Muuttolinnut ja leskenlehdet antavat lupauksen keväästä

Vaikka maisemat ovat vielä talvisia eteläistä Suomea myöten, luonto heräilee kevääseen päivien pidetessä. Luontoliiton Kevätseurantaan on tähän mennessä ilmoitettu havaintoja muun muassa laulujoutsenista, kiuruista, töyhtöhyypistä ja leskenlehdistä. 

Kirkas sää ja linnunlaulu houkuttelevat ulos tarkastelemaan luonnon heräämistä. Innokkaimmat linnut ovat aloittaneet kevätmuuttonsa, ja kevään ensimmäiset leskenlehtihavainnot tehtiin jo toissa viikolla Länsi-Uudellamaalla. Myös kekomuurahaisia on havaittu eri puolilla eteläistä Suomea.  

“Laulujoutsenista olemme saaneet runsaammin havaintoja, mutta etenkin tämän vuoden teemalajeihin kuuluvan Suomen yleisimmän linnun peipon kevätmuutto kiinnostaa. Sankoin joukoin peipot saapuvat tyypillisesti huhtikuussa, mutta aikaisimmat seikkailijat ovat jo liikkeellä”, kertoo Kevätseurannan kampanjakoordinaattori Lilli Tikkanen.  

Kevätseurantahavaintoja on tehty runsaasti eri puolilla Suomea, Helsingistä Oulun korkeudelle asti.  

 
Päivät ovat jo öitä pidempiä 

Vuorokauden keskilämpötila ei ole vielä – Lounais-Suomea lukuun ottamatta – noussut pysyvämmin 0 asteen yläpuolelle, eli terminen kevät ei ole alkanut. Tähtitieteen näkökulmasta talvi on kuitenkin jo takana päin, sillä keskiviikkona vietettiin kevätpäiväntasausta, jolloin yö ja päivä olivat suunnilleen samanpituiset kaikkialla maapallolla. Valon määrä lisääntyy päivä päivältä, ja lämpötilan noustessa päivisin nollan yläpuolelle talviset maisemat muuttuvat keväisiksi varsin vauhdikkaasti. 

Ensi viikonloppu on tämän vuoden kolmas Kevätseuranta-viikonloppu, ja kannustamme ihmisiä lähtemään retkelle, seuraamaan kevään tuloa ja kuuntelemaan linnunlaulua!  

“Maan lumipeitteestä huolimatta toivomme saavamme monipuolisia havaintoja. Tällä viikolla saimme jo ensimmäisen siilihavainnon Kevätseurantaan. On kuitenkin hyvä huomata, että näin alkukeväästä siilien ravinnonsaanti on vielä epävarmaa”, tarkentaa Tikkanen. 

Keväthavainnot ilmoitetaan sähköisesti osoitteessa: www.kevatseuranta.fi. Pohjois-Suomessa kevät voi tuntua vielä kaukaiselta, ja siellä asuvat voivatkin osallistua Kevätseurannan lisäksi vielä myös Luontoliiton Talviseuranta-kampanjaan.  

 
Lisätiedot:  

Lilli Tikkanen, Kevätseurantakoordinaattori 
puh. 044 338 1543 
lilli.tikkanen@luontoliitto.fi     

Teija Peura, Luontoliiton ympäristökasvatuspäällikkö 
puh. 044 045 8898 
teija.peura@luontoliitto.fi   

Merja Forsman, Luontoliiton viestintäpäällikkö 
puh. 044 722 4664 
merja.forsman@luontoliitto.fi  

www.kevatseuranta.fi  
Instagram @kevatseuranta  
Facebook @kevatseuranta  
#kevätseuranta  

 
Kevätseuranta on yksi Luontoliiton pitkäaikaisimmista kampanjoista — seurantaa on tehty yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1976. 

Lue myös Luontoliiton muita uutisia

Ei kesää ilman Luontoliiton leirejä!

Luontoliiton kesäleirit ovat käynnistyneet, ja ensimmäisillä kesälomaviikoilla on leireilty muun muassa Tampereella, Lappeenrannassa ja Espoossa. Järjestämme tänäkin kesänä luontoleirejä lapsille, nuorille ja perheille ympäri Suomen.

Lue lisää