Luontokuvaukseen ei tarvita aina järjestelmäkameraa. Kännykälläkin voi ikuistaa luonnon kauneutta!
Luontoliitto järjesti jäsenilleen maksuttoman luontokuvaus kännykällä -webinaarin torstaina 4.9. Webinaarin veti luontokuvaaja, yksi Suomen kysytyimmistä kouluttajista, Paavo Hamunen.
Jos et päässyt mukaan tai haluat verestää muistiasi, voit lukea tästä webinaarin parhaista vinkeistä.
Milloin kännykkä voittaa järkkärin?
Kännykkä sopii etenkin spontaaneihin tilanteisiin.
Lisäksi puhelimen kompakti koko ja linssin sijainti tekevät siitä ihanteellisen esimerkiksi ahtaissa paikoissa kuvaamiseen sekä matalien kuvakulmien hyödyntämiseen.
Kännykällä saa kätevästi myös muun muassa panoraamakuvia. Kuviin voi lisätä viimeisen silauksen sovelluksilla, kuten Lightroomilla, Snapseedillä ja Adobe Photoshop Cameralla.
Mitä huomioida, kun valitsee kuvaamiseen soveltuvaa puhelinta?
Kun olet hankkimassa uutta puhelinta, älä tuijota pelkkiä megapikseleitä. Keskity kennon kokoon ja yksittäisen pikselin kokoon, sillä ne vaikuttavat suoraan kuvan laatuun. Puhelimiin on saatavilla myös lisävarusteina erilaisia linssejä.
Varsinkin videokuvaajien kannattaa pohtia myös vakaimen käyttämistä.
Vinkit luontokuvaukseen
Kuvakulmat ja sommittelu
Pysähdy ennen kuvaamista. Mistä kulmasta haluat tallentaa kohteen? Etsi uusia kuvakulmia, jotka tuovat tuttuun aiheeseen tai maisemaan uutta perspektiiviä. Mistä kulmasta et yleensä katso kukkaa, puunrunkoa tai sammalta?
Etsi aiheita läheltä
Kauniita kuvia saa myös lähiluonnossa. Kotimatkan varrellakin on paljon kuvattavaa: vaikka kuura ikkunassa tai sieni tien laidalla. Ei siis tarvitse lähteä kauas, vaan kauneutta löytää yllättävän läheltä!
Tallenna myös sellaista, joka jää niin sanotusti selän taakse. Ei vain hyvää ja kaunista, vaan myös elämää, hakkuuaukioita ja kaupunkiluontoa.
Opi näkemään kauneutta ympärilläsi
Mikä sinua kiinnostaa? Mitä sinä haluaisit tallentaa? Opi näkemään ja hahmottamaan kauneutta ympärilläsi. Avain tähän on pysähtyminen luonnossa. Istahda vaikka kivelle ja annan maiseman ja yksityiskohtien avautua rauhassa.
Ole luova!
Kuvaa myös pilvisellä säällä tai sateella tai ota vaikka mustavalkokuvia luonnosta. Aurinkoisina iltoina on niin sanottu kultainen tunti, joka tekee kuviin lämmintä tunnelmaa. Kokeile kuvata vastavaloon: kohde irtoaa taustasta ja läpikuultavat kohteet kuten puut, päästävät valon kauniisti läpi.
Kuvaa myös hämärässä
Muista tukea puhelinta johonkin vakaaseen pintaan, kuten puun runkoon tai maata vasten, kun kuvaat hämärässä. Näin kuvista tulee mahdollisimman teräviä.
Kameran salama pilaa usein tunnelmaa, pärjäisitkö ilman?
Erotu tilannekuvilla
Ottaako sata muutakin kuvan samasta linnusta? Erotu dokumentoimalla omaa tekemistäsi. Kun julkaiset kuvia, lisää niihin tarinaa ja ehkä musiikkiakin.
Kultainen leikkaus ja muu sommittelu
Kultainen leikkaus toimii. Pohdi, missä kulkevat kuvassa olevat silmää ohjaavat linjat. Missä ovat kuvan kiintopisteet eli ne pisteet, joihin silmä ohjautuu?
Opettele sommittelun perusasioita, silmä oppii nopeasti tekemään oikeanlaisen sommittelun automaattisesti.
Tuo syvyyttä kuvaan
Kun kuvan etualalla on elementtejä, kuva saa syvyyttä. Jos haluat kuulla lisää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:stä, suuntaa linssisi tänne: https://luontokuva.org/
Kännykkäkuvat ovat luontokuvausharrastajan ja Luontoliiton somevastaavan Riina Pippurin esimerkkejä tältä kesältä.