Luontoliiton kunta- ja aluevaaliteesit 2025  

Luontoliiton tavoitteena on yhteiskunta, joka elää tasapainossa luonnon kanssa. Alue- ja kuntavaaleissa toivomme rohkeita tekoja ympäristön puolesta sekä lasten ja nuorten äänen kuulemista päätöksenteossa.

1. Huomioidaan lasten ja nuorten mielipide päätöksenteossa 

 Lasten ja nuorten ääni luontoa ja ympäristöä koskevissa asioissa on otettava huomioon päätöksiä tehtäessä. Lapset ja nuoret saavutetaan parhaiten päiväkotien, koulujen ja vapaa-ajan harrastustoiminnan kautta. On tärkeää, että lasten ja nuorten ajatuksia kysytään siten, että mahdollisimman moni pystyy niihin vastaamaan. Mielipiteitä on kysyttävä myös muilla tavoilla kuin sähköisillä alustoilla kuten keskustelemalla ja keräämällä ajatuksia toiminnan parissa.  

Kuntien on viestittävä nuorille ymmärrettävästi ja aktiivisesti kunnan ympäristötavoitteiden toteutumisesta ja ajankohtaisista ympäristönsuojeluun liittyvistä päätöksistä.  

Nuorten ja päättäjien on tärkeä vahvistaa kommunikointia esimerkiksi järjestämällä yhteisiä luonto- ja ympäristötapahtumia, joissa käsitellään nuorille tärkeitä luonnon- ja ympäristönsuojeluun liittyviä teemoja.  

2. Tuetaan lasten ja nuorten aktiivista kansalaisuutta sekä harrastustoimintaa 

Lasten ja nuorten osallisuutta ja aktiivista kansalaisuutta on tuettava tarjoamalla tiloja sekä taloudellisia resursseja vapaan kansalaisjärjestö- ja harrastustoiminnan tueksi.  

Kansalaisjärjestöt tarjoavat lapsille ja nuorille tärkeitä paikkoja ja väyliä kasvaa aktiivisiksi kansalaisiksi, kartuttaa tietoa ja taitoja sekä kohdata eri taustaisia ihmisiä toiminnan parissa. Järjestöt tarjoavat edullisia ja maksuttomia harrastusmahdollisuuksia, jotka lisäävät lasten ja nuorten hyvinvointia, yhteisöllisyyttä sekä tasa-arvoisia osallistumisen mahdollisuuksia. Kansalaisjärjestöissä opitaan yhteiskunnallisen vaikuttamisen keinoja yhdessä. Tästä hyötyy koko yhteiskunta.  

Kuntien on tuettava taloudellisesti lasten ja nuorten harrastustoimintaa sekä nuorten omaehtoista ja konkreettista ympäristötoimintaa, esimerkiksi järjestöavustusten ja Harrastamisen Suomen mallin kautta. Kuntien on varmistettava myös heikommassa asemassa olevien lasten ja nuorten saavuttaminen. 

3. Lähiluonto nähdään terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä  

Kunnissa on panostettava lähiluonnon suojeluun sekä sen helppoon saavutettavuuteen. Luonnolla on tutkitusti lukuisia terveys- ja hyvinvointivaikutuksia. Etenkin lapsuuden luontokokemuksilla on merkittävä vaikutus läpi elämän kantavan luontosuhteen muodostumiselle. 

Luonto- ja viheralueita ei tule nähdä rakentamisen raakamaana, vaan kaupunkeja suunnitellaan ja rakennetaan luontoarvot edellä. Puistojen ja joutomaiden monimuotoisuuteen ja luontotyyppien vaihtelevuuteen kiinnitetään huomiota.  

Lähiluonto vahvistaa ihmisten luontosuhdetta ja lisää hyvinvointia. Kaikilla on oltava oikeus luontokokemuksiin ja helppoon ulkoiluun lähiluonnossa. Kaavoituksessa on pyrittävä koulujen ja päiväkotien lähimetsien säilyttämiseen. 

4. Enemmän kasvisruokaa 

Ympäristön, luonnon ja eläinten kannalta on tärkeää, että kunnissa siirrytään julkisissa ruokailuissa kokonaan tai lisätään huomattavasti kasviperäisen ruokailun määrää. Tämä tarkoittaa lihasta, kalasta ja maitotuotteista luopumista tai niiden huomattavaa vähentämistä päiväkodeissa, kouluissa ja muissa julkisissa palveluissa.  

Eläinperäinen ravinto kuormittaa ilmastoa sekä vesistöjä, ja se on eläinten hyvinvoinnille epäedullista. Kasviperäinen ruoka on myös ihmisille terveellisempi vaihtoehto.  

Eläinperäisen ruokailun vähentämistä tukee lisäksi nykyiset ravitsemussuositukset. 

5. Suojellaan metsäluontoa 

Kunnan omistamat metsät tulee nähdä ensisijaisesti luonnon monimuotoisuuden sekä ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitäjinä. Metsiä pitää säästää hakkuilta ja rakentamiselta. 

