Metsästyskoiratoiminnan vaikutukset ulottuvat pitkälle ja vaikuttavat moniin 

Metsästyskoirien olot ovat puhututtaneet viimeaikaisten Oikeutta eläimille -järjestön julkaisemien luolakoiravideoiden myötä. 

 
Metsästyskoiratoimintaan liittyy luolakoiratoiminnan lisäksi myös muita epäkohtia, joiden aiheuttama vahinko ja kärsimys ulottuu kauas niin eettisestä kuin ekologisestakin näkökulmasta tarkasteltuna. 

 

Metsästysharrastus aiheuttaa metsästyskoirille eri tavoin kipua, vammautumisia sekä kuolemia. Petojen kanssa tapahtuvat yhteenotot ovat kuolinsyiden häntäpäässä: 12,5 % metsästyskoirien kuolemista johtuu liikenneonnettomuuksista. Suurpedot (ilves, susi, karhu) ja kyy selittävät vain alle 0,1 % metsästyskoirien kuolinsyistä. Tästä huolimatta petoja vainotaan ja susikannan pienentämistä perustellaan usein metsästyskoirien ja petojen välisillä yhteenotoilla1. 

 
Suomessa vuonna 2022 rekisteröityjen kymmenen suosituimman koirarodun joukossa oli monta metsästyskoirana yleisesti käytettävää koirarotua: labradorinnoutaja, kultainennoutaja, jämtlanninpystykorva, harmaa norjanhirvikoira, jackrussellinterrieri, suomenajokoira sekä karkeakarvainen mäyräkoira. Metsästyskoirarotuja on Suomessa peräti yli sata, ja yksilöitä on vuosittain metsästyskäytössä 80 000–120 0002. Ajavia koiria käytetään metsäjäniksen, ketun, rusakon ja pienten hirvieläinten sekä suurpetojen metsästyksessä 

Koiralla on riski päätyä ampumalinjalle, ja haulikosta lähteviä hajahauleja, luoteja tai niiden sirpaleita voi päätyä koiraan. Itse riista voi olla myös vaarallinen koiralle. Etenkin tappavan laukauksen epäonnistuessa haavoittunut suurriista, kuten karhu, voi olla vaarallinen eläintä lähestyttäessä, samoin vasaansa puolustava hirvi tai koloonsa linnoittautunut mäyrä3. 
 

Vapaana liikkuvat koirat aiheuttavat ekologisia ongelmia 
 

Metsästyksessä vapaana liikkuvat koirat aiheuttavat myös ekologisia ongelmia: koirien lisääntyessä susien kanssa voi syntyä koirasusia eli ns. hybridisusia, jotka luokitellaan haitalliseksi vieraslajiksi. Koirasusien ja susien liittyessä samaan laumaan koko laumaa uhkaa metsästys koirasusien poistamiseksi. 

Metsästyskoiria saa juoksuttaa vapaana metsissä puolet vuodesta 20.8-1.34. Elokuussa susien ja muiden nisäkkäiden poikaset ovat vasta 3-4kk ikäisiä, sekä monella lajilla on vielä pieniä poikasia maastossa (esim.rusakko). Nykyään koirilla saa myös vuoden ympäri metsästää supikoiria ja näätäjahdeissa saa käyttää irtokoiraa maaliskuun loppuun. Kanalintukoulutuksessa koira saa olla vapaana myös lintujen pesimäaikana (huhtiheinäkuussa). Eli käytännössä villieläimillä ei ole enää mitään rauhaa luonnossa. 
 
On tärkeää, että metsästyskoiriin liittyviä epäkohtia on tuotu esille. Tämä mahdollistaa toiminnan ja sen vastuullisuuden tarkastelua laajemmin, sillä metsästyskoiratoiminnan vaikutukset ulottuvat pitkälle ja vaikuttavat moniin.  

 

Lähteet: 

 

1 Koiranet – Kennelliitto 

2 https://www.kennelliitto.fi/koiraharrastukset/nuorisotoiminta/verkkokoulutusta/metsastyskoirat 

3 Posti_Unna_metsastyskoirien_tautiriskit_2022 

4 https://metsastajaliitto.fi/uutiset/koirien-kiinnipitoaika 


Kirjoittaja on susiryhmän aktiivi. Tekstiä koskevissa asioissa ole yhteydessä susiryhmään: susiryhma@luontoliitto.fi


Kuva: Harmaa norjanhirvikoira, Dmitry Guskov. Public Domain.

Lue myös Luontoliiton muita uutisia

Luontoliiton susiryhmä: Maa- ja metsätalousministeriön suurpetopolitiikka ei ole lain hengen mukaista

Suurpedot kuten susi, karhu ja ilves kuuluvat EU:n luontodirektiivin (92/ 43/ETY) liitteen IV tiukasti suojeltuihin lajeihin. Tiukasti suojeltujen lajien tahallinen tappaminen (metsästys) on kiellettyä luontodirektiivin artiklan 12 perusteella. Suurpetojen tappaminen tulisi sallia vain tapauskohtaisesti ja erittäin poikkeuksellisissa tilanteissa, mikäli mitään muita vaihtoehtoja ei ole.

Lue lisää
osallistu valokuvauskilpailuun -teksti ja kettu

Osallistu luontokuvakilpailuun ja voita 300 euroa 

Luontoliitto ja Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry järjestävät alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille oman luontokuvakilpailun. Kisan voittaja saa 300 euron rahapalkinnon, ja hänen kuvistaan teetetään Luontoliitolle viisi joulukorttia. Osallistumisaikaa on 13.10. asti.

Lue lisää
Luontokuvia voi ottaa myös kännykällä.

Luontokuvaus kännykällä – parhaat vinkit

Luontokuvaukseen ei tarvita aina järjestelmäkameraa. Kännykälläkin voi ikuistaa luonnon kauneutta! Luontoliitto järjesti jäsenilleen maksuttoman luontokuvaus kännykällä -webinaarin torstaina 4.9. Webinaarin veti luontokuvaaja, yksi Suomen kysytyimmistä

Lue lisää