10 vinkkiä: koe talvinen luonto yhdessä lasten kanssa

Kuvassa lapset ovat kuusen alla nauttimassa luonnosta

Pimeys ja kylmyys eivät ole syy sisällä pysymiseen tai talviunille vaipumiseen, päinvastoin. Ulkoilu virkistää ja parantaa niin henkistä kuin fyysistä hyvinvointia.

Luontoliitto kokosi 10 vinkkiä, mitä ulkona voi tehdä lasten kanssa talvisin. Pue lämpimästi – ja ulos siitä!

1. Vieläkö löytyy sieniä?

Pue kumisaappaat ja ota kori kainaloon. Suppilovahverot kestävät pientä pakkastakin, joten niitä voi poimia pitkälle talveen. Sienestämisestä tulee osa arkea, kun lasta opettaa pienestä pitäen, mitä koriin saa nostaa ja mitä ei.

2. Piknik

Kyllä, piknikille voi lähteä talvellakin. Pakkaa mukaan evästä ja kosteudenkestävä takamuksenalunen. Ehkä kerrotte tarinoita retkellä? Millaisia luontomuistoja sinulla on? Osaatko kertoa lapsille, millaisia suomalaisen muinaisuskonnon metsän henget olivat?

Kun lämpömittari laskee alle viiden plusasteen, punkit ja hirvikärpäsetkään eivät enää kiusaa. Voi ihan rauhassa istuutua vaikka heinikkoon.

3. Taskulampun valossa

Hämärässä on jännittävää seikkailla, kun taskulampun valokeila valaisee yhden kohdan kerrallaan. Mitä jää pensaikon varjoon? Miltä näyttävät puiden latvat alhaalta valaistuna?

Kenen kiiluvat silmät näkyvät niityn kulmalla?

4. Lintujen bongausta

Syksyllä yli 100 miljoonaa muuttolintua lähtee lämpimään. Syysmuutto on kiivaimmillaan syys–lokakuussa, mutta osa linnuista jää kanssamme kaamokseen. 

Mitä lintuja näette metsässä? Millaisia vieraita ilmestyy lintulaudalle? Jos lintulautaa ei vielä ole, ehkä voisitte askarrella sellaisen! Ihmisten tarjoama talviruokinta voi olla monelle siivekkäälle selviytymisen ehto. Talvella voi askarrella linnunpönttöjäkin, jos nikkarointikärpänen puree.

5. Tähtihetki

Kun illat pimenevät, tähtitaivas syttyy loistoon. Tunnistakaa tähtiä ja tähtikuvioita. Bongatkaa tähdenlentoja. Jos kaapista löytyy kaukoputki, kurkkikaa kuun pintaa.

Joinain päivinä voi nähdä vaikka revontuliakin!

6. Osallistu Luontoliiton Talviseurantaan

Talviseurannassa tarkkaillaan talven etenemistä: lumi- ja jäätilanneetta ja talven eläinlajeja. Havainnot lähetetään tutkijoille, joten Talviseurantaan osallistumalla voi auttaa muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutusten tutkimista.

Talviseuranta on tarkoitettu ihan kaikille luonnosta kiinnostuneille. www.talviseuranta.fi

7. Jälkiä lumessa

Tunnistatko eläimet jäljistä? Tai ehkäpä kakkakikkareista? Ryhtykää salapoliiseiksi ja tutkailkaa, mitä eläinlajeja lähiluonnossa on kulkenut.

8. Välkkyjen hommaa

Jos heijastin ei vielä heilu hihassa, on aika laittaa hihat heilumaan. Heijastimen voi ripustaa hihansuihin, reppuihin, takinhelmoihin tai lahkeeseen.

Testatkaa, mikä merkitys heijastimella on: miten hyvin näkee ihmisen taskulampulla ilman heijastinta ja heijastimen kanssa. Tulos on hyvin valaiseva!

Pst. Muista laittaa koirakaverillekin heijastin.

9. Kuunnellaan ääniä

Koe luonto kaikin aistein. Ota yhden retken teemaksi äänet. Alkutalvi tuo mukanaan rauhoittavan äänimaiseman. Pakkanen rapisee jalkojen alla. Mitä lintuja kuulet? Rätiseekö jäätyvän lammen pinta? Millainen ääni kajahtaa jääpuikosta?

10. Nauti kylmästä ja liiku

Talvella voi harrastaa monenlaista liikuntaa ja saada samalla raikkaan hapekasta ilmaa. Hiihdä, luistele, kävele, lumikävele tai rakenna lumilinnaa ulkona. Rohkeat voivat uida luonnonvesissä ja antaa kylmyyden tehdä taikojaan.  

Raikas ilma ja luonnossa vietetty aika auttaa ylläpitämään vireyttä ja mielialaa pimeänä talvikautena. <3

Luontoliitto toivottaa ihania ulkoiluhetkiä!

Lue myös Luontoliiton muita uutisia

L.I.E.D. -sävellyskilpailun 15 finalistia julki 

L.I.E.D. -sävellyskilpailun finaaliteokset kuullaan nuorten lied-parien esityksinä finaalikonsertissa lauantaina 23.11.2024 Helsingin konservatorion konserttisalissa. Luontoliiton sponsoroimassa sarjassa haettiin suomenkielisiä, luonnosta inspiraationsa saavia liedejä alle 10-vuotiaiden esitettäväksi.

Lue lisää

Hae mukaan metsäkartoitusopintopiiriin!

Haluatko oppia yhdessä konkreettista ja vaikuttavaa luonnonsuojelutyötä? Tutustua metsien kiehtovaan lajistoon ja kokea yhdessä kartoitusretkiä? Tiesitkö, että kartoittamalla metsän voit suojella sen? Hae mukaan Metsäryhmän metsäkartoitusopintopiiriin 3.11. mennessä!

Lue lisää

Kiitos tuestasi

Allekirjoituksesi on vastaanotettu. Toimitamme vetoomuksen pian sen vastaanottajalle. Yhdessä voimme toimia äänenä ja voimana luonnon puolesta!

Jaa vetoomus myös somessa:

Voit tukea Luontoliiton arvokasta työtä myös lahjoittamalla.

Vahvistamme vuosittain tuhansien lasten ja nuorten luontosuhdetta järjestämällä luontokerhoja ja -leirejä sekä rakastettuja kouluvierailuja joka puolella Suomea. Luontoliiton valtakunnalliset toimintaryhmät toimivat hupenevien metsien, uhanalaisen suden, padottujen virtavesien, haavoittuvan Itämeren ja kuumenevan ilmaston puolesta. Voit tehdä yleislahjoituksen tai kohdentaa tukesi suoraan haluamallesi toimintaryhmälle.

Haluatko mukaan Luontoliiton toimintaan?

Kiinnostaako sinua saaristoluonnon ennallistaminen tai virtavesien vapauttaminen? Haluatko suojella metsiä tai susia? Toimia kouluvierailijana tai kirjoittaa tärkeistä aiheista?

Haluatko tilata sähköisen uutiskirjeemme ja pysyä ajan tasalla Luontoliiton toiminnasta ja tapahtumista?
Voit peruuttaa uutiskirjeen milloin tahansa jokaisesta sähköpostikirjeestämme löytyvästä linkistä.