Kouluvierailijahaku kevät 2025

   

Kiinnostavatko sinua ympäristökasvatus ja luonto- ja ympäristöasiat? Haluaisitko tehdä keikkatyötä nuorten ympäristökasvattajana, auttaa koululaisia havaitsemaan omia vaikutusmahdollisuuksiaan tai herätellä kansalaistoimintaan? Kouluttaudu Luontoliiton kouluvierailijaksi!  

Luontoliiton kouluvierailijana pääset tekemään käytännön ympäristökasvatustyötä kouluissa. Kouluvierailijat kiertävät kouluissa tutustuttamassa lapsia ja nuoria suomalaiseen luontoon ja ympäristöaiheisiin kertomalla, yhdessä keskustellen ja erilaisten toiminnallisten harjoitusten avulla.   

Vierailujen teemat 

Luontoliitto järjestää Itämeri-, ilmastonmuutos ja luontokato-, metsä- ja suurpetoaiheisia kouluvierailuja. Tutustu vierailujen teemoihin tarkemmin kotisivuillamme  www.luontoliitto.fi/kouluvierailut.    

Koulutamme tänä keväänä Itämeri-kouluvierailijoita (noin 10–15) ja Haavoittuva monimuotoisuus – ilmastonmuutos ja luontokato –vierailijoita (noin 10–15).  

Itämeri-vierailut: 

Itämeri-vierailulla tutustutaan ihmeelliseen Itämereen ja sen kiehtovaan vedenalaiseen eliömaailmaan. Vierailulla tarkastellaan Itämeren ainutlaatuisuutta ja haavoittuvuutta ja mietitään, miten jokainen voi itse toimia Itämeren puolesta. Itämeri-vierailuja järjestetään peruskoulun 4.–9. luokille, lukioille ja ammatillisille oppilaitoksille. Vierailut järjestetään yhteistyössä John Nurmisen säätiön kanssa.  

Haavoittuva monimuotoisuus -vierailut: 

Haavoittuva monimuotoisuus -vierailuilla käsiteltäviä teemoja ovat ilmastonmuutos ja luontokato, ympäristötunteet, toiveikkaammat tulevaisuudenkuvat sekä ympäristövaikuttaminen. Kohderyhmänä ovat yläkoulut, toisen asteen oppilaitokset sekä nuorisotyö eri puolilla Suomea. Vierailumateriaali on kaksiosainen, eli samassa koulussa voidaan käydä kahdesti noin 90 minuutin mittaisella vierailulla.  

Hakijan on valittava toinen teemoista, eli molempiin ei voi kouluttautua samalla koulutuskaudella. Yhden vierailuaiheen tultua tutuksi, voit kouluttautua myös uusiin aiheisiin myöhemmillä koulutuskausilla. 

Työn luonne   

Kouluvierailijan ei tarvitse olla aiheen asiantuntija, mutta pohjatietoa aiheesta on hyvä olla esim. oman koulutuksen tai harrastuneisuuden kautta. Kiinnostus ja innostus asiaa kohtaan sekä halu tarjota lapsille ja nuorille uusia näkökulmia ovat tärkeitä kouluvierailijan ominaisuuksia. Vierailuilla käytetään Luontoliiton valmiita vierailumateriaaleja, joihin tutustutaan koulutuksissa. 

Työ sopii erinomaisesti tehtäväksi esimerkiksi opintojen ohella. Kouluvierailu on keikkatyötä, eikä vierailija sitoudu tiettyyn tuntimäärään. Toivomme kuitenkin koulutuksiin osallistuvien tekevän vähintään viisi vierailua lukukauden aikana. Vierailuja voi tehdä itselleen sopivaan tahtiin omissa lähikouluissa ja etänä. Aktiivinen vierailujen tekeminen vaatii myös omaa vaivannäköä kouluille suunnatuissa yhteydenotoissa. 

Kouluvierailijoiden pitämät tunnit tukevat opetussuunnitelmien kestävän kehityksen ja aktiivisen kansalaisuuden aihekokonaisuuksia. Kouluvierailijana edustat myös Luontoliittoa ja sen arvoja.   

