Katsaus Kevätseurantaan huhtikuun lopussa

koivun oksa hiirenkorvilla

Huhtikuu toi lämpöennätyksiä ja lumisateita. Viilenevistä säistä huolimatta Kevätseurannan havainnot kertovat kevään olevan aikaisessa.

Huhtikuun alkupuolella sää oli tavanomaista lämpimämpi. Kevään lämpöennätys 22,9 astetta mitattiin pääsiäisen alla Raumalla. Pääsiäisviikonloppuna sää kääntyi viileämmäksi, kohti tavanomaisia kevätlukemia. Etelässäkin on saatu räntä- ja jopa lumisateita. Pohjoisessa on saatu huimia lumipyryjä. Maa on kuitenkin tällä hetkellä lumeton aina Kemiin, Taivalkoskelle ja Suomussalmelle asti.

Sään viilenemisestä huolimatta kevät on etuajassa. Lounais-Suomessa luonto näytti jo pääsiäisviikonloppuna siltä, miltä se yleensä näyttää toukokuun puolivälin paikkeilla: nurmi oli vihreää, voikukat ja valkovuokot kukkivat ja koivut olivat hiirenkorvilla. Koivun silmut ovat avautuneet nyt jo Jyväskylää myöten. Koivun kukinta on myös alkanut tavanomaista aiemmin. Ilmastonmuutoksen onkin ennustettu pidentävän ja hankaloittavan siitepölykautta Suomessa. 

Hyönteissyöjälintuja on saapunut runsaasti. Jo maaliskuun aikana muutolta palannut västäräkki on levittäytynyt Lappiin. Kirjosieppoa on havaittu Pohjois-Pohjanmaalla asti. Pajulinnustakin on ilmoitettu muutamia havaintoja. Haarapääsky saapui ennen pääsiäistä, ja kesäisen lämpimässä säässä tuntuikin että ”pääskysestä ei päivääkään”. Laulujoutsenen muutto on edennyt Inariin. Ehkä hieman vähemmän tunnetusta punakylkirastaastakin on tullut hyvin havaintoja, pohjoisimmat Kemistä. 

Perhoskevät on hyvin sääriippuvainen. Nokkosperhosta havaittiin huhtikuun puolivälin lämpimillä säillä Kemissä asti ja sitruunaperhosta Raahessa, mutta kylmät ja sateiset säät ovat sittemmin vähentäneet perhoshavaintoja. Kimalaisia on ollut liikkeellä Oulun korkeudella. 

Siilihavaintoja on tullut muutama, pohjoisimmillaan Oulusta, mikä on jo lähellä sen levinneisyysalueen pohjoisrajaa. Sammakot ovat olleet kudulla ahkerasti Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa asti.  

Valkovuokko kukkii monin paikoin runsaana Vaasa-Jyväskylä-Savitaipale-linjalta etelään päin. Sinivuokon kukinnan raja kulkee Liminka-Kajaani-Lieksa-linjalla. Käenkaali kukkii Helsingissä ja Tampereella. Rentukka kukkii Jyväskylässä asti. Peltokortteen itiötähkät ovat nousseet pintaan Oulua myöten. 

Teemalajeista krookuksen kukinta alkaa olla eteläisimmässä Suomessa jo ohi, kun taas Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa kukinta on alkanut. Punarintaa on havaittu jo Lapissa. Jäätelönsyöjiä on nähty ulkona Kajaanin korkeudella. Lakaisukoneet ovat lähteneet liikkeelle Kemissä asti. Turusta ja Helsingistä on ilmoitettu huhtikuun aikana lakaisukonehavaintoja hyvin tiuhaan.

Lue myös Luontoliiton muita uutisia

Luontoliiton leirikesä kutsuu ikimuistoiseen seikkailuun! 

Haluatko kokea unohtumattomia luontohetkiä luonnonhelmassa? Kaipaatko irtautumista arjen hälinöistä ja rutiineista? Kiinnostaako sinua luonnon tutkiminen ja luonnossa liikkuminen? Luontoliiton leireillä pääset kokemaan tätä kaikkea ja paljon muuta. Pakkaa siis reppusi ja suuntaa kohti Luontoliiton kesäleiriä!

Lue lisää

Kiitos tuestasi

Allekirjoituksesi on vastaanotettu. Toimitamme vetoomuksen pian sen vastaanottajalle. Yhdessä voimme toimia äänenä ja voimana luonnon puolesta!

Jaa vetoomus myös somessa:

Voit tukea Luontoliiton arvokasta työtä myös lahjoittamalla.

Vahvistamme vuosittain tuhansien lasten ja nuorten luontosuhdetta järjestämällä luontokerhoja ja -leirejä sekä rakastettuja kouluvierailuja joka puolella Suomea. Luontoliiton valtakunnalliset toimintaryhmät toimivat hupenevien metsien, uhanalaisen suden, padottujen virtavesien, haavoittuvan Itämeren ja kuumenevan ilmaston puolesta. Voit tehdä yleislahjoituksen tai kohdentaa tukesi suoraan haluamallesi toimintaryhmälle.

Haluatko mukaan Luontoliiton toimintaan?

Kiinnostaako sinua saaristoluonnon ennallistaminen tai virtavesien vapauttaminen? Haluatko suojella metsiä tai susia? Toimia kouluvierailijana tai kirjoittaa tärkeistä aiheista?

Haluatko tilata sähköisen uutiskirjeemme ja pysyä ajan tasalla Luontoliiton toiminnasta ja tapahtumista?
Voit peruuttaa uutiskirjeen milloin tahansa jokaisesta sähköpostikirjeestämme löytyvästä linkistä.