Nokkosperhonen

Nokkosperhonen talvehtii aikuisena suojaisissa paikoissa, kuten rakennuksissa ja linnunpöntöissä. Se lähtee hyvin aikaisin keväällä liikkeelle käyttäen leskenlehden ja muiden aikaisten kevätkasvien mettä hyödykseen. Joskus nokkosperhosen tapaa liikkeellä keskellä talveakin sisätiloissa, kun lämmin ilma on herättänyt sen. Lämpimänä kevättalvena sen voi nähdä ulkonakin jo maaliskuun alussa.

Nokkosperhonen on aika helppo tuntea – varsinkin keväällä, kun perhosmaailma on vielä kesäistä niukempi. Nokkosperhosen siivet ovat päältä kirkkaan oranssit, ja etusiipien etureunassa on mustat laikut sekä vaaleankeltaiset ja valkoiset kuviot. Siivissä on tumma reunus, josta erottuu pieniä sinisiä täpliä. Alta nokkosperhosen siivet ovat tummat.

Nokkosperhonen viihtyy perinneympäristössä, niityillä, pihapiireissä ja puutarhoissa ja se on levinnyt koko Suomeen pohjoisinta Lappia myöten. Se on ollut pitkään yksi Suomen yleisimmistä päiväperhosista, mutta lajilla esiintyy suurta kannanvaihtelua. Joinain vuosina nokkosperhonen on runsas, toisina se tuntuu olevan lähes täysin kateissa.

Jos kohtaa keväällä pienen, hieman nokkosperhosta muistuttavan perhosen, se voi hyvin olla koivutyttöperhonen. Nokkosperhosella on myös muutama harvinainen sitä muistuttava sukulaislaji, kuten isonokkosperhonen. Isonokkosperhosta tavataan Suomessa harvoin, mutta joinain vaellusvuosina se saattaa aiheuttaa määrityspäänvaivaa. Isonokkosperhonen on hieno havainto, joten tuntomerkkeihin kannattaa siksikin tutustua.

Kuva: Teemu Saloriutta

Lue myös Luontoliiton muita uutisia

leiriläiset maalaavat leirilakanaa

Terveisiä Luontoliiton kesäleireiltä!

Luontoliiton leirikesä on täydessä vauhdissa! Alkukesän päivät ovat täyttyneet niin päiväleirien lähiluontoretkistä kuin telttaleirien leirielämästä. Leirejä on järjestetty Hangossa, Espoossa, Maskun Lemussa, Mustasaaressa, Tampereella ja Kuhmoisissa.

Lue lisää
tervapääsky

Kevätseurannan toukokuun tilannekatsaus

Kevät on yleensä vuodenajoista lyhyin, mutta tänä vuonna se on pitkittynyt. Toukokuun aikana sää on keikahdellut ja luntakin on tullut paikoin lisää. Nyt eteläisessä osassa maata ollaan kuitenkin jo kesän kynnyksellä ja pohjoisessa nautitaan heräilevästä keväästä.

Lue lisää

Kiitos tuestasi

Allekirjoituksesi on vastaanotettu. Toimitamme vetoomuksen pian sen vastaanottajalle. Yhdessä voimme toimia äänenä ja voimana luonnon puolesta!

Jaa vetoomus myös somessa:

Voit tukea Luontoliiton arvokasta työtä myös lahjoittamalla.

Vahvistamme vuosittain tuhansien lasten ja nuorten luontosuhdetta järjestämällä luontokerhoja ja -leirejä sekä rakastettuja kouluvierailuja joka puolella Suomea. Luontoliiton valtakunnalliset toimintaryhmät toimivat hupenevien metsien, uhanalaisen suden, padottujen virtavesien, haavoittuvan Itämeren ja kuumenevan ilmaston puolesta. Voit tehdä yleislahjoituksen tai kohdentaa tukesi suoraan haluamallesi toimintaryhmälle.

Haluatko mukaan Luontoliiton toimintaan?

Kiinnostaako sinua saaristoluonnon ennallistaminen tai virtavesien vapauttaminen? Haluatko suojella metsiä tai susia? Toimia kouluvierailijana tai kirjoittaa tärkeistä aiheista?

Haluatko tilata sähköisen uutiskirjeemme ja pysyä ajan tasalla Luontoliiton toiminnasta ja tapahtumista?
Voit peruuttaa uutiskirjeen milloin tahansa jokaisesta sähköpostikirjeestämme löytyvästä linkistä.