Palkkio   

Pidetyistä vierailuista maksetaan kouluvierailijalle palkkio 12 €/alkava 30 min. Suosituspituisesta 90 minuutin vierailusta maksetaan siis 36 €:n suuruinen palkkio. Lisäksi julkisen liikenteen kohtuulliset matkakulut tai (perustellusta syystä) autolla kulkeminen koululle korvataan. Vierailijoille ei makseta palkkiota valmistautumiseen käytettävästä ajasta. 

   

KOULUTUKSET KEVÄÄLLÄ 2025  

Kouluvierailijaksi haluavan tulee käydä kouluvierailijan peruskoulutus (n. 2 h) sekä valitun teeman mukaiset teemakoulutukset. Itämeri-kouluvierailu on yksiosainen 90-minuutin kokonaisuus, joten teemakoulutuksia on yksi. Haavoittuva monimuotoisuus –kouluvierailu on kaksiosainen 2x90min kokonaisuus, joten teemakoulutuksia täytyy käydä kaksi. 

Itämeri-kouluvierailijan koulutuspolku: 

  • Peruskoulutus (n. 2h) 
  • Itämeri-teemakoulutus (n. 3h) 

Haavoittuva monimuotoisuus –vierailijan koulutuspolku: 

  • Peruskoulutus (n. 2h) 
  • Haavoittuva monimuotoisuus Osa 1 (n. 3h) 
  • Haavoittuva monimuotoisuus Osa 2 (n. 3h) 

Koulutusten jälkeen voit halutessasi osallistua vapaaehtoiseen etäharjoitukseen. 

KOULUTUKSET


Lähikoulutuspäivä
Peruskoulutus + Itämeri TAI Haavoittuva monimuotoisuus Osa1
La 8.2. klo 11-17:30
Luontoliiton Hämeenpiirin toimisto, Pyhäjärvenkatu 5B, Tampere

Kouluvierailijoiden lähikoulutuspäivässä käydään läpi kaikille yhteinen kouluvierailijoiden peruskoulutus. Tämän jälkeen jakaudutaan Itämeri-teemakoulutukseen ja Haavoittuva monimuotoisuus Osa 1 -koulutukseen.

Matkakulut koulutukseen korvataan Luontoliiton jäsenille. Tutustu jäsenyyteen: Liity jäseneksi – Luontoliitto.

(Huom! Haavoittuva monimuotoisuus –vierailijaksi kouluttautuvan täytyy siis lähipäivään osallistumisen lisäksi suorittaa vielä Osa 2 etänä.)  

ETÄKOULUTUKSET 

 
Kouluvierailijoiden peruskoulutus   
Ti 4.2. klo 17–19, ETÄ   

Peruskoulutuksessa tutustutaan Luontoliittoon, kouluvierailijan rooliin, kouluissa toimimiseen sekä kouluvierailujen yleisiin käytäntöihin. Koulutuksen sisältö on yhteinen kaikkien teemojen vierailijoille. Koulutus järjestetään Teams-alustalla etänä. Peruskoulutuksen lisäksi vierailijan on käytävä teemakoulutus.   

Teemakoulutukset: Haavoittuva monimuotoisuus 
Osa 1 Ke 5.2. klo 17-19:30 

Osa 2 Ke 12.2. klo 17–19:30 

Haavoittuva monimuotoisuus –etäkoulutus järjestetään Teams-alustalla etänä kahtena arki-iltana. Koulutus on vuorovaikutteinen ja tarvitset osallistumiseen toimivan kameran ja mikrofonin. 

Teemakoulutus: Itämeri 

Ti 11.2. klo 17-19:30 

Itämeri-etäkoulutus järjestetään Teams-alustalla etänä yhtenä arki-iltana. Koulutus on vuorovaikutteinen ja tarvitset osallistumiseen toimivan kameran ja mikrofonin. 

