Kevät saapui vauhdilla, valkovuokot kukkivat suuressa osassa Etelä-Suomea!

Luontoliiton Kevätseurantaan saatiin viime viikonloppuna runsaasti havaintoja alkukevään kukista. Myös niissä pörrääviä kimalaisia ja muita hyönteisiä, kuten hyttysiä, on havaintojen perusteella enenevissä määrin. 

Tavanomaista kylmempi huhtikuu taittui toukokuuhun, ja lämpimämpi ajanjakso herätteli hyönteisiä ja sai koivunlehdet puhkeamaan. Viime viikonloppu oli jo kuudes Luontoliiton Kevätseurannan seurantaviikonloppu, jona kerättiin havaintoja tutuista kevätlajeista. Näihin lukeutuu muun muassa koivu, jonka lehtien puhkeamista seurataan innolla – ovathan hiirenkorvat monelle tuttu ja odotettu kevään merkki. 

Viikonloppuna Kevätseurantaan saatiin jo runsaammin havaintoja kukista: Ensimmäiset kielot kukkivat, ja iloisenkeltaisia rentukoitakin on havaittu eri puolilla eteläistä Suomea, länsirannikolta Pohjois-Savoon. Äitienpäivän kukkana tuttu valkovuokkokin on aloittanut kukintansa juuri sopivasti, Kevätseuranta-havaintojen perusteella ainakin Kuopiota myöten. Tämänvuotisen Kevätseurannan teemalajin käenkaalin eli ketunleivän kukintaa saadaan vielä odottaa suuressa osassa Suomea. 

“Näin viileän kevään ja pitkältä tuntuneen talven jälkeen on ihanaa iloita keväisen luonnon heräämisestä. Siilihavaintojen ohella minua ilahduttavat etenkin kaikki alkukevään kukkivat kasvit, jotka tarjoavat nyt kimalaisille ja muille pölyttäjille ravintoa”, iloitsee Kevätseurantakoordinaattori Lilli Tikkanen

Keväthavaintoja tehty yli 3000 

Luontoliiton Kevätseurantaan on lähetetty tähän menneessä jo hieman yli 3100 havaintoa eri puolilta Suomea – Hangosta Utsjoelle. Kevätseuranta-kampanja jatkuu aina kesäkuun alkuun saakka, joten vielä ehtii mukaan havainnoimaan, ihan omaksi ilokseen tai osallistuakseen kansalaistieteen tekemiseen. 

“Äitienpäivänä voi poimittujen kukkien sijaan antaa lahjaksi yhteisen retken ja lähteä eväiden kanssa ihastelemaan valkovuokkoja ja kevääseen heräilevää metsää!” kehottaa Tikkanen. 

Lisätietoa Kevätseurannan lajeista ja havaintojen ilmoittamisesta löytyy osoitteesta kevatseuranta.fi  

Lisätiedot:  

Lilli Tikkanen, Kevätseurantakoordinaattori,   
puh. 044 338 1543  
lilli.tikkanen@luontoliitto.fi  

Teija Peura, Luontoliiton ympäristökasvatuspäällikkö  
puh. 044 045 8898   
teija.peura@luontoliitto.fi  

www.kevatseuranta.fi 
Instagram @kevatseuranta  
Facebook @kevatseuranta  
#kevätseuranta   

Kevätseuranta on yksi Luontoliiton pitkäaikaisimmista kampanjoista — seurantaa on tehty yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1976. 

Lue myös Luontoliiton muita uutisia

Luontoliiton susiryhmä ja Suomen eläinoikeusjuristit ry: Maa- ja metsätalousministeriön suurpetopolitiikka ei ole lain hengen mukaista

Suurpedot kuten susi, karhu ja ilves kuuluvat EU:n luontodirektiivin (92/ 43/ETY) liitteen IV tiukasti suojeltuihin lajeihin. Tiukasti suojeltujen lajien tahallinen tappaminen (metsästys) on kiellettyä luontodirektiivin artiklan 12 perusteella. Suurpetojen tappaminen tulisi sallia vain tapauskohtaisesti ja erittäin poikkeuksellisissa tilanteissa, mikäli mitään muita vaihtoehtoja ei ole.

Lue lisää
osallistu valokuvauskilpailuun -teksti ja kettu

Osallistu luontokuvakilpailuun ja voita 300 euroa 

Luontoliitto ja Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry järjestävät alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille oman luontokuvakilpailun. Kisan voittaja saa 300 euron rahapalkinnon, ja hänen kuvistaan teetetään Luontoliitolle viisi joulukorttia. Osallistumisaikaa on 13.10. asti.

Lue lisää
Luontokuvia voi ottaa myös kännykällä.

Luontokuvaus kännykällä – parhaat vinkit

Luontokuvaukseen ei tarvita aina järjestelmäkameraa. Kännykälläkin voi ikuistaa luonnon kauneutta! Luontoliitto järjesti jäsenilleen maksuttoman luontokuvaus kännykällä -webinaarin torstaina 4.9. Webinaarin veti luontokuvaaja, yksi Suomen kysytyimmistä

Lue lisää

Kiitos tuestasi

Allekirjoituksesi on vastaanotettu. Toimitamme vetoomuksen pian sen vastaanottajalle. Yhdessä voimme toimia äänenä ja voimana luonnon puolesta!

Jaa vetoomus myös somessa:

Voit tukea Luontoliiton arvokasta työtä myös lahjoittamalla.

Vahvistamme vuosittain tuhansien lasten ja nuorten luontosuhdetta järjestämällä luontokerhoja ja -leirejä sekä rakastettuja kouluvierailuja joka puolella Suomea. Luontoliiton valtakunnalliset toimintaryhmät toimivat hupenevien metsien, uhanalaisen suden, padottujen virtavesien, haavoittuvan Itämeren ja kuumenevan ilmaston puolesta. Voit tehdä yleislahjoituksen tai kohdentaa tukesi suoraan haluamallesi toimintaryhmälle.

Haluatko tilata sähköisen uutiskirjeemme ja pysyä ajan tasalla Luontoliiton toiminnasta ja tapahtumista?
Voit peruuttaa uutiskirjeen milloin tahansa jokaisesta sähköpostikirjeestämme löytyvästä linkistä.