Veeti Sarajärvi, 17, otti talvikorttien ihastuttavat lintukuvat: “Metsän asukkien kohtaaminen ja ikuistaminen on minulle ykkösjuttu kuvaamisessa.”

Veeti Sarajärvi valittiin Luontoliiton ja Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n järjestämän valokuvakilpailun toiseksi voittajaksi. Hänen mukaansa luonnon rauhassa on helppo palautua ja ladata akkuja.

Millainen suhde luontoon sinulla on? 

Asun maalla, ja esimerkiksi luonnossa retkeily, marjastus ja kalastus ovat tulleet jo pienenä lapsena tutuiksi luonnollisena osana normaalia arkea ja elämää. Tärkeimmät harrastukseni ovat kalastaminen, vaeltaminen, retkeily ja luontokuvaaminen. Näitä harrastuksia on helppo myös yhdistää: kalalle lähtiessäni saatan napata kamerarepun ja eväät mukaan tarkoituksena tehdä luonnossa sitten mitä mieli tekee. 

Mikä on paras luontoon liittyvä muistosi? 

On vaikea valita. Voisin valita aikaisen kevätaamun, kun makasin teltassani kuunnellen muutaman metrin päässä voimiaan mittelevien teerien voimakasta ja melkeinpä hypnoottista pulinaa ja suhahtelua. 

Voisin myös valita hetken, kun Kaldoaivin erämaan yöttömässä yössä, järven rannalla samoillessani suopöllö hyppäsi jaloistani ja jäi kiertelemään muutaman metrin säteellä syvälle silmiin tuijottaen. 

Tunnetasolla ja kokemuksellisesti rikkaita hetkiä arjen keskellä ovat myös tilanteet, kun olen kauniina talvipäivinä kamera kädessäni linturuokinnalla katsellut lähellä pyrähteleviä pieniä tiaisia ja elänyt vain hetkessä unohtaen kaikki maailman murheet. 

Milloin aloitit luontokuvaamisen? Mikä tai kuka innoitti siihen? 

Syksyllä 2022 ostin ensimmäisen oman “kunnon” kamerani. Se oli kompaktikamera, josta löytyi 600 millimetrin vastaava polttoväli. Sen avulla pääsin lintukuvaukseen kunnolla sisälle. Kameran perusasetukset olin kuitenkin jo oppinut siskoltani vuosia sitten. 

Usein tuntuu, että monet kuvaajat ovat aloittaneet räväkästi ja nopeasti innostuen. Itse olen aloittanut luontokuvaamisen hieman rauhallisemmalla tahdilla, eikä minulla oikeastaan ole ollut mitään valtavaa alkuinnostusta. 

Millaisilla välineillä kuvaat? 

Minulla on ollut reilu vuoden nyt käytössä lintukuvaukseen Canon EOS 6D Mark II -kamera ja Tamron 150–600 mm G2 -linssi. Lisäksi minulla on yleiskuvaukseen Tamron 24–70 mm 2.8 G2 -linssi. 

Mitä kuvaat mieluiten?  

Vaelluksilta ja muilta reissuilta kertyy paljon monenlaisia kuvia, myös maisemia. Mieluiten kuvaan kuitenkin lintuja ja metsän eläimiä. Metsän asukkien kohtaaminen ja ikuistaminen on minulle ykkösjuttu kuvaamisessa.  

Veetin runollinen kuva koskikarasta löytyy Luontoliiton tämänvuotisista talvikorteista.

Mitä haaveita tai tavoitteita sinulla on luontokuvaamiseen liittyen? 

Olisi upeaa nähdä ja päästä kuvaamaan ilves, susia ja karhuja samoin. Linnuista erityisesti pöllöt kiehtovat minua, ja niitä haluaisin ehdottomasti päästä kuvaamaan enemmänkin. Haaveilen myös siitä, että saisin otettua hyviä kuvia, joista voisi vaikka teettää tauluja. 

 Mitä vinkkejä antaisit luontokuvaamisesta kiinnostuneille lapsille ja nuorille? 

