1.11. käynnistyvän Talviseurannan tavoitteena on innostaa ihmisiä talvisen luonnon havainnointiin ja retkeilyyn, kerätä kansalaishavaintoja sekä lisätä ilmastotietoisuutta. Jokavuotiseen kampanjaan voi osallistua mistä päin Suomea tahansa.
Hanki, loska, puuteri… milloin ja missä näillä sanoilla voi tänä talvena kuvailla lunta? Ensilumi satoi syyskuussa Pohjois-Suomeen, ja siellä maassa on jo pysyvämpi lumipeite. Etelämmässä on vielä leudompaa ja vähälumisempaa. Lumi on näkyvä talven merkki, mutta virallisesti terminen talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin nolla-asteen alapuolelle. Olipa lumitilanne ja lämpötila mikä tahansa, talven etenemistä voi alkaa havainnoida.
Talvella luonto vaikuttaa hiljaiselta muihin vuodenaikoihin verrattuna. Monet eläinlajit ovat kuitenkin aktiivisia talvellakin.
”Talvea tarkkaillakseen ei välttämättä tarvitse lähteä kovin kauas retkeilemään, sillä Suomessa luontoa löytyy aina läheltä. Metsäjäniksiä, rusakkoja, oravia, kettuja ja monia lintuja näkee kaupunkialueillakin. Viilenevä sää ja pimeys kuuluvat tähän vuodenaikaan, mutta ulkoiluista luonnossa voi ja kannattaa nauttia silti, säänmukaisesti pukeutuneena ja valaisimin varustautuneena”, sanoo Talviseurannan koordinaattori Mari Pennanen.
Hyvinvointia ja kansalaishavaintoja
Talviseurannassa havainnoidaan talviaikaan aktiivisia nisäkäs- ja lintulajeja ja niiden jälkiä sekä lumen ja jään muutoksia. Kampanja on suunnattu kaikille talviluonnosta kiinnostuneille, ja aloittelevakin luontoharrastaja pääsee vauhtiin kampanjasivulta löytyvien selkeiden ohjeiden ja vinkkien avulla.
Ulkoillessa ja luonnossa liikkuessa huomattuja talvisen luonnon ilmiöitä voi ilmoittaa Talviseurantalähetin avulla kuka tahansa. Kansalaishavainnot tarjoavat arvokasta tietoa muun muassa ilmastotutkimuksen tarpeisiin. Osallistumalla Talviseurantaan autat siis pohjoisen talvessa tapahtuvien muutosten tutkimista ja samalla saat hyvää mieltä tuottavia luontoelämyksiä.
Luontoliiton lisäksi Talviseurannassa ovat mukana yhteistyökumppaneina Suomen ympäristökeskus, Ilmatieteen laitos ja Lapin yliopiston Arktinen keskus.
Talviseurantaan voi osallistua ilmoittamalla havaintoja osoitteessa www.talviseuranta.fi sekä jakamalla talvisia luonto- ja eläinkuvia Instagramissa.
#talviseuranta
#luontoliitto
@luontoliitto
Lisätiedot:
Ilona Tuovinen, Luontoliiton ympäristökasvatuksen asiantuntija
p. 045 1271226
ilona.tuovinen@luontoliitto.fi
Mari Pennanen, Talviseurannan koordinaattori
mari.pennanen@luontoliitto.fi
Kuva: Maarit Siitonen