Älä osta mitään -päivää vietetään 29. marraskuuta – tämän vuoden teemana pikamuoti

Tekstiili- ja muotiteollisuus on maailman toiseksi saastuttavin teollisuudenala heti öljyteollisuuden jälkeen. Se saastuttaa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne yhteensä. Vaatteita tarvitsee jokainen, mutta niin sanottuja kertakäyttövaatteita ei tarvitse kukaan.

Ennen vaateteollisuudessa tuotettiin tyypillisesti neljä mallistoa vuodessa, jokaiselle vuodenajalle omansa. Nykyään pikamuotia valmistavat yritykset julkaisevat uusia mallistoja joka viikko, ultrapikamuotiyritykset jopa useita kertoja viikossa. Massatuotannon, nopeasti vaihtuvien mallistojen ja halpojen hintojen myötä kulutamme vaatteita enemmän kuin koskaan.  

Suomalainen heittää vuoden aikana pois keskimäärin 13 kiloa vaatteita ja muita kodintekstiilejä. 

Pikamuotiyritysten tuotteet ovat usein huonolaatuisia, eivätkä ne kestä kulutusta. Koska uutta saa helposti ja halvalla, kuluneiden ja rikkinäisten vaatteiden korvaaminen uusilla on monen mielestä helpompaa kuin niiden korjaaminen. Keskivertosuomalainen tuottaakin yli 13 kiloa tekstiilijätettä vuodessa. 

Pikamuoti ja ultrapikamuoti helposti selitettynä 

Pikamuoti tarkoittaa nopeasti ja halvalla tehtyjä vaatteita, joita myydään edulliseen hintaan. Pikamuotia mainostetaan lapsille ja nuorille Tiktokissa ja muualla somessa. 

Pikamuotiyritysten vaatteita käytetään usein vain pari kertaa, ja ne eivät yleensä kestä pitkään. Tämä ei ole hyväksi ympäristölle, koska paljon vaatteita heitetään roskiin ja niiden tekemiseen käytetään runsaasti vettä, puuvillaa ja energiaa.  

Pikamuoti valmistetaan kaukana meistä, usein Bangladeshissa ja Kiinassa. Monet vaatteet valmistetaan sellaisissa tehtaissa, joissa ihmiset joutuvat työskentelemään  aamusta iltaan ilman kunnon lepoa. 

Joistakin ultrapikamuotiyritysten vaatemateriaaleista löydetty haitallisia aineita. Nyt moni kirpputori on kieltäytynyt ottamasta myyntiin ultrapikamuotiyrityksistä ostettuja vaatteita. 

 
Mikä on parempi vaihtoehto? 

Pikamuodin kuluttamisen sijaan olisikin parempi, jos me kaikki hankkisimme vaatteita vain silloin, kun oikeasti tarvitsemme niitä. Halvan ja nopeasti rikkoontuvan sijaan meidän tulisi ostaa vaatteita, jotka on tehty laadukkaista materiaaleista ja ommeltu hyvin. Käytettyjen vaatteiden ostaminen on ekologisempaa kuin upouusien hankinta.  

Lisäksi vaatteita tulisi arvostaa ja huoltaa oikein, jotta ne kestäisivät mahdollisimman pitkään. Pieniä reikiä voi paikata itse vaatelaastareilla  tai vaikka koristeompeleilla. Kun omat taidot eivät riitä, vaatteen voi viedä ammattilaiselle korjattavaksi tai muokattavaksi. Esimerkiksi haaroista puhki kuluneet farkut saavat valtavasti jatkoaikaa, kun ne käyttää korjausompelijalla! 

Lue myös Luontoliiton muita uutisia

Luontoliiton susiryhmä ja Suomen eläinoikeusjuristit ry: Maa- ja metsätalousministeriön suurpetopolitiikka ei ole lain hengen mukaista

Suurpedot kuten susi, karhu ja ilves kuuluvat EU:n luontodirektiivin (92/ 43/ETY) liitteen IV tiukasti suojeltuihin lajeihin. Tiukasti suojeltujen lajien tahallinen tappaminen (metsästys) on kiellettyä luontodirektiivin artiklan 12 perusteella. Suurpetojen tappaminen tulisi sallia vain tapauskohtaisesti ja erittäin poikkeuksellisissa tilanteissa, mikäli mitään muita vaihtoehtoja ei ole.

Lue lisää
osallistu valokuvauskilpailuun -teksti ja kettu

Osallistu luontokuvakilpailuun ja voita 300 euroa 

Luontoliitto ja Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry järjestävät alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille oman luontokuvakilpailun. Kisan voittaja saa 300 euron rahapalkinnon, ja hänen kuvistaan teetetään Luontoliitolle viisi joulukorttia. Osallistumisaikaa on 13.10. asti.

Lue lisää
Luontokuvia voi ottaa myös kännykällä.

Luontokuvaus kännykällä – parhaat vinkit

Luontokuvaukseen ei tarvita aina järjestelmäkameraa. Kännykälläkin voi ikuistaa luonnon kauneutta! Luontoliitto järjesti jäsenilleen maksuttoman luontokuvaus kännykällä -webinaarin torstaina 4.9. Webinaarin veti luontokuvaaja, yksi Suomen kysytyimmistä

Lue lisää

Kiitos tuestasi

Allekirjoituksesi on vastaanotettu. Toimitamme vetoomuksen pian sen vastaanottajalle. Yhdessä voimme toimia äänenä ja voimana luonnon puolesta!

Jaa vetoomus myös somessa:

Voit tukea Luontoliiton arvokasta työtä myös lahjoittamalla.

Vahvistamme vuosittain tuhansien lasten ja nuorten luontosuhdetta järjestämällä luontokerhoja ja -leirejä sekä rakastettuja kouluvierailuja joka puolella Suomea. Luontoliiton valtakunnalliset toimintaryhmät toimivat hupenevien metsien, uhanalaisen suden, padottujen virtavesien, haavoittuvan Itämeren ja kuumenevan ilmaston puolesta. Voit tehdä yleislahjoituksen tai kohdentaa tukesi suoraan haluamallesi toimintaryhmälle.

Haluatko tilata sähköisen uutiskirjeemme ja pysyä ajan tasalla Luontoliiton toiminnasta ja tapahtumista?
Voit peruuttaa uutiskirjeen milloin tahansa jokaisesta sähköpostikirjeestämme löytyvästä linkistä.