Nooan, 13, luontokuvia Luontoliiton kevätkorteissa

Nooa Mikkola on 13-vuotias luontokuvaaja

Tänä vuonna Luontoliiton perinteisiä kevätkortteja koristavat 13-vuotiaan veteliläisen  Nooa Mikkolan upeat luontokuvat. 

Nooa on viihtynyt luonnossa pienestä pitäen ja kulkenut perheensä kanssa muun muassa marjastamassa ja kalastamassa. Luontokuvaamisen hän aloitti muutama vuosi sitten kuvaamalla kotipihan lintuja isänsä digikameralla. Kun harrastus on vienyt mukanaan, Nooa on kehittänyt kuvaustaitojaan kansalaisopiston luontokuvauskurssilla ja tutustumalla muiden luontokuvaajien tuotantoon. Oman järjestelmäkameran ja muuta kuvauskalustoa hän on hankkinut myymällä lintukuvistaan koostettuja kalentereita. 

Nooan mukaan luontokuvaajalla pitää tarkoituksenmukaisten välineiden lisäksi olla malttia, sillä paikalle sattuvia eläimiä ja sopivia kuvausolosuhteita saattaa joutua odottamaan pitkään. Lintukuvaajan tulee myös olla rauhallinen, sillä arat linnut pelästyvät helposti. 

“Hyvien kuvien saamiseksi on tärkeää tuntea eri eläinlajit ja niiden käyttäytyminen, jotta pystyy olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tietoa saa esimerkiksi kirjoista ja netistä. Helpointa on aloittaa kuvaaminen pihapiirin tutuista lajeista. Kuvatessa täytyy myös muistaa kunnioittaa eläimiä ja huolehtia, ettei häiritse niitä liikaa.”

Nooa Mikkolan kuva hippiäisestä
Hippiäinen kuusen oksalla. Kuvan ottanut Nooa Mikkola.

Nooa kuvaa mielellään kotiseutunsa eläimiä 

Nykyään Nooa käy kuvaamassa joka viikko, joskus jopa päivittäin. 

“Useimmiten kuvaan lähiympäristön kohteita kuljeskelemalla kotimaisemissa. Kun kulkee kaikki aistit valppaana, lähiluonnostakin löytyy yllättävän paljon elämää ja tapahtumia.” 

Kotipihan laidalla on vanha palokärjen kolo, johon telkkä on tehnyt useana vuonna pesän. Innokas lintuharrastaja pääsikin eräänä kesänä näkemään, kun telkkäpoikue lähti pesästä emon johdolla kohti jokea.

Suosikkikohteidensa lintujen lisäksi Nooa kuvaa muitakin vastaan tulevia eläimiä kuten kettuja, jäniksiä ja metsäpeuroja. Yksi hänen ikimuistoisimmista luontokokemuksistaan oli yllättävä kohtaaminen saukon kanssa järven jäällä.

 “Tykkään kuvata luontoa, koska siellä on niin paljon erilaista nähtävää ja tutkittavaa kaikkina vuodenaikoina. Sieltä voi myös löytää uusia ja erilaisia kuvakulmia tuttuihinkin asioihin. Kuvattava ei koskaan lopu kesken.”

Nooa Mikkolan kuva jäniksestä mustikanvarpujen kätköissä.

Nooa saanut menestystä valokuvaajana

Nooa on osallistunut kuvillaan luontokuvakilpailuihin ja saanut joitakin finaalisijoituksia. Kevätkorteistakin löytyvä hippiäiskuva sai kunniamaininnan arvostetun Wildlife Photographer of the Year -luontokuvakilpailun 11–14-vuotiaiden sarjassa. Nooa haluaa jatkaa lintujen kuvaamista mahdollisimman pitkään ja kehittyä luontokuvaajana, mutta ei ole asettanut itselleen erityisiä tavoitteita. Luontokuvaamisen lisäksi hän harrastaa jalkapalloa ja kalastamista. 

Nooan luontokuvia löydät Instagramista @nooabenjamin 

Tilaa kortteja ja auta luontoa

Onnittele läheistäsi kortilla ja tue samalla toimintaamme. Luontoliitto lähettää viiden kortin paketin keväisin ja joulun alla. Liity täältä korttien postituslistalle. 

Lue myös Luontoliiton muita uutisia

Osallistu

Ilmastoryhmä kutsuu toimintaan

Lauantaina 9.12. klo 12–16 Luontoliiton ilmastoryhmä soluttautuu joulumarkkinoille ja pystyttää jollekin Helsingin keskustan aukiolle ympäristölle haitallisten tukien infopisteen. Aktio osuu aikaan, jolloin maailmanlaajuinen huomio on kiinnitetty YK:n ilmastokokoukseen, COP28:een, jonka suurena teemana on fossiilisista irtautuminen.

Lue lisää

Joulukalenteri pyörähtää käyntiin pe 1.12.

Tällä viikolla perjantaina vietetään joulukuun ensimmäistä päivää. Se tarkoittaa myös Luontoliiton perinteisen somejoulukalenterin käyntiin pyörähtämistä Instagramissa ja Facebookissa.  Joulukalenterissa on luvassa on talviluonnon ihmeitä ja

Lue lisää