Muista kortteistamme poiketen peltokorte kasvaa kahdessa vaiheessa. Ensin maasta ilmestyy huhti-toukokuussa ruskea kevätverso, jonka päässä on itiötähkä. Vaaleanruskeasta itiötähkästä kortteen itiöt lähtevät maailmalle tuulen mukana. Myöhemmin kevätverso lakastuu, ja sen tilalle kasvaa vihreä kesäverso, joka kasvattaa runsaasti haaroja säteittäisiksi kiehkuroiksi varren ympärille.
Kevätseurannassa tarkkaillaan, milloin peltokortteen kevätverso itiötähkineen on noussut maan pinnalle. Lajintunnistuksessa kannattaa olla huolellinen, sillä samantyyppinen kevätverso on kahdella muullakin kortelajilla. Lajien erot löytyvät, kun katsoo tarkkaan vartta ympäröiviä tuppeja. Peltokortteella on tupessa 10–15 lähes mustaa hammasta, jotka ovat usein kasvaneet osittain yhteen. Metsäkortteella tupen hampaat muodostavat 3–6 leveää punaruskeaa liuskaa ja hampaat ovat osittain yhdiskasvuisia. Lehtokortteella tupen hampaita on 8–20, ne ovat ruskeita, ja niissä on valkoinen laita.
Katso kuvat kortelajien tunnistamiseen:
Jos itiötähkälliseen kevätversoon on alkanut kasvaa vihreitä haarakiehkuroita, kyseessä ei ole peltokorte, vaan joko metsäkorte tai lehtokorte. Peltokortteen kevätversot kuihtuvat, kun kevät etenee.
Peltokortetta tavataan kaikkialla Suomessa. Se on yleinen laji, joka kasvaa muun muassa pelloilla, korpimetsissä, rannoilla ja tienvarsilla. Peltokortetta on ennen vanhaan kutsuttu kukonkuuseksi.
Kuva: Antti Salovaara