Ohjeet havaintojen tekemiseen ja ilmoittamiseen

Kevätseuranta-lajit

Kevätseurannassa kerätään havaintoja yli 40 kasvi- ja eläinlajista. Jokaisesta lajista voi ilmoittaa ensihavaintoja ja runsausarvioita. Kaikkia lajeja ei tarvitse tuntea, ja yksittäisetkin havainnot ovat arvokkaita.

Kasveista kerätään kukkimishavaintoja. Koivusta seurataan kuitenkin lehden pituutta (1 cm ja 2 cm) ja peltokortteesta keltaruskean itiötähkän nousemista maan pintaan.

Eläimistä tarkkaillaan muutolta saapumista tai heräämistä. Myös äänihavainnot käyvät. Linnuista ilmoitetaan siis saapuneet muuttolinnut (ei talvehtineita) ja muista eläimistä horroksesta heränneet yksilöt. Poikkeuksena sammakoista ilmoitetaan kutu. 

Määritä lajit huolellisesti. Esimerkiksi pajulintu on tunnistettava laulusta erotukseksi samannäköisestä tiltaltista. Jos olet epävarma, älä merkitse havaintoa. Lepakon, sammakonkudun, kimalaisen ja hyttysen tarkkaa lajia ei tarvitse tunnistaa.

Ensihavainnot

Ensihavainto on päivä, jolloin havaitset lajin ensimmäisen kerran kevään aikana. Ensihavaintoja voi tehdä milloin vain Kevätseurannan aikana.

Kevätseurannassa tutkitaan kevään saapumista, joten jätä poikkeukselliset tapaukset huomiotta, kuten talvehtineet muuttolinnut tai lämmitetyn rakennuksen oven pielessä kasvavat leskenlehdet. 

Kevätseuranta-viikonloput

Kevätseuranta-viikonloppuina tarkkaillaan samaan aikaan kaikkialla Suomessa, kuinka runsaasti kutakin lajia havaitaan (vai havaitaanko sitä vielä ollenkaan).

Seurantaviikonloppuina kannattaa retkeillä erilaisissa ympäristöissä (esim. peltojen liepeillä, metsissä ja rannoilla) ja tehdä havaintoja monipuolisesti eri seurantalajeista. Voit valita, retkeiletkö lauantaina, sunnuntaina vai molempina päivinä.

Jos olet liittynyt Kevätseuraajaksi ja ilmoitat havaintojasi Kevätseuranta-lomakkeella: Merkitse havaitsemiesi lajien yksilömäärät lomakkeeseen oikean viikonlopun kohdalle. Jos et havaitse lajia, älä merkitse sen kohdalle mitään.

Kevätseuranta-viikonloppuja on yhteensä kahdeksan ja niitä vietetään kahden viikon välein. Näet Kevätseurannan etusivulta, mitkä ovat tämän vuoden seurantaviikonloput.  Kaikkina seurantaviikonloppuina ei tarvitse retkeillä. Yksittäisetkin havainnot kannattaa ilmoittaa.

Talvehtineet linnut

Useita Kevätseurantaan kuuluvia lintuja (esim. laulujoutsenia, peippoja ja kottaraisia) talvehtii nykyisin Suomessa. Kevätseurantaan kerätään kuitenkin havaintoja muutolta palaavista linnuista, joten pyri erottamaan muuttolinnut talvehtineista.

Jos tiedät, että alueellasi on ollut talvehtijoita, merkitse ensihavainto vasta, kun arvelet muuton käynnistyneen, eli kun havaitset yksilöitä tulleen alueelle lisää. Laulavien lintujen, kuten peipon ja kottaraisen kohdalla voit merkitä ensihavainnon myös silloin, kun kuulet linnun ensi kertaa laulavan. Linnun kevätlaulu on hyvä kevään merkki.

Esimerkiksi laulujoutsen ei kuitenkaan esitä soidinlaulua, joten sen kaltaisten lintujen kohdalla voi olla vaikea tunnistaa muuton alkamista. Jos olet epävarma, onko havaitsemasi lintu talvehtinut vai muutolta saapunut, on parasta olla ilmoittamatta havaintoa.

Havaintopaikka

Tärkein tieto havaintopaikasta on kunta. Voit myös ilmoittaa tarkemman sijainnin.

Jos ilmoitat havaintoja iNaturalistin kautta: Valitse havainnon sijainti kartalta. Halutessasi voit “karkeuttaa” havainnon sijainnin, jolloin muut käyttäjät eivät näe tarkkaa sijaintiasi. Se ei haittaa havainnon käytettävyyttä tutkimustarkoitukseen myöhemmin. 

Jos olet liittynyt Kevätseuraajaksi ja ilmoitat havaintojasi Kevätseuranta-lomakkeella: Ilmoita yhdellä lomakkeella havaintoja vain yhdeltä paikkakunnalta. Jos siirryt eri kunnan alueelle tai etäännyt yli 10 km lähtöpaikaltasi saman kunnan sisällä, avaa uusi lomake. Voit ilmoittaa kevään aikana havaintoja usealta eri paikalta eri lomakkeilla. Pidä lomakkeet tallessa selaimesi kirjanmerkeissä.

Teknisiä ohjeita iNaturalistin käyttöön

Kevätseurantaa on tehty 1960-luvulta lähtien, mutta olemme vasta alkaneet kerätä havaintoja iNaturalistin kautta.

Koska vanhaa Kevätseurantaa ja uutta iNaturalistia ei ole suunniteltu yhteen, osa Kevätseurannan lajeista vaatii iNaturalistissa tiettyjen lisätietojen antamista havainnolle. Näin ne tallentuvat samassa muodossa, missä Kevätseuranta-havaintoja on kerätty jo vuosikymmeniä.

