Kevät on saapunut metsään – haapakin kukkii jo

Koivun lehdet ovat puhjenneet, mutta haavan havisevia lehtiä saadaan vielä odottaa, sillä kotoperäisistä lehtipuista haapa tekee lehtensä usein kevään viimeisenä. Luontoliiton Kevätseurannassa tarkkaillaan sen vuoksi haavan kukintaa, joka tapahtuu ennen lehtien puhkeamista.  

Tämänvuotisen Kevätseurannan teemalaji haapa (Populus tremula) on pajuihin kuuluva lehtipuu, joka kasvaa 15–30 metriä korkeaksi. Haapa kasvaa monenlaisilla kasvupaikoilla: todennäköisimmin siihen törmää tuoreissa kangasmetsissä ja lehdoissa, mutta haapoja löytyy myös rehevistä korpimetsistä ja metsien tai aukeiden reunamilta. Haavalla on helposti tunnistettavat havisevat, pyöreät ja mutkalaitaiset lehdet, jotka puhkeavat vasta touko-kesäkuussa – usein kaksi viikkoa koivua jäljessä. 

Haapa on elinympäristönsä avainlaji, joka ylläpitää elämää vielä lahotessaan ja maatuessaankin, ja siltä on löydetty yli tuhat seuralaislajia. Näistä haapaspesialisteja eli lajeja, jotka elävät yksistään haavalla on toista sataa. Yksi näistä on haavankeltajäkälä, jonka kellertävät, puun runkoa pilkuttavat laikut moni tunnistaa. 

”Haapa on tämän vuoden teemalajeista suosikkini, sillä se on metsäekosysteemien hyvinvoinnin kantava voima ja varsinainen superpuu, joka tarjoaa ravintoa ja kodin sadoille lajeille tikoista sieniin ja sammaliin”, kertoo Kevätseurannan koordinaattori Lilli Tikkanen

Haavan pehmeä puuaines tarjoaa otollisen alustan lintujen kolojen kaivertamiselle, ja näissä koloissa viihtyvät myöhemmin myös monet muut otukset, koppakuoriaisista lepakoihin. Vanhoissa ja etenkin lahoavissa haavoissa elää hyvin kirjava eliöyhteisö sieniä, kääpiä, kovakuoriaisia, perhosia, lintuja ja nisäkkäitä, kuten liito-orava. Tämän vuoksi lahopuun jättäminen metsiin on erityisen tärkeää metsäluonnon monimuotoisuuden kannalta.  

Kevätseuranta lähestyy loppuaan 

Mustikka ja käenkaali eli ketunleipä kukkivat jo monin paikoin. Hurmaavasti tuoksuvan kansalliskukkamme kielon kukinta on myös alkamassa. Ensi viikonloppuna vietetään toiseksi viimeistä virallista Kevätseuranta-havaintoviikonloppua, ja ensihavaintojen lisäksi ihmisten toivotaan ilmoittavan kevään mittaan keräämiään runsaushavaintoja kaikista kampanjan 43 lajista. 

 ”Mielestäni nyt on kaunein aika keväästä, kun metsä sen kaikissa vihreän sävyissään heräilee kesään. Viikonlopulle vaikuttaa osuvan lämmin ja aurinkoinen sää, joten kannustan pakkaamaan eväät ja lähtemään metsäretkelle! On hyvä mahdollisuus havaita haapaa nakuttava tikka tai kevättä kukkuva käki samalla, kun ihastelee heräileviä kasveja”, vinkkaa Tikkanen.  

Lisätietoa Kevätseurannan lajeista ja havaintojen ilmoittamisesta löytyy osoitteesta kevatseuranta.fi. 

 Lisätiedot:   

Lilli Tikkanen, Kevätseurantakoordinaattori 
puh. 044 338 1543   
lilli.tikkanen@luontoliitto.fi  

Teija Peura, Luontoliiton ympäristökasvatuspäällikkö   
puh. 044 045 8898    
teija.peura@luontoliitto.fi  

  
www.kevatseuranta.fi  
Instagram @kevatseuranta   
Facebook @kevatseuranta   
#kevätseuranta    

Kevätseuranta on yksi Luontoliiton pitkäaikaisimmista kampanjoista — seurantaa on tehty yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1976. 

Lue myös Luontoliiton muita uutisia

Voiko lastenkulttuurilla muuttaa maailmaa?

Taide koskettaa, nostaa esiin yhteiskunnallisia epäkohtia ja jopa muuttaa ajattelutapojamme. Kulttuurialan ammattilaiset keskustelevat 26.11. pidettävässä Luonnonvalo-illassa, miten lastenkulttuuri voi edistää luonnonsuojelua ja luoda parempaa maailmaa.

Lue lisää

Rovaniemellä alkaa luontokerho

3–5-luokkalaisille suunnattu maksuton luontokerho kokoontuu keskiviikkoisin pääsääntöisesti Valdemarin rannassa ja lähiympäristössä. Ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä, ja mukaan mahtuu 6–12 kerholaista.

Lue lisää

Kiitos tuestasi

Allekirjoituksesi on vastaanotettu. Toimitamme vetoomuksen pian sen vastaanottajalle. Yhdessä voimme toimia äänenä ja voimana luonnon puolesta!

Jaa vetoomus myös somessa:

Voit tukea Luontoliiton arvokasta työtä myös lahjoittamalla.

Vahvistamme vuosittain tuhansien lasten ja nuorten luontosuhdetta järjestämällä luontokerhoja ja -leirejä sekä rakastettuja kouluvierailuja joka puolella Suomea. Luontoliiton valtakunnalliset toimintaryhmät toimivat hupenevien metsien, uhanalaisen suden, padottujen virtavesien, haavoittuvan Itämeren ja kuumenevan ilmaston puolesta. Voit tehdä yleislahjoituksen tai kohdentaa tukesi suoraan haluamallesi toimintaryhmälle.

Haluatko mukaan Luontoliiton toimintaan?

Kiinnostaako sinua saaristoluonnon ennallistaminen tai virtavesien vapauttaminen? Haluatko suojella metsiä tai susia? Toimia kouluvierailijana tai kirjoittaa tärkeistä aiheista?

Haluatko tilata sähköisen uutiskirjeemme ja pysyä ajan tasalla Luontoliiton toiminnasta ja tapahtumista?
Voit peruuttaa uutiskirjeen milloin tahansa jokaisesta sähköpostikirjeestämme löytyvästä linkistä.