TÄYDENNÄ OSAAMISTASI: 

Vapaaehtoinen etäharjoitus  

Ti 18.2. klo 17–19, ETÄ  

Vapaaehtoiseen etäharjoitukseen voivat osallistua koulutusten jälkeen molempien teemojen sekä lähi- että etäkoulutetut uudet vierailijat. Harjoituksessa jakaudutaan 23 hengen ryhmiin ja harjoitellaan esitys yhdessä läpi. Koulutuspäivinä ei ole aikaa harjoitella vierailun esittämistä yksitellen, joten tarjoamme halukkaille mahdollisuuden yhteiseen harjoitukseen koulutusten jälkeen. 
  

   

ILMOITTAUTUMINEN KOULUTUKSIIN   

   

Haku kevään koulutuksiin aukeaa keskiviikkona 8.1.2025 klo 10:00. Valitse yksi vierailuteema, jonka vierailijaksi haluat hakea. 

Itämeri-hakulomake: https://forms.office.com/e/GG6zizcENX 

Haavoittuva monimuotoisuus –hakulomake: https://forms.office.com/e/DaCzQjG8Qv 

Koulutuksiin osallistumalla olet valmis tekemään Luontoliiton Itämeri- tai Haavoittuva monimuotoisuus kouluvierailuja. Tutustu kouluvierailijan työnkuvaan ennen koulutukseen ilmoittautumista.   
   
Viimeinen hakupäivä on tiistai 21.1.2025. Vanhat kouluvierailijat ovat tervetulleita kertaamaan koulutusten sisältöjä tai tutustumaan uuteen vierailuteemaan. Koulutukset ovat mukaan valituille osallistujille maksuttomia.   

Ilmoitamme tiedon koulutukseen valituista torstaina 23.1.2025. Valintaan vaikuttavat alueellinen kattavuus, vierailujen tekemistä tukeva kokemus, kiinnostus ja osaaminen sekä hakujärjestys.   

Huom! Etäkoulutukset järjestetään Teams-verkkoalustalla, joka ei vaadi kirjautumista järjestelmään. Etäkoulutukset ovat vuorovaikutteisia ja osallistuaksesi tarvitset tietokoneen, jossa on toimiva kamera ja mikrofoni.   

Oletko jo Luontoliiton kouluvierailija? Toiminnassa mukana olevat vierailijat voivat halutessaan kouluttautua uuteen vierailuteemaan. Tällöin ei tarvitse ilmoittautua mukaan hakulomakkeella, vaan sähköpostitse kouluyhteistyövastaavalle 21.1. mennessä. 

 
   

Jäikö kysyttävää? Ota yhteyttä!  

Sofia Kaipainen 
Kouluyhteistyövastaava 
sofia.kaipainen@luontoliitto.fi 
040 820 7871 

Koulutukset toteutetaan yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa.

Paikka:
Alkaa:
8.1.2025
Päättyy:
21.1.2025
Jaa tapahtuma:

Kiitos tuestasi

Allekirjoituksesi on vastaanotettu. Toimitamme vetoomuksen pian sen vastaanottajalle. Yhdessä voimme toimia äänenä ja voimana luonnon puolesta!

Jaa vetoomus myös somessa:

Voit tukea Luontoliiton arvokasta työtä myös lahjoittamalla.

Vahvistamme vuosittain tuhansien lasten ja nuorten luontosuhdetta järjestämällä luontokerhoja ja -leirejä sekä rakastettuja kouluvierailuja joka puolella Suomea. Luontoliiton valtakunnalliset toimintaryhmät toimivat hupenevien metsien, uhanalaisen suden, padottujen virtavesien, haavoittuvan Itämeren ja kuumenevan ilmaston puolesta. Voit tehdä yleislahjoituksen tai kohdentaa tukesi suoraan haluamallesi toimintaryhmälle.

Haluatko mukaan Luontoliiton toimintaan?

Kiinnostaako sinua saaristoluonnon ennallistaminen tai virtavesien vapauttaminen? Haluatko suojella metsiä tai susia? Toimia kouluvierailijana tai kirjoittaa tärkeistä aiheista?

Haluatko tilata sähköisen uutiskirjeemme ja pysyä ajan tasalla Luontoliiton toiminnasta ja tapahtumista?
Voit peruuttaa uutiskirjeen milloin tahansa jokaisesta sähköpostikirjeestämme löytyvästä linkistä.