Turvaa lapsen koulutaival

Kouluun reppu selässä

Koulumatka on tärkeä osa lasten päivittäistä rutiinia. Vanhemmat voivat tehdä paljon varmistaakseen, että lapset pääsevät kouluun ja takaisin kotiin turvallisesti. Erityisesti koulutaipaleensa aloittavien lasten kanssa koulun aloitukseen on hyvä valmistautua jo hyvissä ajoin. Monipuolisella ja säännöllisellä harjoittelulla lapsen kyky liikkua liikenteessä karttuu pikkuhiljaa kokemuksen myötä.

Harjoitelkaa koulumatkaa riittävästi

Valitkaa lapselle turvallisin reitti kävellen sekä pyörällä. Suosi teitä, joilla on jalkakäytävät ja suojatiet sekä liikennevalot vilkkaissa risteyksissä. Vältä vilkkaita ja suuria teitä.

Pyöräilevien lasten tulisi käyttää pyöräteitä. Varmista, että reitillä on mahdollisimman vähän tienylityksiä.

Kävele tai pyöräile valitsemasi reitti yhdessä lapsesi kanssa useaan kertaan ennen koulujen alkua. Tämä auttaa lasta muistamaan reitin ja tunnistamaan mahdolliset vaaranpaikat.

Kiinnitä erityistä huomiota tien ylityksiin ja opeta lasta katsomaan molempiin suuntiin ennen tien ylitystä, sekä odottamaan vihreää valoa liikennevaloissa.

Käykää läpi tärkeimmät liikennesäännöt

Opeta lapsellesi liikennesäännöt ja varmista, että hän ymmärtää niiden tärkeyden. Esimerkiksi, pysähdy ja katso molempiin suuntiin ennen tien ylitystä ja käytä aina suojatietä.

Korosta lapsellesi, että hänen tulee olla erityisen varovainen liikenteessä ja pitää katseensa pois puhelimesta tai muista häiriötekijöistä koulumatkan aikana.

Turvavarusteet vanhemman vastuulla

Syksyn pimetessä heijastimet ovat elintärkeitä. Varmista, että lapsellasi on heijastinliivi tai tarpeeksi heijastimia vaatteissaan ja repussaan.

Pyöräileville lapsille kypärä on pakollinen. Tarkista, että kypärä istuu hyvin ja on oikein kiinnitetty. Varmista myös, että lapsesi pyörä on hyvässä kunnossa. Tarkista jarrut, renkaat ja valot säännöllisesti.

Tärkeintä turvallisen koulutaipaleen luomisessa on, että vanhempi toimii lapselle hyvänä esimerkkinä. Lapsi oppii parhaiten oikeissa liikennetilanteissa aikuisen turvallisen esimerkin ja selkeiden ohjeiden avulla.

Turvallista koulutaivalta toivottaen,

Pohjantähti

Ihmisen kokoinen vakuutusyhtiö

pohjantahti.fi

Lue myös Luontoliiton muita uutisia

Luontoliiton susiryhmä ja Suomen eläinoikeusjuristit ry: Maa- ja metsätalousministeriön suurpetopolitiikka ei ole lain hengen mukaista

Suurpedot kuten susi, karhu ja ilves kuuluvat EU:n luontodirektiivin (92/ 43/ETY) liitteen IV tiukasti suojeltuihin lajeihin. Tiukasti suojeltujen lajien tahallinen tappaminen (metsästys) on kiellettyä luontodirektiivin artiklan 12 perusteella. Suurpetojen tappaminen tulisi sallia vain tapauskohtaisesti ja erittäin poikkeuksellisissa tilanteissa, mikäli mitään muita vaihtoehtoja ei ole.

Lue lisää
osallistu valokuvauskilpailuun -teksti ja kettu

Osallistu luontokuvakilpailuun ja voita 300 euroa 

Luontoliitto ja Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry järjestävät alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille oman luontokuvakilpailun. Kisan voittaja saa 300 euron rahapalkinnon, ja hänen kuvistaan teetetään Luontoliitolle viisi joulukorttia. Osallistumisaikaa on 13.10. asti.

Lue lisää
Luontokuvia voi ottaa myös kännykällä.

Luontokuvaus kännykällä – parhaat vinkit

Luontokuvaukseen ei tarvita aina järjestelmäkameraa. Kännykälläkin voi ikuistaa luonnon kauneutta! Luontoliitto järjesti jäsenilleen maksuttoman luontokuvaus kännykällä -webinaarin torstaina 4.9. Webinaarin veti luontokuvaaja, yksi Suomen kysytyimmistä

Lue lisää

Kiitos tuestasi

Allekirjoituksesi on vastaanotettu. Toimitamme vetoomuksen pian sen vastaanottajalle. Yhdessä voimme toimia äänenä ja voimana luonnon puolesta!

Jaa vetoomus myös somessa:

Voit tukea Luontoliiton arvokasta työtä myös lahjoittamalla.

Vahvistamme vuosittain tuhansien lasten ja nuorten luontosuhdetta järjestämällä luontokerhoja ja -leirejä sekä rakastettuja kouluvierailuja joka puolella Suomea. Luontoliiton valtakunnalliset toimintaryhmät toimivat hupenevien metsien, uhanalaisen suden, padottujen virtavesien, haavoittuvan Itämeren ja kuumenevan ilmaston puolesta. Voit tehdä yleislahjoituksen tai kohdentaa tukesi suoraan haluamallesi toimintaryhmälle.

Haluatko tilata sähköisen uutiskirjeemme ja pysyä ajan tasalla Luontoliiton toiminnasta ja tapahtumista?
Voit peruuttaa uutiskirjeen milloin tahansa jokaisesta sähköpostikirjeestämme löytyvästä linkistä.