Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta Luontoliiton susiryhmän perustamisesta. Maaliskuussa 1994 joukko suden asemasta huolestuneita nuoria oli palaamassa Perhosta, jossa oli juuri ammuttu vanha, takajalkansa loukannut naarassusi ja viisi koirasutta. Salamajärven kansallispuiston liepeillä liikkunut lauma oli käyttäytynyt häiritsevästi, ja kun lupa neljän koirasuden tappamiseen oli myönnetty, Perhoon saapui parisataa innokasta metsästäjää – osa pääkaupunkiseudulta asti.
Alueen susista huolestuneet aktivistit järjestivät WWF:n avustamana Perhon susihiihdon, jonka tarkoituksena oli suojella susia ja selvittää, mistä oikein oli kysymys, sillä Perhon koirasusiin liittyi paljon huhuja ja väärää tietoa. Paikan päällä Perhossa he havaitsivat salametsästystä ja lupaehtojen vastaista toimintaa, kuten moottorikelkkojen käyttöä jahdissa. Aktivistit totesivat suden tarvitsevan oman eturyhmänsä.
“Päätimme perustaa susiryhmän, kun huomasimme, että meillä ei yksittäisinä henkilöinä ollut mitään vaikutusvaltaa susipolitiikkaan ja että lupaehdoista ja muista säännöistä ei pidetty kiinni. Meistä oli väärin, että vain metsästäjätahot pystyivät vaikuttamaan Suomen susipolitiikkaan”, kertoo susiryhmän perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja, biodiversiteettiasiantuntija Riku Lumiaro.
Juhlavuotta leimaa huoli suden tulevaisuudesta
Susiryhmän 30 vuotisen taipaleen aikana susikannat ovat metsästyssuojan ansiosta elpyneet muissa Euroopan maissa – suuremmasta väestötiheydestä huolimatta. Suomessa susi on edelleen uhanalainen, ja suurin syy uhanalaisuuteen on metsästys.
”Vaikka susien määrä on maltillisesti kasvanut viimeiset 30 vuotta, Suomen susikanta on liian pieni säilyäkseen geneettisesti elinvoimaisena. Maa- ja metsätalousministeriön pääsääntöisesti metsästäjien etuja ajava suurpetopolitiikka, Suomen riistakeskuksen löyhän poikkeuslupapolitiikan jatkaminen ja salametsästyksen torjuntatoimien riittämättömyys ovat jättäneet meille heikon ja pienen susikannan”, kertoo Luontoliiton suurpetovastaava Francisco Sánchez.
Petoeläimillä on keskeinen rooli ekosysteemien tasapainon ja monimuotoisuuden ylläpitämisessä. Niiden suojelu metsästykseltä on välttämätöntä luonnon köyhtymisen estämiseksi.
Tavoitteena vähentää vihaa ja tarpeetonta pelkoa
Luontoliiton susiryhmä on koko olemassaolonsa ajan pyrkinyt vaikuttamaan susiasenteisiin jakamalla faktatietoa suurpetojen merkityksestä ekosysteemeille sekä tavoista ehkäistä ihmisten ja villieläinten välisiä konflikteja. Susiryhmä on edistänyt rinnakkaiseloa suurpetojen kanssa esimerkiksi osallistumalla kotieläimiä suojaavien petoaitojen rakentamiseen, järjestämällä jälkiretkiä ja kouluttamalla susilähettiläitä. He kiertävät kouluissa keskustelemassa susista biologisena lajina, suteen liittyvistä myyteistä sekä sudensuojelusta. Vierailut ovat kouluille maksuttomia.
”Paljon onnea 30-vuotiaalle susiryhmälle! Enpä tuolloin vuonna 1994 olisi voinut kuvitella, että silloisesta toimintaryhmästämme syntyy pysyvä sudensuojelun liike, joka on edelleen tarpeellinen ja elinvoimainen. Olisipa susikantammekin pian elinvoimainen! Pitkä työ on vielä edessä, jotta suden arvo ja asema osana suomalaista metsäluontoa tunnustetaan ja susilaumat saavat elää maassamme niille luontaista elämäänsä”, toivoo FT, ympäristöfilosofian dosentti Leena Vilkka.
Juhlavuotenaan susiryhmä järjestää tapahtumia, retkiä ja talkoita. Toivotamme toiminnasta kiinnostuneet tervetulleiksi uusien iltaan torstaina 16.5. kello 18.00 Helsingin keskustakirjasto Oodiin. Susiryhmä järjestää mielenosoituksen maa- ja metsätalousministeriöllä perjantaina 17.5. kello 13.00. Mielenosoituksessa vaaditaan ministeriötä lopettamaan suden tappamiseen keskittyvä suurpetopolitiikka.
Voit muistaa Luontoliiton susiryhmän tekemää pitkäjänteistä työtä erittäin uhanlaisen suden ja muiden suurpetojen hyväksi tekemällä lahjoituksen osoitteessa https://luontoliitto.fi/lahjoita-luonnolle/ Valitse kohteeksi susiryhmä. Lämmin kiitos tuestasi!
Susiryhmä 30 vuotta -kuva: Marjut Anttilainen
Lisätietoja:
Francisco Sánchez Molina
Suurpetovastaava
Luontoliiton susiryhmä
+358 44 516 6227
francisco.sanchez@luontoliitto.fi