Metsästysharrastus ei ole riittävän painava syy poiketa luontodirektiivissä asetetusta eläinlajien tiukasta suojelusta. Tämän osoittavat useat korkeimman hallinto-oikeuden päätökset, joissa tiukasti suojeltujen lajien, kuten suden, karhun ja ilveksen, kannanhoidolliset metsästysluvat on keskeytetty ja todettu lainvastaisiksi.
Maa- ja metsätalouministeriö ei ole tyytyväinen korkeimman hallinto-oikeuden suurpetojen tiukan suojelun laintulkintaan ja on hiljattain asettanut asiantuntijatyöryhmän, jonka tehtävänä on sujuvoittaa suurpetojen kannanhoidollisten poikkeuslupien mahdollistamista. EU-tasolla ministeriö vaatii suurpetojen suojeluaseman heikentämistä EU:n luontodirektiivissä.
Luontoliiton susiryhmä muistuttaa, että viranomaisten tehtävänä ei ole löytää perusteita metsästää suurpetoja, vaan suojella luonnon monimuotoisuutta ja tukea ihmisen ja suurpetojen välistä rinnakkaiseloa.
Suurin osa suomalaisista ei metsästä ja haluaa, että suurpedoilla on mahdollisuus elää lajille luontaista elämää. “Susikysymyksen osalta olemme huolissamme siitä, että keskustelua on ohjannut suurelta osin metsästysintressit. Ministeriön tavoitetta mahdollistaa susien ja muiden suurpetojen huvimetsästys ei pidä hyväksyä“, sanoo Luontoliiton susiryhmän puheenjohtaja Mari Nyyssolä-Kiisla
Suomen susikanta on liian pieni säilyäkseen geneettisesti elinvoimaisena; ahma on edelleen erittäin uhanalainen laji; ilves- ja karhukannat ovat taantuneet viime vuosina liiallisesta metsästyksestä johtuen. Suurpetojen kannanhoidollinen metsästys ei ole nykyaikaisen ekologisen ymmärryksen mukaista, ja se on ristiriidassa luontokadon pysäyttämisen kanssa.
Sen sijaan, että etsittäisiin laista näiden lajien metsästämisen mahdollistavia porsaanreikiä, tarvitsemme ministeriön, joka toimii luontokadon pysäyttämiseksi ja levittää asiapitoista tietoa suurpetojen merkityksestä ekosysteemeille.
Euroopan parlamentin tilaaman tutkimuksen mukaan (“Large Carnivore Management Plans of Protection: Best Practices in EU Member States”) “Metsästyksen käyttö susipopulaatioiden hallinnassa on osoittautunut tehottomaksi ja jopa haitalliseksi kotieläinvahinkojen estämisessä.”
Euroopan komission perusteellinen analyysi korostaa kohdistamattoman tappamisen tehottomuutta seuraavasti: “kohdistamaton tappaminen (l. metsästys) ei vaikuta vähentävän susihyökkäyksiä kotieläimiä kohtaan, ellei sitä tehdä niin laajamittaisesti, että se tosiasiallisesti vähentää susikannan tiheyttä laajoilla alueilla.” Tämäntyyppinen metsästys ei kuitenkaan olisi yhteensopiva luontodirektiivin tavoitteiden kanssa, ja sen tuomitsee nykyään myös suuri osa Euroopan kansalaisista.
Suurpetojen aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisy ei-tappavilla keinoilla ja ihmisen toiminnan sopeuttaminen rinnakkaiseloon ovat osoittautuneet tehokkaiksi tavoiksi välttää kohtaamisia ja konflikteja suurpetojen kanssa. Lisäksi, usein toistuva väite että suurpedot vaarantaisivat yleistä turvallisuutta, ei kestä kriittistä tarkastelua.
Luontoliiton susiryhmä järjestää mielenosoituksen suden ja muiden suurpetojen puolesta maa- ja metsätalousministeriön edessä perjantaina 17.5. kello 13.00 (Hallituskatu 3 A). Mielenosoituksessa vaaditaan ministeriötä lopettamaan suurpetojen tappamiseen keskittyvä suurpetopolitiikka.
Tervetuloa mukaan vaikuttamaan!
#LopettakaaPetovaino
#EläköönSuurpedot
#LuontoliitonSusiryhmä
#Luontoliitto
Lisätiedot:
susiryhma@luontoliitto.fi
luontoliitto.fi/susiryhma