Kevät oli lämmin lumisista säistä huolimatta

Kevät on alkanut vaihtua kesäksi, joten on aika muistella kulunutta kevättä!  Luontoliiton Kevätseurantaan on ilmoitettu tähän mennessä jopa 8000 keväthavaintoa, mikä on yli tuhat havaintoa enemmän kuin edellisenä vuotena samaan aikaan.

Kevät saapui samoihin aikoihin kuin viime vuonna

”Tänä vuonna kevät tuntui lähtevän hitaasti liikkeelle, mutta pitkällä tähtäimellä tarkasteltuna viileätkin keväät ovat tavallisia”, kertoo Kevätseurannan kampanjakoordinaattori Lotta Ojajärvi. ”Keski- ja Pohjois-Suomessa näkyi kuitenkin lumisia maisemia vielä vappuna, joten osassa maata itse kevät saattoi tuntua jääneen hieman lyhyeksi”, hän jatkaa.

Tilastojen perusteella tämä kevät oli jopa hieman lämpimämpi kuin viimeisen parin vuoden aikana, mutta vuoden 2020 huippulämpimän kevään tasoa ei sentään tavoitettu. Kevään vaihtelevat säät vaikuttavat kuitenkin lajien runsastumiseen ja esimerkiksi siihen, milloin muuttolinnut saapuvat ja jäävät pysyvästi pesimäpaikoille.

Muuttolinnuista paljon havaintoja

Alkukeväästä otsikoihin nousi huoli muuttolintujen kääntymisestä takaisin etelään viileiden säiden vuoksi. Koleasta alkukeväästä huolimatta pesimäkausi on lähtenyt käyntiin ympäri maan.

Vuoden 2023 Kevätseurannan lajeista kultasijan sai laulujoutsen, joka on jo kolmen vuoden ajan pitänyt kärkipaikkaa kevään havaituimpana seurantalajina. Suomen kansallislintuna se on tuttu monelle, ja havaintoja onkin tehty läpi maan, Kemiönsaaresta Inarijärvelle.

Kevätseuranta jatkuu vielä 

Kevään tarkkaileminen innostaa ihmisiä liikkumaan luonnossa asuinpaikasta tai iästä riippumatta. Kevätseuranta-kampanjaan ehtii vielä osallistua, sillä 3.–4.6. vietetään kevään viimeistä Kevätseuranta-viikonloppua. Havaintoja voi ilmoittaa 30.6. saakka Luomuksen ylläpitämään Kevätseurannan tulospalveluun.

Lisätiedot:

Lotta Ojajärvi, Kevätseurantakoordinaattori, lotta.ojajarvi@luontoliitto.fi, Puh. 044 3381543

Ilona Tuovinen, Luontoliiton ympäristökasvatuspäällikkö, ilona.tuovinen@luontoliitto.fi, Puh. 045 1271226

Merja Forsman, Luontoliiton viestintäpäällikkö, merja.forsman@luontoliito.fi, Puh. 040 8618915

www.kevatseuranta.fi

Instagram @kevatseuranta

Facebook @kevatseuranta

#kevätseuranta

Lue myös Luontoliiton muita uutisia

Metsäpolku

20 syytä lähteä luontoon

1. Saat keuhkoihisi raikasta ilmaa astumalla luontoon, pois teiden varsilta. Raikkaan ilman hengittäminen virkistää mieltä ja kehoa. 2. Luonto vähentää stressiä. Tutkimusten mukaan luonnossa oleilun

Lue lisää
Kotimetsän puolustajat

Kotimetsän puolustajat -hankkeen koulutukset alkavat! 

Suomen luonnonsuojeluliitto ja Luontoliitto kouluttavat Suomen suurimpien kuntien asukkaita suojelemaan lähimetsiään. Koulutukset starttaavat loppukesästä Helsingissä ja Turussa. Luonnonsuojeluliitto ja Luontoliitto käynnistävät metsiensuojelukoulutuksen, joka tarjoaa tavallisille

Lue lisää