Lintujen ja muiden eläinten kuvaaminen vaatii hieman kärsivällisyyttä. Varsinkin alussa olla vaikea löytää kuvattavaa ja päästä riittävän lähelle kohdetta. Ei siis kannata pettyä, jos metsässä liikkuessa ei heti tule poseeraavaa karhua vastaan.  

Yleensä helpoin tapa päästä kuvaamaan lintuja ja eläimiä lähietäisyydeltä on kuvata niitä ruokinnalla. Omaan pihaan voi laittaa talviruokinnan pikkulintuja ja oravia varten. Kannattaa myös höröstellä, jos lähialueella olisi valmiita ruokintapaikkoja, jonne voisi luvan kysyttyä mennä kuvaamaan. 

Kun jakaa kuviaan somessa, on tärkeää tiedostaa siihen liittyvät riskit. Ei kannata antaa liikaa painoarvoa kuvien saamalle näkyvyydelle, koska tykkäysten määrään keskittyminen voi vähentää luontokuvaamisen rentouttavaa vaikutusta.  

Mikä on mielestäsi parasta luontokuvaamisessa, entä mikä haastavinta?

Parhaita hetkiä ovat sellaiset, kun olen päässyt kohtaamaan lähietäisyydeltä jonkin eläimen ja saanut otettua siitä hyvän kuvan. Erityisesti ennalta-arvaamattomat kohtaamiset jäävät vahvoina mieleen.  

Nisäkkäiden kuvaaminen tuntuu olevan haastavampaa kuin lintujen kuvaus. Olen yrittänyt kuvata ketun pentuja monta kertaa enkä ole kertaakaan onnistunut. Ketut ja muut eläimet ovat arkoja täällä maalla. 

Lisää Veetin luontokuvia löydät Instagramista @veeti.sarajarvi 


Luontoliiton talvikorteilla kerätään varoja lasten ja nuorten ympäristökasvatusta ja -toimintaa varten.

Sähköiset joulukorttimme ovat nyt saatavilla: https://luontoliitto.fi/tuote/luontoliiton-talvikortit/
Tee vähintään 10 euron lahjoitus ja lähetämme sinulle linkin, jonka kautta voit ladata valitsemasi kortin omalle laitteellesi. 

Lue myös Luontoliiton muita uutisia

Rovaniemellä alkaa luontokerho

3–5-luokkalaisille suunnattu maksuton luontokerho kokoontuu keskiviikkoisin pääsääntöisesti Valdemarin rannassa ja lähiympäristössä. Ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä, ja mukaan mahtuu 6–12 kerholaista.

Lue lisää

Kiitos tuestasi

Allekirjoituksesi on vastaanotettu. Toimitamme vetoomuksen pian sen vastaanottajalle. Yhdessä voimme toimia äänenä ja voimana luonnon puolesta!

Jaa vetoomus myös somessa:

Voit tukea Luontoliiton arvokasta työtä myös lahjoittamalla.

Vahvistamme vuosittain tuhansien lasten ja nuorten luontosuhdetta järjestämällä luontokerhoja ja -leirejä sekä rakastettuja kouluvierailuja joka puolella Suomea. Luontoliiton valtakunnalliset toimintaryhmät toimivat hupenevien metsien, uhanalaisen suden, padottujen virtavesien, haavoittuvan Itämeren ja kuumenevan ilmaston puolesta. Voit tehdä yleislahjoituksen tai kohdentaa tukesi suoraan haluamallesi toimintaryhmälle.

Haluatko mukaan Luontoliiton toimintaan?

Kiinnostaako sinua saaristoluonnon ennallistaminen tai virtavesien vapauttaminen? Haluatko suojella metsiä tai susia? Toimia kouluvierailijana tai kirjoittaa tärkeistä aiheista?

Haluatko tilata sähköisen uutiskirjeemme ja pysyä ajan tasalla Luontoliiton toiminnasta ja tapahtumista?
Voit peruuttaa uutiskirjeen milloin tahansa jokaisesta sähköpostikirjeestämme löytyvästä linkistä.