Tärkeiden lisätietojen merkitseminen:

  • Kasvien kukkimishavainnot: kun ilmoitat havaintoa, merkitse kasvi kukkivaksi fenologia-kohdasta.
  • Koivun lehden pituus (1 cm ja 2 cm):  merkitse koivun hiirenkorvien koko erikseen lisätiedot-kenttään (valitse lajiksi ”koivut”).
  • Sammakon kutu: merkitse kutuhavainto ensin sammakkona (valitse lajiksi ”ruskosammakot”) ja valitse sitten elinvaihe-kohdasta muna.
  • Havaittujen yksilöiden määrä Kevätseuranta-viikonloppuina: merkitse yksilömäärä lisätiedot kenttään, esim. “Yksilömäärä: 5 laulavaa peippoa.”

Ennen kuin ilmoitat Kevätseuranta-havaintoja iNaturalistissa, liity jäseneksi Luontoliiton Kevätseuranta -projektiin, jotta havaintosi tulevat osaksi Kevätseurantaa. 

Voit lisätä havainnon kuvan tai äänitteen kanssa tai ilman kumpaakaan. Kuva tai äänite on suositeltu, koska havainto voidaan silloin varmistaa tieteellisesti luotettavaksi.

Huomaa, että koska iNaturalist on tarkoitettu lajihavaintojen keräämiseen, sen kautta ei voi aina ilmoittaa kaikkia Kevätseurannan vuosittaiseen teemaan liittyviä havaintoja. Nimittäin usein teemalajien ohella Kevätseurannassa havainnoidaankin erilaisia luonnossa tapahtuvia tai ihmisen toimintaan liittyviä ilmiöitä.

Vaikuttaako iNaturalist yhä hämmentävältä? Katso käyttöohjeet iNaturalistin sivuilta!

Muut havainnot

Haluatko ilmoittaa havaintojasi silloinkin, kun Kevätseuranta-kampanja ei ole käynnissä? Tai haluatko ilmoittaa runsaasti havaintoja muistakin kuin Kevätseuranta-lajeista? Havaintoja vastaanottavat esimerkiksi:

Luontoliiton Talviseuranta

Talviseuranta kutsuu havainnoimaan talven etenemistä. Talviseurannassa tarkkaillaan lumen ja jään muutoksia sekä talvella esiintyviä eläinlajeja. Havainnot kerätään Syken ja Luomuksen tietokantoihin, missä ne ovat tutkijoiden käytettävissä. Talviseuranta on tarkoitettu kaikille luonnosta kiinnostuneille.

www.talviseuranta.fi

Lajitietokeskus

Lajitietokeskus kerää havaintoja ympäri vuoden eläimistä, kasveista ja sienistä. Lajitietokeskuksen Vihko on sähköinen havaintopäiväkirja kaikille luontohavainnoillesi Suomessa ja ulkomailla. Lajitietokeskuksen kansalaistiedeprojekteihin voit ilmoittaa havaintosi esimerkiksi vieraslajeista. Tiedot tallentuvat Luonnontieteellisen museon tietokantaan ja ovat tutkijoiden ja viranomaisten käytettävissä.

www.laji.fi

Fenologiatutkimus

Fenologia on tieteenala, joka tutkii eläinten ja kasvien elämänkierrossa vuosittain toistuvien tapahtumien ajoittumista. Luontoliiton Kevätseuranta on fenologiatutkimusta, mutta jos haluat tehdä havaintoja vielä suuremmasta lajimäärästä sekä keväisin että syksyisin, voit ottaa osaa Luomuksen ja Suomen Tiedeseuran fenologiatutkimukseen.

Tiira

Tarkkailetko lintuja? Rekisteröidy BirdLife Suomen Tiira-lintutietopalvelun käyttäjäksi ja tallenna kaikki lintuhavaintosi sinne ympäri vuoden! Tiirassa voit pitää omaa lintuhavaintopäiväkirjaa ja selata muiden lintuhavaintoja. Havainnot ovat tärkeitä linnuston suojelu- ja tutkimustyölle. 

www.tiira.fi

Kiitos tuestasi

Allekirjoituksesi on vastaanotettu. Toimitamme vetoomuksen pian sen vastaanottajalle. Yhdessä voimme toimia äänenä ja voimana luonnon puolesta!

Jaa vetoomus myös somessa:

Voit tukea Luontoliiton arvokasta työtä myös lahjoittamalla.

Vahvistamme vuosittain tuhansien lasten ja nuorten luontosuhdetta järjestämällä luontokerhoja ja -leirejä sekä rakastettuja kouluvierailuja joka puolella Suomea. Luontoliiton valtakunnalliset toimintaryhmät toimivat hupenevien metsien, uhanalaisen suden, padottujen virtavesien, haavoittuvan Itämeren ja kuumenevan ilmaston puolesta. Voit tehdä yleislahjoituksen tai kohdentaa tukesi suoraan haluamallesi toimintaryhmälle.

Haluatko mukaan Luontoliiton toimintaan?

Kiinnostaako sinua saaristoluonnon ennallistaminen tai virtavesien vapauttaminen? Haluatko suojella metsiä tai susia? Toimia kouluvierailijana tai kirjoittaa tärkeistä aiheista?

Haluatko tilata sähköisen uutiskirjeemme ja pysyä ajan tasalla Luontoliiton toiminnasta ja tapahtumista?
Voit peruuttaa uutiskirjeen milloin tahansa jokaisesta sähköpostikirjeestämme löytyvästä linkistä.