TIEDOTE
Lähimetsä on monelle nuorelle tärkeä hyvinvoinnin lähde. Tänään julkaistun Kuiskaus metsälle -kappaleen sanoitukset perustuvat nuorten kirjoittamiin ajatuksiin metsistä.
Luontoliiton Monimuotoisuutta metsäsuhteisiin -hankkeen myötä lähes 600 yläasteikäistä nuorta eri puolilta Suomea pääsi viime vuonna metsäretkelle oppimaan metsien tilasta, niiden monimuotoisuuden tärkeydestä sekä suomalaisten metsäsuhteiden historiasta ja nykytilanteesta.
“Pidin vierailuja Kuopiossa, jossa kävimme todella hienossa metsässä. Oli ihana katsella metsän yksityiskohtia yhdessä ja huomata, kuinka moni tykkää lähteä seikkailemaan kallioille ja kiville”, kertoo hanketta koordinoinut Maria Kröger.
Kouluvierailujen ohjelmaan kuuluivat myös aistiharjoitukset ja metsien hyvinvointivaikutusten huomaaminen. Vierailujen lopuksi nuoret saivat pohtia omaa metsäsuhdettaan ja kirjoittaa lyhyesti ajatuksiaan siitä, mitä metsä heille merkitsee.
Kasvurauhaa metsälle, mielenrauhaa nuorille
Nuorilta kerättyjen yli 500 vastauksen joukossa toistui usein sana ‘rauha’: moni kertoi kokevansa metsässä rauhaa, ja jotkut toivoivat metsälle kasvurauhaa. Nuorten kirjoittamista pohdinnoista näkyy metsien ja lähiluonnon rooli turvapaikkana, paikkana ladata akkuja ja tuntea itsensä vapaaksi. Metsässä viihdytään ulkoillen, seikkaillen ja luontoa tutkaillen.
“Varmaan kiittäisin metsää siitä, että se on olemassa, että voin vaan mennä sinne, jos vaikka en jaksa olla kotona”, kirjoitti yksi mukana olleista nuorista.
Metsäkouluvierailuille osallistuneiden nuorten kommentit metsän rauhoittavasta vaikutuksesta on syytä ottaa vakavasti, sillä Luonnonvarakeskuksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan jopa neljäsosa nuorista kärsii mielenterveyden häiriöistä. Tutkimuksen mukaan lähiluonto suojaa masennukselta, lievittää stressiä ja parantaa mielialaa. Siinä todetaan myös, että suurin osa kaikesta luonnossa ulkoilusta tapahtuu oman asuinpaikan lähiluonnossa tai lähiseudulla.
Alaikäisillä on yleensä aikuisia heikommat mahdollisuudet lähteä lähialuetta kauemmas, joten lähimetsä on monelle nuorelle hyvinvointivaikutuksia tuova lähiluonto.
“Nykytiedon valossa metsiä ei voida enää nähdä rakennus- ja metsätalousmaana, vaan ne tulee säilyttää luontoa ja ihmisiä varten. Rakennettu metsä ei koskaan palaa”, toteaa Reija Mikkola Luontoliitolta.
“Tahdon sanoa toivomuksen ettet sä katoais koskaan”
Monimuotoisuutta metsäsuhteisiin -hankkeeseen kuului myös taiteilijoiden kanssa tehtävä lopputuotos. Yhteistyökumppaniksi löytyi jyväskyläläinen rap-artisti Soul Valpio eli Ossi Valpio, joka kirjoitti nuorten ajatuksien ja tunteiden pohjalta Kuiskaus metsälle -kappaleen. Kappaleen tuotti Joni Vanhanen. Valpio ja Vanhanen ovat molemmat tunnettuja hiphop-artisteja, ja Valpio on vuosien ajan pitänyt nuorille raptyöpajoja.
Rap-kappaleelle kuvattiin myös musiikkivideo, jonka ohjastivat ja tuottivat Hetki Companyn Arman Zafari ja Anton Baer. He lähtivät hankkeeseen mukaan, koska he haluavat tehdä yhteiskunnallisesti vaikuttavia videoita tärkeiden asioiden puolesta. Musiikkivideo kuvattiin aurinkoisena marraskuisena sunnuntaina Helsingin Uutelassa, ja siinä esiintyy viisi nurmijärveläistä nuorta metsäretkiä tilanneesta koulusta.
Suomen metsistä vain noin seitsemän prosenttia on suojeltu, vaikka ne ovat korvaamaton elämän ja hyvinvoinnin ylläpitäjä. Kuiskaus metsälle -kappaleen ja -musiikkivideon tarkoituksena onkin muistuttaa päättäjiä, että nuorilla on oikeus hyvinvointia edistävään, monimuotoiseen lähiluontoon.
Lisätietoja
Maria Kröger
Monimuotoisuutta metsäsuhteisiin -koordinaattori
+35844 5478 909
maria.kroger@hotmail.com
Reija Mikkola
Kotimetsän puolustajat -koordinaattori
+35845 1179 610
reija.mikkola@luontoliitto.fi
Kuiskaus metsälle on nyt katsottavissa Luontoliiton Youtube-kanavalla.