaalinäyttely

Luontoliiton ja Suomen Luonnonvalokuvaajat ry:n keväiseen valokuvakilpailuun osallistui suuri määrä eri-ikäisiä lapsia ja nuoria. Kisan taso oli korkea, ja voittajiksi valittiin 14-vuotias Kaapo ja 17-vuotias Aino. Halusimme koota pienen virtuaalinäyttelyn kilpailuun osallistuneista upeista valokuvista. Valtavat kiitokset kaikille ihania kevätkuvia lähettäneille! 

Lue lisää