Luontoliiton ja Suomen luonnonsuojeluliiton yhteisen Kotimetsän puolustajat -hankkeen toinen koulutuskokonaisuus starttaa keväällä. Seuraavat koulutuspaikkakunnat ovat Tampere ja Jyväskylä.
Koulutus on suunnattu kaikille, jotka haluavat oppia puolustamaan omia lähimetsiään ja kaipaavat siihen työkaluja sekä hyvän porukan, jonka kanssa kampanjoida metsien puolesta. Osalla paikkakunnista tähän onkin jo vahva alku – koulutus tukee myös erinomaisesti jo muodostuneiden ryhmien työtä! Olit siis aloittelija tai konkari, mukaan kannattaa tulla!
Kotimetsän puolustajat -koulutuksen myötä muodostamme paikallisryhmiä, jotka tekevät omat vaikuttamissuunnitelmat kuntansa omistamien metsien puolustamiseksi. Suunnitelmat tehdään paikkakuntakohtaisesti ja niissä huomioidaan jo tehty työ ja nykytilanne.
Palaute Kotimetsän puolustajat -koulutuksista on ollut erinomaista!
Syksyn koulutuksista saatiin erinomaista palautetta. Näin osallistujat kommentoivat koulutusta palautteissa:
“En osannut odottaa, että koulutus olisi näin monipuolinen.”
“Tämän viikonlopun jälkeen katsoin lähimetsiäni eri silmin.”
“Parasta olivat samanhenkiset ihmiset, ja asiantuntevat monipuoliset asiantuntijat.”
Kotimetsän puolustajat -koulutuksessa lähipäiviä ja etäluentoja
Koulutus koostuu seuraavista osioista: kahdesta lähipäivästä (intro ja lopun vaikuttamissuunnitelma), kahdesta viikonloppukoulutuksesta (vaikuttaminen ja viestintä sekä luontoarvojen tunnistaminen metsässä) ja kahdesta etäluennosta (metsiensuojelun väylät ja alustus luontoarvojen tunnistamiseen). Viikonloppukoulutukset ja etäosiot ovat aina kahden paikkakunnan yhteisiä.
Kouluttajina toimivat luonnonsuojelun, kampanjoinnin ja viestinnän huippuosaajat, muun muassa: Panu Kunttu, Matti Aalto, Liisa Toopakka, Liisa Hulkko, Aino Juvonen, Annamari Värtö ja Reija Mikkola.
Koulutukseen pystytään ottamaan kultakin paikkakunnalta maksimissaan 20 henkilöä. Otamme koulutukseen ensisijaisesti vain koulutuspaikkakuntien asukkaita, koska vaikuttamistyö keskittyy kunkin kaupungin päättäjiin. Valintaan vaikuttaa hakijoiden motivaatio ja sitoutuminen. Koska hanke on Luontoliiton ja Suomen luonnonsuojeluliiton yhteinen, pyrimme jakamaan koulutuspaikat tasaisesti järjestöjen aktiivien sekä uusien osallistujien kesken. Koska Luontoliiton metsäryhmän kohderyhmä on nuoret, tavoitteena on, että noin puolet osallistujista olisi alle 29 -vuotiaita. Koulutus on ilmainen ja koulutusviikonlopuissa on täysi ylläpito. Ainoastaan matkakulut jäävät osallistujien maksettavaksi.
Haku Tampereen ja Jyväskylän koulutukseen on nyt auki. Täytä lomake mahdollisimman pian, mutta viimeistään 15.1. Käsittelemme hakemukset ja ilmoitamme koulutukseen pääsemisestä viikon 4 aikana.
Koulutusten aikataulut
- Kotimetsän puolustajat intro 1.3. JKL, 8.3. TRE klo 13-16
- Kunkin paikkakunnan oma lähitapaaminen
- Kuulet Kotimetsän puolustajat –hankkeesta ja sen tavoitteista kokonaisuudessaan
- Esittelemme koulutuksen sisällöt ja aikataulun
- Tutustut paikkakuntasi muihin osallistujiin sekä hanketiimiin
- Saat perustiedot kuntametsien roolista ja kansalaisvaikuttamisen keinoista
- Metsiensuojelun vaikuttamisväylät 19.3. klo 18-20
- Etäluento
- Opit esimerkkitapausten kautta, miten eri tahojen omistamien metsien suojeluprosesseihin voi vaikuttaa
- Kouluttajana Panu Kunttu
- Vaikuttaminen ja viestintä 28.-30.3.
- Kahden paikkakunnan yhteinen koulutusviikonloppu
- Käymme laajasti ja konkreettisesti läpi kansalaisvaikuttamisen keinoja
- Kouluttajina mm: Panu Kunttu, Matti Aalto, Liisa Toopakka, Liisa Hulkko, Aino Juvonen, Annamari Värtö ja Reija Mikkola
- Luontoarvojen tunnistaminen metsässä 23.4. klo 18-20 (etä) + 25.-27.4.
- Kahden tunnin etäalustus aiheeseen
- Kahden paikkakunnan yhteinen koulutusviikonloppu
- Opit perusteet metsien luontoselvityksistä: miten tunnistaa luonnoltaan arvokas metsä ja arvioida sen luonnontilaisuutta rakennepiirteisiin ja METSO -kriteereihin perustuen
- Kouluttajana Matti Aalto
- Vaikuttamissuunnitelman laatiminen 3.5. JKL, 10.5. TRE klo 13-17
- Paikkakuntakohtainen lähipäivä, jossa ryhmät järjestäytyvät ja tekevät ohjatusti omat alueelliset vaikuttamissuunnitelmat
Tampere: https://forms.office.com/e/c1XTDzSwvH
Jyväskylä: https://forms.office.com/e/k95Gt4f4ye