Kevät on saapunut! 

Poutainen pääsiäisviikonloppu houkutteli luonnon heräämään sekä retkeilijät liikkeelle 8.–9.4. vietetyn Kevätseuranta-viikonlopun aikana. Havaintoja kertyi runsaasti etenkin nokkosperhosista, kekomuurahaisista ja pajun kukinnoista. Muuttolinnut ovat myös alkaneet tehdä paluuta Suomeen lumisten kevätviikkojen jälkeen, ja Kevätseurantaan ilmoitettiin havaintoja esimerkiksi västäräkeistä, kottaraisista ja kurjista.  

Luontoliiton Kevätseurantaan ilmoitettiin pääsiäisviikonloppuna yli 900 havaintoa kampanjassa seurattavista kevätlajeista. Tähän mennessä pohjoisimmat Kevätseurannan havainnot on tehty Rovaniemellä, eli kevät alkaa saapua myös Pohjois-Suomeen. Vaikka lumisia maisemia löytyy vielä suuresta osasta maata, lämpimiä päiviä on yhä enemmän. Lämpimät kevätpäivät saavat etenkin talvehtivat hyönteiset heräämään, ja Kevätseurantaan ilmoitettiinkin viikonlopun aikana eniten havaintoja nokkosperhosista ja sitruunaperhosista. Pajun kukinnot ilahduttavat virpojien lisäksi myös näitä hyönteisiä, jotka etsivät nyt kevään ensimmäisiä aterioitaan lähiluonnosta. Myös sinivuokot ja leskenlehdet ovat alkaneet kukkia, joten katse kannattaa suunnata nyt erityisesti lämpimille metsäaukioille ja teiden varsille. 

Ensimmäiset sinivuokot kukkivat Etelä- ja Varsinais-Suomessa 

Huhtikuun aikana voi tehdä myös havaintoja sinivuokoista, joiden valmiiksi kehittyneet kukkanuput ovat talvehtineet ja kevään edetessä alkavat nousta esille. Ensihavainto sinivuokoista tehtiin tänä vuonna Kaarinassa ja etenkin Varsinais-Suomessa sinivuokkoja on havaintojen perusteella jo runsaasti. Sinivuokko on yleinen etenkin eteläisen Suomen lehtometsissä ja pohjoisin Kevätseurantaan ilmoitettu havainto on tehty Virroilla. Sinivuokko on monelle tuttu kevään merkki, sillä se on leskenlehden ohella yksi ensimmäisistä keväällä kukkivista kasveista. 

Kevätseurantaan on myös ilmoitettu ensihavainto peltokortteen itiötähkästä, joita alkaa nousta maasta huhti-toukokuun aikana. Kortteen itiöt lähtevät tuulen mukana liikkeelle vaaleanruskeasta itiötähkästä ja myöhemmin tilalle kasvaa vihreä kevätverso. Lähiluonnosta voi löytää monenlaisia tuttuja tai uusia lajeja, joten kannattaa siis lähteä retkelle lajintunnistuskirjan kanssa.  

Kevätseuranta-kampanja toteutetaan yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa ja havainnot tallennetaan museon tietokantaan. Osallistumalla Kevätseurantaan pääset siis itse innostumaan luonnosta, sekä edistät tärkeää luonnonkartoitustyötä.  

Osallistu Kevätseurantaan! 

Lataa tästä itsellesi Kevätseurannan havaintovihko 

Kirjaa keväthavaintosi Luomuksen nettisivulle

Lisätiedot: 

Lotta Ojajärvi, Kevätseurantakoordinaattori, lotta.ojajarvi@luontoliitto.fi, Puh. 044 3381543 

Ilona Tuovinen, Luontoliiton ympäristökasvatuspäällikkö, ilona.tuovinen@luontoliitto.fi, Puh. 045 1271226 

Merja Forsman, Luontoliiton viestintäpäällikkö, merja.forsman@luontoliito.fi, Puh. 040 8618915 

www.kevatseuranta.fi 

Instagram @kevatseuranta 

Facebook @kevatseuranta 

#kevätseuranta

Lue myös Luontoliiton muita uutisia

Voiko lastenkulttuurilla muuttaa maailmaa?

Taide koskettaa, nostaa esiin yhteiskunnallisia epäkohtia ja jopa muuttaa ajattelutapojamme. Kulttuurialan ammattilaiset keskustelevat 26.11. pidettävässä Luonnonvalo-illassa, miten lastenkulttuuri voi edistää luonnonsuojelua ja luoda parempaa maailmaa.

Lue lisää

Rovaniemellä alkaa luontokerho

3–5-luokkalaisille suunnattu maksuton luontokerho kokoontuu keskiviikkoisin pääsääntöisesti Valdemarin rannassa ja lähiympäristössä. Ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä, ja mukaan mahtuu 6–12 kerholaista.

Lue lisää

Kiitos tuestasi

Allekirjoituksesi on vastaanotettu. Toimitamme vetoomuksen pian sen vastaanottajalle. Yhdessä voimme toimia äänenä ja voimana luonnon puolesta!

Jaa vetoomus myös somessa:

Voit tukea Luontoliiton arvokasta työtä myös lahjoittamalla.

Vahvistamme vuosittain tuhansien lasten ja nuorten luontosuhdetta järjestämällä luontokerhoja ja -leirejä sekä rakastettuja kouluvierailuja joka puolella Suomea. Luontoliiton valtakunnalliset toimintaryhmät toimivat hupenevien metsien, uhanalaisen suden, padottujen virtavesien, haavoittuvan Itämeren ja kuumenevan ilmaston puolesta. Voit tehdä yleislahjoituksen tai kohdentaa tukesi suoraan haluamallesi toimintaryhmälle.

Haluatko mukaan Luontoliiton toimintaan?

Kiinnostaako sinua saaristoluonnon ennallistaminen tai virtavesien vapauttaminen? Haluatko suojella metsiä tai susia? Toimia kouluvierailijana tai kirjoittaa tärkeistä aiheista?

Haluatko tilata sähköisen uutiskirjeemme ja pysyä ajan tasalla Luontoliiton toiminnasta ja tapahtumista?
Voit peruuttaa uutiskirjeen milloin tahansa jokaisesta sähköpostikirjeestämme löytyvästä linkistä.