Kuntien on tehtävä metsistä kattavat luontoselvitykset, ja niiden tulokset huomioidaan järjestelmällisesti suunnittelussa ja päätöksenteossa. Rakentamista ei pidä tehdä arvokkaissa metsäkohteissa. Rakentaminen ohjataan ensisijaisesti jo ennestään rakennettuun ympäristöön.  

Metsätalouden tuottotavoitteista luovutaan kuntien metsissä. Jos kunnalla on talousmetsiä, niiden luonnon monimuotoisuutta lisätään ja niissä luovutaan avohakkuista. Virkistysmetsissä ei tehdä metsätaloustoimia, vaan ne säilytetään mahdollisimman luonnontilaisina. 

Metsiensuojelua lisätään merkittävästi, jotta vähintään 30 prosentin suojelupinta-ala saavutetaan kansainvälisten biodiversiteettitavoitteiden mukaisesti.  

 

6. Torjutaan ilmastokriisiä 

Vihreä siirtymä ei saa tapahtua kunnissa ilmaston ja luonnon kustannuksella. Jokaisella Suomen kunnalla tulee olla ilmasto-ohjelma ja kuntien on sitouduttava hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä.   

Kuntien ostaman energian on oltava uusiutuvaa energiaa, joka täyttää EKOenergian kriteerit tai muut vastaavat vaatimukset.  Kunnissa ei käytetä lämmön- ja sähköntuotannossa runkopuuta, lahopuuta tai kantoja. Kuntien on sitouduttava ilmaston ja luonnon kannalta ainoastaan kestävien jakeiden polttoon.  

Kuntien on edistettävä vihreän siirtymän hankkeita, kuten uusiutuvan energian investointeja. Hankkeissa tulee huomioida tarkkaan ja kokonaisvaltaisesti ympäristövaikutukset. Aurinkovoimalahankkeiden sijoittelun on oltava hyvin suunniteltua, vastuullista ja kestävää, eikä se saa kohdistua metsämaalle tai luonnon monimuotoisuudeltaan arvokkaalle alueelle.  

Kuntien tulee edistää ilmaisen joukkoliikenteen mahdollisuutta kaikille.   

7. Edistetään rauhanomaista rinnakkaiseloa suurpetojen kanssa 

Kunnissa on tavoiteltava ihmisen ja muun luonnon rauhanomaista rinnakkaiseloa. Tämä on tärkeää luonto- ja lajikadon torjumisen kannalta. Kunnissa on kehitettävä konkreettisia keinoja tämän tavoitteen saavuttamiseksi.  

Kuntien on osallistuttava aktiivisesti suurpetojen ja ihmisen välisen rinnakkaiselon mahdollistamiseen sekä levittää asiallista tietoa suurpetojen merkityksestä luonnon monimuotoisuudelle. Sudelle ja muille suurpedoille on annettava mahdollisuus elää lajille ominaista elämää kaikkialla Suomessa, myös poronhoitoalueella.  

Kuntien ei pidä antaa lupia suurpetojen metsästämiseen omistamillaan maillaan, ja ihmistoiminnan vuoksi loukkaantuneita suurpetoja on autettava. 

Ehdokas!

Jos sitoudut yllä oleviin alue- ja kuntavaaliteeseihimme, voit käyttää tätä kuvaa ja viestiä sitoumuksestasi sosiaalisessa mediassa.

Lue myös Luontoliiton muita uutisia

nokkosperhonen pajun kukissa

Lasten kevätkerho Turussa huhti-toukokuussa

Luontoliiton Varsinais-Suomen piirin järjestämässä lasten kevätkerhossa tehdään keväisiä puuhia, kasvatetaan kasveja, askarrellaan, tarkkaillaan kevään merkkejä ja siivotaan roskia luonnosta! 2.–6.-luokkalaisille suunnattu kerho kokoontuu kolmena lauantaina huhti-toukokuussa ja lisäksi helatorstaina.

Lue lisää

Kiitos tuestasi

Allekirjoituksesi on vastaanotettu. Toimitamme vetoomuksen pian sen vastaanottajalle. Yhdessä voimme toimia äänenä ja voimana luonnon puolesta!

Jaa vetoomus myös somessa:

Voit tukea Luontoliiton arvokasta työtä myös lahjoittamalla.

Vahvistamme vuosittain tuhansien lasten ja nuorten luontosuhdetta järjestämällä luontokerhoja ja -leirejä sekä rakastettuja kouluvierailuja joka puolella Suomea. Luontoliiton valtakunnalliset toimintaryhmät toimivat hupenevien metsien, uhanalaisen suden, padottujen virtavesien, haavoittuvan Itämeren ja kuumenevan ilmaston puolesta. Voit tehdä yleislahjoituksen tai kohdentaa tukesi suoraan haluamallesi toimintaryhmälle.

Haluatko mukaan Luontoliiton toimintaan?

Kiinnostaako sinua saaristoluonnon ennallistaminen tai virtavesien vapauttaminen? Haluatko suojella metsiä tai susia? Toimia kouluvierailijana tai kirjoittaa tärkeistä aiheista?

Haluatko tilata sähköisen uutiskirjeemme ja pysyä ajan tasalla Luontoliiton toiminnasta ja tapahtumista?
Voit peruuttaa uutiskirjeen milloin tahansa jokaisesta sähköpostikirjeestämme löytyvästä linkistä.